Glas Javnosti

VANREDNO OBRAĆANJE ĐOKOVIĆA! Novak poslao snažnu poruku: 'Dolazim iz zemlje u kojoj je bio rat, ZNAM ŠTA ZNAČI KADA IMAŠ MALO'! (VIDEO)

Tenis
Autor: Glas javnosti

Povodom najnovijeg sukoba Asocijacije teniskih profesionalaca koju vodi i krovne teniske organizacije - ATP, Novak Đoković je organizovao vanredno obraćanje.

Sem Đokovića, na konferenciji se obratio i suosnivač PTPA Vasek Pospišil, kao i Adam Leri, izvršni direktor organizacije.

Sve je i počelo dolaskom Lerija, koji ima višegodišnje iskustvo u radu asocijacija igrača pošto je istu ulogu imao čak i u NHL-u, u Novakovu organizaciju.

ATP se obratio po imenovanju Adama Lerija, a upravo je taj čovek prvi govorio na vanrednom obraćanju:

- Naš cilj je da pomognemo igračima. Hvala svima koji su se priključili, jer vi ste hrabri. Vi ćete pisati istoriju, rekao je Leri.

 Potom je reč preuzeo Pospišil:

- ATP je uradio neverovatne stvari za tenis. Zahvalan sam im, ali neke činjenice nije moguće ignorisati. Mi želimo da tenis nastavi da raste, i da radimo na iskrenosti.

Red je onda došao i na Novaka:

- Za kratak period smo napravili nešto na šta smo ponosni. Hvala, Vasek, hvala, Adame, što ste pomogli. Naš cilj je da stvorimo uslove kako bi igrači bili prihvaćeni.

U ovoj "borbi" je Đokoviću inspiracija i Nikola Pilić.

- PTPA predstavlja igrače i želi fer uslove za sve, da bude transparentna. Bio sam član saveta ATP igrača, bio sam zatvorenik tog saveta, delio sam tu ulogu. Probali smo tradicionalnim načinom, a sada i drugačijim da napravimo razliku za igrače. Ništa nije garantovano, mi smo mlada organizacija koja uči, voleli bismo da što više igrača bude u ovoj organizaciji, treba nam vaša pomoć, da prepoznate zašto smo osnovani... Niki Pilić me je inspirisao, on je osnovao ATP, bio je moj trener i mentor, čuo sam mnogo priča o njemu, o tome kako igrači moraju da se ujedine

Usledilo je pitanje o tome koliko PTPA broji članova i o kojim se igračima radi, na šta je Leri rekao:

- Više od 70% igrača sa ATP tura je u organizaciji, a onda Pospišil dodao:

- Kada smo izašli sa ovom pričom govorili smo o našoj misiji i sada smo ponosni na to šta smo uradili do sada. Stotine tenisera i teniserki je u organizaciji, želimo da rastemo, regrutujemo i dalje i mislim da će nas biti sve više.

 

U rad Novakove organizacije bi uskoro mogla da se uključi i Serena Vilijams, otkrio je srpski teniser.

- Počeli smo u avgustu prošle godine i očigledno je da nije lako da se sinhronizujemo - mislim na muški i ženski tenis. Ipak, razgovarao sam sa najboljim ženskim teniserkama, pričao sam sa Serenom Vilijams, pričaću opet sa njom i njenim mužem, osnivača Redita, koji podržava ovo i ima ideje koje bi hteo da podeli sa nama. Takođe, pričali smo sa dosta bivših tenisera. Ne tako veliki broj igrača sa ATP tura nije dobro upoznat sa biznis stranom tenisa, ako ova organizacija uspe to da obezbedi, pre svega činjenice i transparentnost, ako edukujemo sve - to je već uspeh.

Srpski teniser je potom izjavio kako nijedna od akcija PTPA nije protiv ATP.

- Ne idemo protiv ATP, želimo da sarađujemo sa njima... Videli ste kako to funkcioniše u NBA, tako bismo i mi želeli

Bolja zarada slabije rangiranih tenisera bi mogla da bude praksa i nakon perioda prekida sezone zbog korona virusa, što je ideja Đokovića i Pospišila.

- I najbolji teniseri koji dobro zarađuju shvataju da i ostali moraju bolje da žive. Novak i ja smo planirali da pregovaramo sa grend slemovima i ostalim teniserima/teniserkama, svi su se složili da se odreknu procenta kako bi slabije rangirani više zaradili, dodao je Pospišil

Na pitanje o tome kako se ATP buni zbog njegovog dolaska u PTPA i organizacije generalno, Adam Levi je poručio:

- Mi želimo da sarađujemo sa njima, nećemo da pričamo šta ćemo ili nećemo uraditi ako oni ne budu to želeli. Teniska industrija ne treba da priča hipotetički, imam vere u to da će se i oni ponašati kao mi i da će to biti dobro za sport, kazao je direktor PTPA, a Pospišil se nadovezao:

- Trenutno imamo većinu tenisera na našoj strani i u jednom trenutku, ako dođemo u ugao, moraćemo da vidimo neku drugi način da se dogovorimo", rekao je Pospišil.

Đoković smatra da postoji problem u delovanju sistema krovne teniske organizacije.

- Razlika je u tome što se 1972. godine ATP osnovan kao unija igrača, a sada to nije. Velika je razlika, postoji partnerstvo 50-50 na papiru... Potrebna nam je transparentnost na svim nivoima i pošto sam bio u ATP savetu igrača, video sam da je sistem takav da je nemoguće napraviti razliku poput povećanje finansijskog udela za igrače. Kada vidite kako funkcioniše sistem, onda vidite da igrači nisu predstavljani na način na koji zaslužuju, dodao je srpski teniser.

Onako kako je rekao da deluje u misiji PTPA, Novak je onda i progovorio - iz srca. Srpski as je otkrio razloge zbog čega se bavi aktivizmom u "belom sportu" iako je već najbolji na svetu.

- Mnogo puta mi su se stvari obile o glavu... Energija, oporavak i druge stvari, ali gledajući iz šire perspektive - ne žalim ni zbog čega. Ne žalim jer znam da to radim iz srca, a kao jedan od najboljih tenisera verujem da imam odgovornost, kao i Pospišil, znam da moram da pomognem i generacijama koje dolaze. Mali broj tenisera može da zarađuje od tenisa, a to je treći najpopularniji sport na svetu i to me brine. Probao sam da budem deo ATP saveta igrača kako bih pomogao, ali bih uvek udarao u zid. Pravili smo male korake napred, pa unazad, bilo je frustrirajuće za mene jer nisam mogao da napravim razliku kakvu sam želeo. To je razlog zbog kog smo probali na drugačiji način, van sistema, i zato prethodne generacije nisu mogle. Sistem je monopolizovan, prvo mora da brine o teniskoj karijeri, pa onda i politici unutar tenisa i teško je uključiti se u ovu drugu stranu. Zbog mog renkinga i zbog toga što se moj glas čuje bolje nego da sam slabije rangiran - trudim se da pomognem drugima koji nemaju tu mogućnost, dodao je Đoković

Nastavio je emotivno Novak:

- Dolazim iz zemlje u kojoj je bio rat, znam šta znači kada imaš malo i kada napreduješ, znam kako je teniserima koji su slabije rangirani... Jedino što imamo od ovoga je što želimo da ostavimo organizaciju za generacije koje dolaze, da ostavimo to njima u amanet.

Šta će biti vaš prvi korak ako ATP usvoji 30-godišnji plan?

- Ulažemo mnogo energije u to da igrači dobiju sve odgovore na 30-godišnji plan i sigurni smo da se svi pitaju oko ovoga... Stotine njih se pita! Dosta toga ima smisla u tom planu, ali za dosta zaista ne znamo. Ako nemamo odgovore, kako može taj plan da se izglasa? Igrači bi morali da razgovaraju sa njima o tome, mislim da treba da se sačeka dok ne dobiju sve odgovore. Pomislite da se ovo odnosi i na tenisere koji trenutno imaju 10 godina, to je njihova čitava karijera, dodao je direktor PTPA.

Za kraj, srpski as je imao direktnu poruku za kolege.

- Rekao sam na početku da nas podrže, prihvate i uvaže. Ovo se tiče igrača, želimo da sarađujemo sa svima i to je naš cilj. Hipotetički, teško je pričati šta će biti, mogli bismo celu noć o tome, a nadamo se da će svi prepoznati našu inicijativu kao ispravnu. Dobijamo premalo informacije i time bih želeo da završim, zatvorio je konferenciju Novak Đoković.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR