Glas Javnosti

ŠTA KOČI? Infrastruktura je najveći problem u razvoju elektromobilnosti u Srbiji

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

U našoj zemlji trenutno postoji 2.200 električnih automobila i oko 200 javno dostupnih punjača.

Najveći izazov u razvoju elektromobilnosti u Srbiji predstavlja neadekvatna infrastruktura, nedostatak elektro punjača, kao i strah građana od novih tehnologija, zaključeno je danas na otvaranju konferencije Revolution Energetic Summit (RES).

Konferencija je, u hotelu Radisson Collection, okupila vodeće proizvođače automobilske industrije, proizvodjače komponenti delova, softvera, punjača i prateće infrastrukture za elektronska i hibridna vozila.


Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Igor Kronja izjavio je za Tanjug da je poverenje građana ključno u implementaciji e-mobilnosti.

"U Srbiji trenutno postoji 2.200 električnih automobila i oko 200 javno dostupnih punjača. Rastom broja automobili rašće i broj punjača, tako da nas sigurno čeka blistava budućnost u razvoju elektromobilnosti", kazao je Kronja.

Naglasio je da velika zainteresovanost za samu konferenciju govori o popularnosti elektromobilnosti.

"Privreda treba da generiše taj rast korišćenja električnih automobila. Firme su te koje treba da naprave prvi korak u dekarbonizaciji sa strane mobilnosti i sa strane proizvodnih pogona", zaključio je Kronja.

Direktor specijalizovane firme za Teslina vozila "Kibost Car" Zoran Ristić rekao je da su građani Srbije poprilično zainteresovani za Tesline automobile.

"Samo mora da se prevaziđe taj strah koji je potkovan, ne možemo da kažemo neznanjem, nego neiskustvom. Treba jednostavno da sednu i da provozaju električni automobil", rekao je Ristić.

Naglasio je da je autonomna vožnja glavna inovacija na kojoj će njegova firma raditi u budućnosti.

"Želimo da iskoristimo Expo i da predstavimo autonomnu vožnju, da radimo na testiranju autonomne vožnje i da svetu pokažemo da mi to u Beogradu možemo da sprovedemo u delo", poručio je Ristić.

Aleksandra Miljanić iz Agencije Aleksandra 3P rekla je da je njihov cilj da konferencija postane putujući projekat i najavila sledeću konferenciju u Nišu.

"Smatram da je Niš grad koji ima ogroman potencijal, a nije toliko razvijen po tom pitanju i zaista se malo radi na edukaciji tog tržišta i tog grada. Sledeća konferencija u Beogradu biće na temu autonomne vožnje, odnosno vožnje bez vozača", kazala je Miljanić.

Prema svetskim podacima, 95 odsto punjenja električnih vozila vrši se na destinacijama, bilo da je to kuća, tržni centar ili prodavnica, a samo pet odsto punjenja vrši se na infrastrukturnim pravcima.

Oko 80 odsto korisnika e-vozila u nordijskim zemljama ima mogućnost punjenja kod kuće, a trećina njih uopšte ne koristi brze punjače.

Srbija ima blizu 200 javno dostupnih punjača, a u Zrenjaninu, Kikindi i Subotici ima samo jedan, što, kako su naveli učesnici konferencije, govori o tome da država nije kadar da sama implementira e-mobilnost, već je potreban i privatni kapital.

Prosečno vreme punjenja električnog vozila iznosi četiri do pet sati.


Zemlje Evropske unije obavezale su se da će smanjiti emisiju štetnih gasova u oblasti transporta za 55 odsto do 2030. godine, što bez elektromobilnosti neće biti moguće.

Na putevima Evrope nalaze se 1,4 milijarde vozila, a od novoprodatih, svako treće je ili hibridno ili električno vozilo.

Plan je da udeo tih vozila dostigne 30 procenata u bliskoj budućnosti.

Srbija ima svega nekoliko procenata hibridnih vozila, dok Evropska unija ima udeo od 12 odsto, naveli su učesnici konferencije.

Kada je reč o novinama u automobilskoj industriji, stručnjaci veruju da će uvođenje crnih kutija u automobile omogućiti osiguravajućim društvima da vozačima onemoguće naplatu štete ukoliko se nezgoda desi nakon što se zanemari upozorenje sistema da je vreme za pauzu, otprilike dva sata nakon početka vožnje.

Učesnici konferencije će imati priliku da nadograde znanja iz oblasti elektromobilnosti uvidom u njene prednosti, kao i da se upoznaju sa ponudom iz oblasti elektromobilnosti, uvidom u performanse električnih automobila.

Glavne teme konferencije su elektromobilnost, infrastruktura i njihova uloga u eko sistemu, bezbednost i sigurnost elektromobilnosti punjača, kao i podrška banaka i Vlade u promovisanju zelene energije.

RES konferenciji prisustvuju ambasadori zemalja sa iskustvom u oblasti elektromobilnosti, kao i predstavnici kompanija, koji svoja rešenja baziraju na primeni elektromobilnosti.

Konferenciju je organizovala Agencija Aleksandar 3P, uz podršku Privredne komore Srbije, Alta banke, Kibost car i drugih.


Glas javnosti/ U01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR