Glas Javnosti

STIGLO OBJAŠNJENJE ČUDNOG PONAŠANJA LEGENDARNOG ŠPANCA: Zašto Rafael Nadal, između ostalog, pred svaki servis izvlači šorc iz zadnjice?

Tenis
Autor: Glas javnosti

Zaštitni znak Rafaela Nadala tokom godina postao je veliki broj rituala i gestova koje izvodi pre svakog servisa, a konačno je objavljeno i zašto je to tako.

Nadal, naime, boluje od opsesivno kompulsivnog poremećaja.

Nadal na teren uvek staje prvo desnom nogom dok reket drži u levoj ruci. Da bi održao koncentraicju, stolice i peškiri moraju da budu ravni, a korišćene peškire stavlja na desnu stranu, nakon čega čisti noge samo iznad kolena.

Flašice su poređane dijagonalno u odnosu na teren, perfektno dijagonalno u liniji, i uzima ih redom. 

Nakon što sudija baci novčić Nadal trči do osnovne linije ali pazi da ne zgazi na liniju. Na teren se posle pauze vraća nakon rivala, a kad dođe njegov red na servis, publika ima priliku da vidi sledeće:

- Prvo očisti liniju, povuče šorts na dole, majicu gore, obriše se po nosu, kosu pomeri iza levog uveta, opet obriše nos, a svoj sada već legendarni potez okonča pomeranjem kose iza desnog uveta.

On sam tvrdi da je u pitanju "želja da poredak u okruženju bude usklađen sa poretkom u njegovoj glavi", a zvanična dijagnoza je - opsesivno kompulsivni poremećaj, kod nas poznat kao OKP, a u svetu kao OCD.

Šta je opsesivno kompulsivni poremećaj?

Opsesivno kompulsivni poremećaj, ili skraćeno OKP, najčešće se javlja u periodu adolescencije usled snažnog stresnog doživljaja. Počinje pojavom prisilnih misli, kojih se osoba oslobađa ponavljanjem neke radnje.

Na taj način se oslobađa napetosti za kratak vremenski period.

U početku su te radnje zamaskirane, prikrivene i malo je verovatno da će bilo ko primetiti promenu u ponašanju, jer osoba sa OKP-om se najčešće stidi toga, a posebno prikriva prirodu i sadržaj opsesivnih misli, za koje je svesna da su njene, ali da nema kontrolu nad njima.

Vremenom, OKP sve više uzima maha, učestalost i snaga prisilnih (opsesivnih) misli se intenziviraju, a kompulzivne radnje se usložnjavaju i počinju da oduzimaju sve više vremena osobi, što ometa njeno normalno funkcionisanje, umanjuje efikasnost i funkcionalnost na poslovnom i privatnom planu i smanjuje kvalitet života.

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR