Glas Javnosti

TEKTONSKE PROMENE U SVETU TENISA?!?

Tenis
Autor: Glas javnosti

Poslednje spekulacije o promenama u tenisu potekle su iz Tenis Čenela, a američki novinar Džon Verthajm otvorio je debatu na osnovu informacija koje su kružile teniskim krugovima u poslednjih nekoliko nedelja.

Izgleda da su Saudijska Arabija i njen Javni investicioni fond, poznati po značajnim ulaganjima u sport, zainteresovani za revoluciju u svetu tenisa. Naime, postoje spekulacije o mogućem formiranju Super Tura. 

Ideja je da se četiri Grend slem turnira - Australijan open, Rolan Garos, Vimbldon i US Open - udruže sa preostalih devet turnira Serije 1.000, uz dodatak desetog turnira koji bi bio inicijativa ATP-a, sa Saudijskom Arabijom kao potencijalnim domaćinom. 

Ova ambiciozna inicijativa mogla bi da označi značajan pomak u dinamici sveta tenisa, sa ciljem da se stvori ciklus od 14 prestižnih takmičenja. Međutim, ova ideja izazvala je kontroverze i postavila pitanje podela u teniskom svetu, posebno između elitnih igrača i onih koji nisu među prvih 50 ili 100 na svetskoj rang-listi. 


Džon Mekinro
, legendarni teniser, izrazio je svoje protivljenje ovom mogućem smeru razvoja, rekavši: 

– Ima mnogo licemera koji sede okolo i pričaju kako golf ili tenis ne bi trebalo da prihvate to, dok istovremeno tona biznismena, uključujući i naše vlade i mnoge druge, obavljaju posao sa njima. I odjednom je nečuveno da sportisti rade tako nešto. I pored svega toga, ja to ne bih uradio. Mislim da to nije potrebno našem sportu. Ne vidim da bismo imali koristi i lično mislim da nam to nije potrebno. Ali, kao što je i Kris Evert rekla, to nije do nas. Neko drugi će odlučiti. Ne razumem zašto idemo u tom smeru.

Ipak, postoje teniseri koji podržavaju ideju, poput Nik Kirjosa, koji je otvoreno izjavio:

– Konačno. Oni vide pravu vrednost. Bićemo plaćeni kako zaslužujemo da budemo plaćeni. Potpisujem unapred.


U celoj ovoj priči, ključna borba neće biti sa Novakom Đokovićem i njegovom PTPA organizacijom, koja se zalaže za poboljšanje uslova i zaštitu interesa tenisera, već sa moćnim finansijskim korporacijama iz Azije, koje traže svoje mesto u svetu tenisa. 

Super Tur će zahtevati  mnogo više od novca - tražiće promene u ustaljenim teniskim organizacijama i interesnim grupama koje vode teniski svet već decenijama. Kako će se situacija razvijati i da li će ove promene zaista zaživeti, ostaje da se vidi u narednim mesecima i godinama...

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR