Glas Javnosti

ĐOKOVIĆ PRIČAO O VRUĆIM TEMAMA: Prozvao je ATP i postavio najbitnije pitanje za tenis

Tenis
Autor: Glas javnosti

Novak ponovo stao u zaštitu tenisera na turu, progovorio o brojnim problemima sa kojima se obični igrači suočavaju.

Srbin se trenutno takmiči na turniru u Dubaiju. Posle plasmana u četvrtfinale, na konferenciji je ponovo govorio o Asocijaciji profesionalnih tenisera (PTPA), koju je osnovao sa Vašekom Pospišilom.

Konkretno, novinare je zanimalo šta će biti glavni prioritet organizacije u naredna tri meseca, pogotovo pošto je u Melburnu oformljen i izvršni odbor igrača, u kojem su poznata teniska imena.


- Imamo generalnog direktora, ceo tim, ljude koji pokrivaju sve neophodne aspekte u jednoj orgenaziciji. I više o strategiji morate da pričate sa njima - rekao je Novak, pa nastavio:

- Što se mene tiče, najvažniji cilj PTPA je da služi svim igračima. Imali smo problema poslednjih decenija zbog podela između ITF i ATP. ATP je išao do određene tačke, posle čega se za sve pitao ITF. Mi imamo hiljade, desetine hiljada igrača koji se takmiče širom sveta. Nažalost, samo njih 400 ili 500, i muškaraca i žena, u singlu, dublu i miksu, žive od ovog sporta. Čini mi se da mnogi o tome ne žele da razgovaraju, ali istovremeno osećam da je izuzetno važno da se uvek podsećamo da smo, prema statistici, treći ili četvrti najgledaniji sport na svetu. To znači da oko 1.3 milijardi ljudi gleda ovaj sport, a mi ne možemo da obezbedimo da više od 400 od njega živi. Moramo da razmislimo da li nam kao sportu ide dobro ili ne.

Ističe Đoković da se mora pomoći igračima koji su lošije rangirani i koji ne zarađuju mnogo novca ni od nagrada sa turnira ni od sponzora.


- Igračima iz vrha je dobro, ja ne mogu da se žalim. Ali pričam o lošije rangiranim teniserima i teniserkama, koji se muče da obezbede sebi sredstva za život. PTPA je, naravno, organizacija samo za igrače, ali mislim da bi trebalo da bude globalna za sve. Pokušavao sam da pozovem sve rukovodeće organe i organizacije u našem sportu da se okupimo i zajedno nađemo rešenje. Nažalost, to se još nije dogodilo. Nadam se da će se desiti jer podele definitivno nisu nešto što PTPA zastupa. Mi zapravo želimo da se ujedinimo, želimo da predstavljamo glasove igrača koji se inače ne čuju. To je većina. Moramo da uradimo bolji posao, moramo da stvorimo bolji sistem za njih da zarađuju za život. Mislim da ako ste 200. na svetu, ne možete putovati sa trenerom. Morate putovati sami. To nije dovoljno dobro.

Srpski teniser će se u četvrtak boriti protiv Huberta Hurkača za mesto u polufinalu Dubaija. Meč je na programu oko 16 časova.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR