Glas Javnosti

PRLJAVE IGRE ENGLEZA: Zbog 20 miliona funti zagorčavaju život Đokoviću i ucenjuju Ruse! ALI, DŽABA SVE, NOLE OSVAJA VIMBLDON!

Tenis
Autor: Glas javnosti

Najbolji ruski teniseri moći će da igraju na Vimbldonu ove godine, javljaju britanski mediji u četvrtak prepodne.

Ol Ingland klab je podigao zabranu igranja ruskim teniserima kojih prošle godine nije bilo na turniru, baš kao ni takmičara iz Belorusije.

Povod za takvu odluku, koju su mnogi nazvali kontroverznom, a ATP je čak kaznio Engleze oduzimanjem renking bodova za treći grend slem godine.

Sada je Englezima zaprećeno i oduzimanjem licence za turnire u Kvinsu i Istbornu, piše Dejli Mejl, što znači da su ucenjeni strože nego lani da povuku zabranu.


Novak Đoković koji brani titulu iz prošlogodišnjeg finala sa Nikom Kirjosom će, po svoj prilici zbog ove odluke Ol Ingland klaba ove godine moći da se takmiči za bodove, pošto ih lani nije ni dobio.

Danil Medvedev, Andrej Rubljov, Karen Hačanov i ostali su bili proterani zbog februarske agresije Rusije na Ukrajinu iz 2022.



Taj sukob je prerastao u rat koji traje i punu godinu kasnije, a na organizatore Vimbldona je vršen pritisak da ove godine strogo sprovode pravilo neutralnosti.

To ne znači da neće proterivati Ruse i Beloruse ukoliko oni javno podrže Vladimira Putina ili invaziju na Ukrajinu.

Osim toga, Medvedev, Arina Sabalaneka i drugi će moći da se takmiče pod neutralnim zastavama, ali Englezi time što nisu ostali pri svom stavu iz prošle godine otežavaju posao Đokoviću da odbrani titulu.

Tačno je da Medvedev nije blistao na travi, ali su i on i Rubljov svejedno vrhunski igrači koji pre ili kasnije mogu da probiju tu barijeru, što je uostalom, uradio i Kirjos prošle godine.


Uslov neće biti da se ruski i beloruski igrači javno usprotive invaziji u Ukrajini, i tako budu pritisnuti u trouglu između tenisera, ATP-a i engleskih organizatora.

Javna kritika agresije je prošle godine bio predlog Najdžela Hadlstona, tadašnjeg ministra sporta u Velikoj Britaniji.

Sada se priprema drugačiji scenario te će učesnici morati da potpišu poseban pravilnik gde će biti i stvari koje se tiču osetljivog pitanja u Ukrajini.

Ono što je besmisleno je činjenica da mogu da se nađu u problemu i ako pozitivno pričaju o svojoj zemlji, niti će moći da ističu njene simbole pa će svakako donekle biti ucenjeni.

Razlog za tu ucenu je svakako i činjenica da bi organizatori mogli da izgube 20 miliona funti zbog gubljenja Istborna i Kvinsa, a britanski mediji pišu da je predlog Vimbldona pozdravljen i u tamošnjem parlamentu.

Glas javnosti/Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR