Glas Javnosti

SASLUŠANJE PREKINUTO! NOVAK MORA U PRITVOR, ĐOKOVIĆ PRED SUDIJOM POSLE PONOĆI (VIDEO)

Tenis
Autor: Glas javnosti

Prema najanovijim informacijama, Novaku Đokoviću je ponovo poništena australijska viza, na šta će se prvi reket sveta žaliti.

Advokati Novaka Đokovića pripremaju žalbu na odluku ministra za imigraciju Aleks Houka koji je iskoristio ličnu moć da najboljem na svetu poništi vizu.

- Veoma je teško podneti osnovanu žalbu na ovakvu odluku osim ako ministar nije napravio grešku u proceduri ili se ne pridržava zakona - rekla je advokatica Nada Martinović, a preneo b92.net

- Za sada, lažno predstavljanje putovanja izgleda pravno irelevantno. To je potencijalno moglo da formira zasebnu osnovu za otkazivanje prema članu 109 Zakona o migracijama, ali je Hok umesto toga koristio član 133C(3). Ipak, ako Đoković pobedi u svom izazovu, Hok bi mogao ponovo da otkaže po članu 109 - napisala je na svom Tviter profilu Sangita Piali.

Novo saslušanje pred sudijom Entonijem Kelijem zakazano je za 20:45 časova po tamošnjem vremenu, odnosno po našem vremenu u 10.45 minuta, dok Đokovićevi advokati žele da suđenje bude u direktnom prenosu putem "streama".

Sudija Entoni Keli najpre je dao dozvolu Novaku da trenira i nastupi na Australijan openu. On je uvažio žalbu advokatskog tima Đokovića i činilo se da je sve sređeno dok se nije oglasio ministar Aleks Hok.

Sudija Keli u je na početku procesa izneo dokumente koje poseduje, kao i dokument pod nazivom "osetljivost" koji nije hteo da pročita. Stiven Lojd je sa Kristoferom Tranom u ime ministra za imigraciju, a Nik Vud i Pol Holdenson zastupali su Novaka Đokovića.

Sudija je istakao i da ima mogućnosti da se slučaj prebaci na Savezni sud.

-
Iako imam neosporno ovlašćenje da prenesem ovaj postupak na drugi sud, on je kvalifikovan zahtevom... da Federalni sud Australije potvrdi nalog koji izdam.

Takođe, Keli je predložio kratju zabranu Novakove deportacije do subote u 16 časova, osim ako ne postoji raniji zahtev za njegovo udaljenje iz Australije. Takođe je razmišljao da Đokovićevi advokati podnesu prijavu i izjavu pod zakletvom do sutra.

Nik Vud, Novakov zastupnik je rekao da traže da se privremeno obustavi odluka i da su spremni da podnesi žalbu već večeras. Advokat želi da ostane proces kod ovog sudije i da ne gube vreme na prebacivanje nekom drugom sudiji i drugom sudu.

- Svaki minut pre nego što turnir počne u ponedeljak je bitan - Naglasio je Vud.

On je takođe istakao da mu se čini da nema bilo kakvog predloga da se Novak Đoković večeras zadrži u imigracionom pritvoru, ali i sugerisao da bi sudija mogao da naloži da Đoković sutra bude sa svojim advokatima da pomognu u slučaju.

Vud otkriva da je Đokovićev materijal uključivao naučne članke o prirodnom imunitetu i otkriva da je Hokovom odlukom rekao da ih nije pročitao, te da želi da bude siguran da postoji rezultat na sudu koji će osigurati da Đoković može da igra u ponedeljak uveče, ako žalba bude uspešna.

Vud naglašava i da ministar nije razmišljao o efektima koje bi Đokovićevo isterivanje iz zemlje izazvalo, kao i da razmatra potencijal za "uzbuđivanje antivakcinaškog raspoloženja" ako se Đokoviću dozvoli da ostane u Australiji.

Sudija Keli ističe da je opšte pravilo, kako on razume, opšta obaveza da se vakciniše, a izuzetak od toga je medicinsko izuzeće.

Đokovićev advokat traži od sudije da naš teniser bude na slobodi dok Sud ne donese odluku o žalbi. 

- Ne bi bilo dobro da Đoković sutra ponovo bude pritvaran i da se ponovo pravi medijski cirkus na 24h pre novog suđenja - kaže advokat Vud.

Sudija je potvrdio sledeće - nema pritvora večeras, ujutru je intervju (petak, 22h po našem), "pritvor" kod advokata, pa pravi pritvor posle toga i onda opet "pritvor" kod advokata kad bude samo saslušanje, prenosi B92.

Nakon saslušanja na sudu, Đoković bi najverovatnije bio u imigracionom pritvoru, opet u hotelu Park.

Za sada prvi teniser sveta neće biti privede, ali ga odmah ujutru čeka razgovor sa imigracionim vlastima.

Aktuelnu situaciju o Šokoviću nastavljamo i dalje da pratimo.

- On kaže da bi Đoković trebalo da bude odveden na razgovor sa imigracionim zvaničnicima sutra u 8 časova, a zatim u advokatsku kancelariju od 10 do 14 časova. Zatim od 9 ujutru u nedelju treba da bude vraćen u svoje advokatske kancelarije na sudsko saslušanje - pod nadzorom dva službenika ABF-a - navela je Karen Sveni na svom Tviter nalogu.

Novakov advokat Vud rekao je da ga brine bezbednost i medijski cirkus ako Šoković ponovo bude odveden u pritvor. On predlaže da to bude druga, nepoznata lokacija.

Sudija Keli je napravio petominutnu pauzu, pa obavestio da Federalni sud Australije preuzima slučaj. Suđenje je prekinuto!

On je takođe rekao da će biti napomenuto da su se strane dogovorile o pritvoru Đokovića, ali je bilo malo neslaganja oko toga, jer ništa nije zvanično potpisano.

Prema poslednjim informacijama, Đoković je slobodan do saslušanja koje je u petak uveče, a onda će dati iskaz graničnim snagama u osam ujutru po lokalnom vremenu, dva sata kasnije će u pritvor sa druge lokacije, jer je usvojen zahtev advokata srpskog tenisera.

Novak će najpre biti saslušan pred graničnim snagama, a potom će u nedelju Federalni sud odlučiti da li će Novak igrati na Australijan openu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR