Glas Javnosti

OTKRIVENA TAJNA USPEHA najboljeg tenisera ikada: Patrijarh Pavle pred smrt BLAGOSLOVIO NOVAKA

Tenis
Autor: Glas javnosti

Majka otkrila sve

Novak Đoković, najbolji svetski teniser svih vremena, dobio je blagoslov od patrijarha Pavla samo nekoliko dana pre nego što je 15. novembra 2009. poglavar SPC preminuo.

Od tog trenutka je njegova karijera krenula munjevito uzlaznom linijom.

Ovo za Srpski telegraf ekskluzivno otkriva Novakova majka Dijana Đoković.

Glas javnosti /arhiva
foto: Glas javnosti

VEROM DO TRONA

– Vera, krštenje i patrijarhovo blagosiljanje pomogli su da se moj sin popne na tron najboljeg sportiste sveta. Poseta u novembru 2009. bila je prekretnica u njegovoj karijeri. Desilo se da nam je bilo omogućeno da posetimo našeg voljenog patrijarha dok je bio u bolnici na Vojnomedicinskoj akademiji. Cela porodica je bila tamo, Novak je sedeo na stolici pored njega, patrijarh je bio u fotelji u nekom blaženom polusnu – priča Dijana i dalje pod utiskom ovog susreta.

Đakon koji je bio s patrijarhom, dalje govori Novakova majka, objasnio mu je da je patrijarh spavao kada su stigli:

– Doneli smo mu Novakovu monografiju sa posvetom kada je Novak osvojio Australijan open 2008, svoj prvi grend slem. Đakon je rekao patrijarhu: “Novak je došao da ga blagosloviš” i on je u jednom trenutku otvorio oči. Ja sam tada videla da su to nebeskoplave oči. Podigao je ruku i blagoslovio ga. To je bila velika prekretnica u Novaku. Od tada, on je 2010. sa reprezentacijom Srbije osvojio Dejvis kup i to je bila odskočna daska za sve dalje. Sledeća godina je bila njegova najuspešnija, imao je čak 43 pobede.

Tog događaja se odlično seća i otac Srđan.

– Bio je, mislim, novembar 2009. Ušli smo u njegovu sobu. Pokojni patrijarh Pavle, i tada živi svetac, sedeo je u jednoj fotelji sa strane, u stanju polusna. Moja supruga Dijana, Marko, Đorđe i ja seli smo na ivicu kreveta, a Novak je seo pored njega – kaže Srđan i dodaje:

– Đakon je rekao: “Oče, stigao je Novak, blagosiljajte ga.” Patrijarh je otvorio oči, okrenuo se ka Novaku i rekao: “Sine, Bog te blagoslovio.” Spustio je ruku na Novakovu.

PRIVRŽEN BOGU

Dijana ističe da je najbolji svetski teniser od rođenja privržen bogu.

– Novak je veliki vernik, on je duhovno biće koje je tražilo svoj mir. Posle povratka iz Australije, išao je na Ostrog da se pokloni moštima Svetog Vasilija. On ima tu duhovnost u sebi, mislim da je rođen takav jer mi nismo bili takvi, mi smo rođeni u neko drugo vreme. Moji roditelji jesu katolici, ali su ih partija i komunizam vaspitavali. Mene nisu učili da verujem u boga, nismo slavili ni Vaskrs ni Božić i ja to nisam mogla da prenesem na svoju decu – priča Novakova majka.

Dodaje da u Srđanovoj porodici nisu ni smeli da se krste:

– Pokojna Srđanova majka, koja je imala mnogo tešku bolest, rak kostiju, pred smrt je želela da krsti decu, pa smo ih krstili maja 1992, Novak je imao pet godina, a Marko ni godinu dana. To je bilo u maju, u staroj crkvi u Žiči. Prvo su krstili našeg kuma pošto ni on nije bio kršten. Njemu je kum bio moj svekar, pa je onda kum krstio nas četvoro.

U crkvi kao sav normalan svet

Novak je prošle godine posle sramnog progona iz Australije tražio snagu u bogu, pa se na veliki praznik Bogojavljenje pojavio u Crkvi Ružici na Kalemegdanu, gde je prisustvovao liturgiji.

Ove godine, kada je obezbedio polufinale turnira u Adelejdu, nakon što je sa 2:0 pobedio Denisa Šapovalova, posle meča otišao je pravo u Crkvu Svetog Save, gde je bio na službi s dvojicom bliskih ljudi.

– Mir Božji. Hristos se rodi. Srećan Božić svim pravoslavnim narodima koji danas slave rođenje Gospoda Isusa Hrista – napisao je Novak u opisu slika.

On koristi svaku priliku da i u inostranstvu poseti naše bogomolje. Tako je 2018. sa sinom Stefanom bio u srpskoj crkvi u Nici i tom prilikom uživao s mališanima koji su se u njoj okupili. Tokom australijske turnire je u Brizbejnu obišao Crkvu Svetog Nikole, gde je oduševio sve jer je čekao u redu za naforu, kao i ostali vernici.

Spasao Gračanicu od Albanaca

Svaki manastir i crkvu koju poseti, on i novčano pomogne, pa je tako više puta davao novac za obnovu Hilandara, za Đurđeve stupove, Gračanici je donirao 100.000 dolara da se otkupi plac nedaleko od hrama, koji su Albanci hteli da prisvoje.

Takođe, donirao je 35.000 evra crkvi u Jasenovom Polju, u blizini Nikšića.

Ovo selo je postojbina porodice prvog tenisera sveta, iz kojeg se 1928. njegov pradeda Neđeljko, zbog teških uslova života, preselio u Metohiju.

Gra?anica,-Wikipedia.png
foto:

Nosilac Ordena Svetog Save

Porodica Đoković slavi Svetog Aranđela, odnosno Aranđelovdan.

Novak je pomagao i donirao mnogim crkvama i manastirima. Takođe, 2011. dobio je Orden Svetog Save prvog stepena od Srpske pravoslavne crkve, za pomaganje Crkvi i narodu.

Koje je još hramove posetio

– Hilandar u više navrata
– Manastir Žiču
– Manastir Studenicu
– Manastir Ostrog
– Crkvu Svetog arhiđakona Stefana na Svetom Stefanu, gde se i venčao sa Jelenom
– Manastir Šišatovac na Fruškoj gori
– Manastir Svetih Kozme i Damjana kod Aleksandrovca
– Crkvu Svetog Prokopija u Visokom

Krst s Hilandara daje mu snagu

Dijana kaže da Novak nosi osveštani krst koji je dobio na Hilandaru i koji mu daje snagu.

– Proveo je tamo tri dana, to je za njega veoma važno iskustvo. On je zaista duhovno biće, krstio se kada je imao pet godina i taj čin shvatio je ozbiljno. Ima nešto u sebi. Stalno ga pitam kada će da krsti svoju decu, a on mi kaže – kada budu mogli da shvate čin krštenja. On želi da Tara i Stefan budu svesni da su kršteni – objašnjava majka.

Jutjub Printskrin
foto: Glas javnosti

Hronologija uspona

*2009.

– predao Rodiku u četvrtfinalu Australijan opena, gde je branio titulu
– od Rodika izgubio i u Majamiju, takođe branio titulu
– osvojio pet mastersa, završio kao treći na ATP listi

*2010.

– osvaja Dejvis kup s reprezentacijom Srbije
– uz Nadala, postaje prvi teniser koji je na grend slemovima dvaput pobedio Federera

*2011.

– ubedljivo najuspešnija Novakova i jedna od najboljih godina u istoriji tenisa
– vezao 43 pobede
– postavio rekorde u broju titula na mastersima, ukupnoj zaradi u sezoni i najbržem kvalifikovanju za Završni masters
– osvaja Vimbldon i preuzima prvo mesto na ATP listi
– osvaja US open

Glas javnosti / O10S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR