Glas Javnosti

NOVAK U ISTORIJI TENISA! Đoković srušio "dobrog diva" Hurkača za FINALE

Tenis
Autor: Glas javnosti

Uz malo oscilacija, Đoković je pobedio Poljaka. Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u finale mastersa u Parizu pošto je savladao Poljaka Humberta Hurkača sa 2:0 (3:6, 6:0, 7:6(5)).

Nakon što je pomalo izgubio kompas u prvom setu, Đoković je pronašao fokus, a kada je tako, malo je onih koji mogu da mu stanu na put, te je Hurkač morao da se pomiri sa nadmoći prvog igrača planete. Na ovaj način, Novak Đoković će sigurno kalendarsku godinu okončati kao vodeći na ATP listi, sedmi put u svojoj karijeri, što nikome nikada pre nije uspelo.

Znajući da igra protiv dobrog servera i ne previše brzog igrača, Đoković je igrao raznoliko. Želeo je na domišljat način da osvaja poene protiv Poljaka i posle prva četiri gema podjednako ih podelivši, Đoković je u petom rešio da konkretizuje svoje napade.

U tome mu je pomogao i za nijansu slabiji prvi servis Hurkača. Poljak je u problemu kada on ne funkcioniše, a sada je malo oscilirao za 0:30 u korist Đokovića, no brzo je to okrenuo u svoju korist, a čak osvojio i poen posle drugog servisa!

Nedugo zatim, Poljak je uspeo da iskoristi pojedine slabe odluke Đokovića, ali i male nervoze zbog duple greške, pa je na taj način došao do brejka i vođstva od 5:3. Dobrim riternom, Đoković je ozbiljno namučio Hurkača. Imao je veliku brejk loptu u narednom gemu, falilo je fokusa i mirnoće budući da je mašio nešto što inače ne radi, pa je tako prvi set završio u džepu Hurkača.

Kada je Đoković uspeo da vrati fokus i samouverenost, momentalno je semafor prikazivao drugačiju sliku. Đoković je pogađao ono što nije nešto ranije i na samom startu „brejknuo“ rivala. Tada je sve bilo lakše i bio je to onaj pravi Đoković. Novi brejk, siguran servis i problema nije bilo. Iako je u prvom setu insistirao na bekhendu u drugom je promenio strategiju i forsirao nešto više protivnikov forhend. Na taj način je pokušavao da destabilizuje protivnika i polazilo mu je za rukom za grandioznih 6:0 i poravnanje.

Lepo je igrao Novak, Hurkač nije imao pravi odgovor uprkos nekoliko fenomenalnih razmena koji su dizali publiku na noge. Dugo su trajali gemovi, ali je Novak u četvrtom, došao do krucijalne prednosti i uzeo brejk rivalu. Fenomenalno je igrao sa osnovne linije, nije dozvoljavao Hurkaču da napada. Međutim, usledio je novi, manji pad u Novakovoj igri, dok je Poljak ponovo krenuo dobro da se brani i nije poklekao ni prilikom pokušaja srpskog igrača da ga dužim razmenama izbaci iz ritma. Štaviše, on je bio taj koji je uspeo da vrati kontrolu i isto tako, izjednači po broju brejkova u trećem setu.

Nije dugo trebalo Đokoviću da ponovo uspostavi kontrolu nad svojom igrom i posle jedne sjajne i duge razmene, natera Hurkača da pogodi mrežicu i tako dođe do meč lopte. Ipak, istu nije iskoristio, pa je ubrzo usledio odlazak u taj-brejk, momenat odluke ovog meča.

Ponovo nije bilo svejedno. Hurkač je dobro servirao, došao u situaciju da na Novakov servis potencijalno ima meč loptu, ali je onda njegov udarac završio na mrežici. Tako je ta "čast" pripala srpskom teniseru, koji je ovog puta to uspeo!

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR