Glas Javnosti

NOVAK ĆE IPAK NASTUPATI NA US OPENU: Sve to je moguće zbog jednog pravila

Tenis
Autor: Glas javnosti

Novak Đoković je minule sedmice stigao do trofeja na Vimbldonu, sedmog na tom turniru, a 21. grend slem u karijeri, ali ipak prvog ove sezone.

Ipak, ovo bi mogao da bude poslednji grend slem za njega sve do Rolan Garosa naredne godine. Naime, prema pravilima koja trenutno važe, Novak ne može da uđe bez vakcine protiv virusa korona u SAD i takmiči se na US openu, dok je i dalje na snazi trogodišnja zabrana, koju je dobio deportacijom iz Australije.

Sedmi reket sveta bi ipak možda mogao da nastupi na poslednjem turniru iz kategorije najznačajnijih, ove sezone.





- Nadam se pozitivnim vestima, verujem da će do Australije stvari da se preokrenu u pozitivnom smislu jer ima dosta vremena. Za Ameriku imam manje vremena, ali nada umire poslednja. Ako toga ne bude, šta da se radi, nastavljam dalje. Najbitnije mi je da održim zdravo telo i zdrav duh, jer samo tako mogu do novih titula - poručio je Đoković na dočeku u Beogradu.

U tekstu koji je Ejmi Landi napisala za sajt "tennisconnected.com", pod nazivom "Pustite Đokovića da igra na US openu", izneti su detalji koji bi mogli da idu na ruku srpskom teniseru.

Ona je tekstu na pomenutom sajtu podsetila da Đoković nije vakcinisan i da je to njegova odluka, a zatim je iznela detalje koji bi mogli da Novaku omoguće ulazak u zemlju.



Pozivajući se na Proklamaciju 10294, u tekstu ona navodi da postoje određeni izuzeci za ulazak u zemlju bez vakcije. Osim ukoliko Đoković nema neki zdravstveni rizik zbog kog nije mogao da bude vakcinisan, postoji još jedan izuzetak, "nacionalnog interesa", prema poglavlju 3(b).

- Lice čiji bi ulazak bio od nacionalanog interesa, kako to odredi državni sekratar ili sekretar za saobraćaj ili sekretar za unutrašnju bezbednost - navodi se u tekstu.

Za razliku od Australije, u kojima samo ministar za imigracije može da izdaje izuzetke, u SAD je to više ljudi, predsednik Džo Bajden, kao i državni sekretar Entoni Blinket, te sekretari za saobraćaj i bezbednost ili neko koga oni odrede. To praktično znači da je stvar diplomatske prirode i da bi Novak od srpskih vlasti, mogao da zatraži tu vrstu pomoći.

Autorka teksta navodi i da bi Novak Đoković novu diplomatsku borbu mogao da započne pozivom predsedniku Srbije, "sa kojim je u dobrim odnosima", koji bi potom mogao da se obrati seketeru Blinkenu.



Kada je grad Njujork u pitanju, tu ne postoje pravila koja ograničavaju Đokovića, dok Teniska asocijacija SAD (USTA) u ovom momentu nema određena pravila koja se tiču mera protiv virusa korona i učešća na turniru. Nevakcinisanim igračima iz SAD, kao što je Tenis Sandgren, na primer, dozvoljeno je da dođu na turnir i nastupe u kvalifikacijama. Napominje se i da bi zvaničnici USTA mogli da na diplomatskom planu pomognu svom trostrukom šampionu, da ipak dobije dozvolu za ulazak u zemlju.

U zaključku teksta, autorka navodi detalje zbog kojih bi Novaku trebalo omogućiti da igra na US openu. Pa se tako ističe da on više nije pretnja, kao neko ko ima dobar imunitet jer je dva puta preležao bolest, koja je i sama manje opasna nego pre. Dodaje se i da je on uzoe mnogima, ali i da nije pošteno to, što nevakcinisani teniseri iz SAD mogu da igraju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR