Glas Javnosti

NOVA STRANICA ISTORIJE: Šta sve Novak može da IZGUBITI odsustvom u Indijan Velsu

Tenis
Autor: Glas javnosti

Iako je Đoković do poslednjeg trenutka bio prijavljen za turnir u pustinji, takozvani peti grend slem, i dalje je na snazi da ne može u Sjedinjene Američke Države.

Đoković čeka odluku Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) o dozvoli za ulazak u SAD koja se pita da li že moži da uđe ili ne.

U slučaju da dobije dozvolu, biće slobodan u prvom kolu, ali nije izvesno da će u poslednjem trenutku doći do promene i popuštanja mera, na šta je Đoković čekao.

Što se samog Indijan Velsa tiče, moguće je da Novak uđe zbog slučaja u kom vlasti izdaju posebnu dozvolu osobama od nacionalnog interesa.



Od 10. do 20. marta održaće se jedan od najspektakularnijih turnira, a nakon silnih peripetija zbog rata u Ukrajini, Danil Medvedev za sada može da igra (iako bez zastave Rusije), kao i Aleksander Zverev koji je dobio uslovnu kaznu nakon divljanja u Akapulku, pa će moći na teren.

Dakle, jedini kome je i dalje zabranjeno da se takmiči za 1.000 bodova i novčanu nagradu od 1.231.245 dolara, koliko dobija šampiona, jeste Đoković. Drugi teniser sveta je pet puta osvojio Indijan Vels i po tome mu je u istoriji ravan samo Rodžer Federer (ima i najviše pobeda 66).

Novak je odlučio da se ne povuče pre žreba, jer zapravo nije njegova odluka da se ne takmiči u Kaliforniji, što je napravilo mali haos. Žoao Sousa, koji je bio projektovan da ga zameni u žrebu, morao je da traži put do glavnog kostura kroz kvalifikacije, dok je Jevgenij Donskoj bio prvi ispod crte u kvalifikacijama.



U SAD su i dalje na snazi striktne mere koje zahtevaju da svi koji ulaze u zemlju budu vakcinisani protiv koronavirusa, ali je sve izvesnije da će one uskoro biti olabavljene. Novak je već sada ostao uskraćen da se uopšte takmiči za čak 3.000 ATP poena (trenutno ima 8.465, što dovoljno govori kakav je udarac), a ostaje nada da bi do turnira u Majamiju moglo da mu bude dozvoljeno da uđe u SAD.

Novak bi, ukoliko Medvedev ne bude stigao do polufinala, mogao da se vrati na prvo mesto ATP liste od 21. marta. Medvedevu će biti oduzeto 250 bodova zbog turnira u Marselju. Zapravo, srpski as će 14. marta zapravo biti prvi na svetu, ali tada ATP lista neće biti objavljena, jer to nije praksa u toku velikih turnira koji traju duže od sedam dana. Tako će morati da sačeka 21. mart da vidi da li će opet biti na vrhu.

Na prvom mastersu u novoj sezoni najveći favorit će još jednom biti Rafael Nadal. Španac je sa 36 godina ne samo i dalje briljantan, nego gledano striktno rezultatski i bolji nego ikada. Nadal je počeo sezonu sa tri trofeja (Sidnej, Australijan open i Akapulko), dva puta je savladao Medvedeva na betonu i stigao je do 15-0. Malo je reći impresivno, prenosi Nova.



Dugo je Nadal isticao da želi da završi karijeru sa najviše mastersa od svih igrača, a trenutno zaostaje jedan za Đokovićem koji ih ima 37. Dakle, sa Rafinom titulom u Kaliforniji, Novak više ne bi bio usamljen na prvom mestu kao rekoder, a onda bi u Majamiju od 23. marta do 3. aprila Španac mogao potencijalno i do 38. trofeja.

Sa dve titule na ova dva turnira, u slučaju da Medvedev bude ispod svog nivoa, Nadal može i do prvog mesta na planeti! To bi gurnulo Đokovića na treće mesto ATP liste, barem do turnira u Monte Karlu koji se igra od 10. aprila i na kome ćemo gotovo izvesno videti Novaka.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR