Glas Javnosti

NIGDE BEZ NJE, najbolja kuvarica na svetu sprema za Novaka i u Zadru: 'Kuvam za celu porodicu Đoković i igram se sa decom'

Tenis
Autor: Glas Javnosti

S najboljim teniserom na svetu, Novakom Đokovićem i njegovom porodicom, suprugom Jelenom, sinom Stefanom i ćerkom Tarom, ovaj utorak u Zadar je stigla i plavokosa žena u beloj uniformi. Kuvarskoj uniformi, Ljubica Komlenić. Novakova lična kuvarica, nutricionistica, ali i mnogo više od toga. Ona je među najvažnijim ljudima iz njegovog tima.

Njen glavni alat je u kuhinji, kako kaže, osmeh. Uz to, ima mali, ali odabrani tim ljudi s kojima sarađuje u svim delovima sveta. A kako nijedan kuvar ne može raditi bez svog noža, ona ima set sa čak 30 noževa.

-Kuvar bez noževa je kao i teniser bez reketa - kaže Ljubica.

Ljubica Komlenić je svetski priznata kuvarica iz Bača u Vojvodini. Ima 46 godina i majka je troje dece koja više od dvadeset godina živi i radi u Italiji, a u slobodno vreme trenira džiju džicu.

Foto: Instagram/Printscreen

Jedina je gastro sutkinja u svetu s najvišom A kategorijom, a sastavlja jelovnike i svetskim sportistima, poput teniskog asa Novaka Đokovića, čija je kućna prijateljica.

Čak i da je u ponoć nazove s nekom gastro željom, ona bi mu je ispunila. Za njega organoleptički sastav mora biti savršen. Sastav hrane i temperatura pripreme Novakovih jela najvažnija su tačka, zbog pravilnog unosa proteina, soli i minerala.

-Novakova prehrana je veganska i vjerujte mi, on jede bolje od svih nas. On uživa u degustaciji svakog jela i u bojama prirode na tanjiru. Sada dok smo u Zadru pokušavamo da nabavimo namirnice od lokalnih proizvođača koji na organski način, bez hemijskih preparata, proizvode voće i povrće- kaže kuvarica.

-Ako uzmemo povrće i obradimo ga na 200 stepeni, uništićemo sve sastojke, vitamine i minerale. Gotovo svo povrće se obrađuje na 85 stepeni. Novak je vrhunski sportista, najbolji na svetu u svom sportu, stoga mu je potrebno pružiti najbolju moguću prehranu.

Novak Đoković jede voće, povrće, semenke, orašaste plodove, žuti grašak koji je izrazito bogat proteinima, pirinač...

Nikad ne jede meso, perađevine, ribu, mlečne proizvode ili procesuiranu hranu.

-Moja prehrana je vrlo specifična jer sam osluškujući simptome svog tela otkrio šta mi odgovara, a šta ne.  Od rođenja našeg sina, evo gotovo šest godina, ne jedem namirnice životinjskog porekla i to mi puno pomaže da održim visok nivo energije i da se oporavim brzo. Nivo stresa je uvek visok u mojoj profesiji i to može dovesti do znatnih zdravstvenih problema- rekao je Đoković

Iako Đoković ne jede ništa životinjskog porekla, kao ni šećer ni gluten, on i dalje uživa u tradicionalnim jelima, naravno, u veganskoj verziji.

-To su balkanski specijaliteti, poput sarme s kiselim kupusom i ćevapa koji se rado jedu i u Hrvatskoj i u Srbiji, ali mi ih za Novaka radimo na veganski način. Nisu mu to omiljena jela nego su mu bliska pa mu ih ponekad pripremimo kako bismo ga podsetili na tradicionalne ukuse- ističe Ljubica.

-Kuvam i za celu porodicu Đoković, igramo se s decom u kuhinji i učimo o hrani.

Ljubica je svetski priznata kuvarica s brojnim titulama, ali njena jela ne možete probati osim ako nije vašalična kuvarica.

(Izvor: Jutarnji.hr)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR