Glas Javnosti

Monfis zaplakao na pariskoj šljaci

Tenis
Autor: Glas javnosti

Monfis je nekada bio u top 10 tenisera, ali taj segment njegove karijere je daleko iza nas. Ipak borbeni Francuz je pokazao da se nikada ne predaje i posle gladijatorske borbe je uspeo da savlada Argentinca Sebastijana Baeza rezultatom 3:6, 6:3, 7:5, 1;6, 7:5.

Posle skoro četiri sata borbe Gael Monfis, nekada šesti, a danas 394. reket planete pobedio je Sebastijana Baeza u prvom kolu Rolan Garosa u neizvesnom, dramatičnom i fizički izuzetno teškom meču.

Argentinac je u prvom setu opravdao ulogu favorita na papiru. Napravio je brejk, Monfis ga je vratio, ali je Baez još jednom oduzeo servis gem Francuzu i tako osvojio set. Međutim, u nekim slučajevima postoje dva tumačenja reči favorit. Kao 42. reket planete Baez je to bio na papiru i prema statističkim podacima, ali nikako nije mogao da bude favorit protiv proslavljenog francuskog tenisera u Parizu, a upravo je publika probudila Gaela i vratila ga u meč.

U drugom setu Monfis je prvi napravio brejk, Argentinac ga vratio, ali preslikana situacija iz prvog seta sada se dogodila u korist Francuza koji je stigao do izjednačenja. Velika drama usledila je u trećem setu kada je Monfis propustio čak tri set lopte, ali na kraju uspeo da iskoristi šestu i povede u setovima.

Francuski teniser uložio je veliki napor u trećem setu i delovao je iscrpeljeno što je mlađi Baez uspeo da iskoristi i u narednom setu Monfisu dopusti samo jedan gem. Argentinac je time meč uveo u peti set, a u Parizu se približavala ponoć.

Da se gledalo ko je imao više snage verovatno bi se istakao Baez, međutim tenis je nekada mnogo više od fizičke spreme i rezultata. Vođstvo u tenisu ume da bude kao prašina koja se lako briše, što smo videli i u slučaju Miomira Kecmanovića i Andree Vavasorija. Baez je u petom setu poveo a 4:0, ali šta zna hrabro srce šta je tolika prednost.

U petom gemu Monfis je spasao brejk loptu i izbegao velikih 5:0, a zapravo je taj gem bio prekretnica za jedan od najvećih preokreta u karijeri francuskog tenisera. Osvojio je jedan gem, vratio brejk, zatim osvojio i drugi servis gem, a onda je ponovo uspeo da iskoristi brejk loptu i stigne do izjednačenja. Noć u Parizu nije skoro bila glasnija!
Kada je delovalo da je potpuno vratio ritam na svoju stranu Monfis je ponovo izgubio servis gem, a ovoga puta Baez je servirao za meč. Pritisak nije poremetio Monfisa, ali je izgleda smrvio Baeza koji nije uspeo da potvrdi brejk, pa je tako Monfis ponovo poveo, a zatim novim brejkom uspeo da stigne do velike pobede pred domaćoom publikom.

Pozdravio se sa protivnikom, a potom počeo da gleda u lica na tribinama ni sam ne verujući šta je uspeo da uradi. Legao je na parisku šljaku, lice prekrio rukama i briznuo u plač dok je "gradom svetlosti" odzvanjao aplauz koji je bio najlepša muzika za uši bivšeg šestog tenisera sveta.



Mnogo toga stalo je u ovu pobedu Gaela Monfisa. Emocije su oprvdano odigrale svoje jer je francuskom teniseru ovo prva ATP pobeda ove sezone!

Jedini prolazak u drugo kolo ostvario je na čelendžeru u Ostravi, a rivali su se većinom radovali kada ga vide u žrebu.

Koliko god je ova pobeda vratila malo samopouzdanja Monfisu biće mu jako teško u narednom meču jer mu je protivnik Holger Rune. Francuz je još jedan igrač u nizu čije vreme slave kao da je prošlo, jer bi pobeda protiv mladog i zahuktalog Danca bila iznenađenje epskih razmera.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR