Glas Javnosti

KO POSLE OVOGA IMA ŠTA DA KAŽE PROTIV NOVAKA?! SZO i Fajzer podržali Đokovića da igra NEVAKCINISAN (FOTO+VIDEO)

Tenis
Autor: Glas javnosti

Svet se podelio kada je u pitanju podrška najboljem svetskom teniseru i njegovom učešću na Australijan openu uz medicinsko učešće. Iz sata u sat stižu reči podrške, ali i osude Novaku Đokoviću, jer hoće da nevakcinisan igra na grend slemu

U četvrtak je zbog njega odlagan skandalozan žreb, da bi se pojavile informacije da tamošnje vlasti planiraju da u petak ukinu vizu srpskom teniseruiako su pojedini takav scenario pogrešno najavljivali za četvrtak.

Martina Navratilova je kritikujući Novaka vređala i srpske navijače, dok se ispostavilo da su mediji lagali o Novaku i vešću da Španija protiv njega vodi istragu.

Ipak, iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) stali su na stranu Đokovića!

Mnogi ovo nisu očekivali, ali SZO se oglasila povodom slučaja Đokovića, koji je čitavu planetu naterao da govori o temi obavezne vakcinacije.

SZO ističe da vakcinacioni status osobe ne bi trebalo da bude uslov za ulazak u bilo koju zemlju! Oni kažu da bi države trebalo da rigoroznije reaguju isključivo ako je odziv u toku ozbiljne epidemije - loš.

"Vakcinacijski status ne bi trebalo da bude iskorišćen kao argument da se ljudima zabranjuju međunarodna putovanja i vlade svih država mogu da narede obaveznu vakcinaciju samo kao krajnju soluciju", stoji u saopštenju SZO, preneo je "Sidnej Morning Herald".

I dok Australija insistira da Đoković mora da bude vakcinisan da bi ušao u njihovu zemlju, SZO napominje da postoje samo određeni slučajevi kada obavezna vakcinacija treba da bude uvedena.

"Postoje okolnosti u kojima Svetska zdravstvena organizacija podržava obaveznu vakcinaciju, ali opet, ona je podvrgnuta osnovnom principu da najbolji način za ljude da se vakcinišu jeste edukovati ih, voditi dijaloge i obratiti se ljudima uz iskrenu brigu. Oduvek tražimo da te stavke budu jasne, eksplicitne i vremenski ograničene. Vlade nastavljaju da objašnjavaju ljudima zašto rade određene stvari i pokušavaju da ih ubede u benefite vakcinacije", rekao je generalni direktor programa za hitne zdravstvene situacije SZO dr Majk Rajan.

Đoković je podršku dobio i iz medicinske sfere, pošto se u obraćanju za jednu televiziju oglasio i direktor kompanije "Fajzer", Albert Burla.

On je podržao Novaka, naglasivši da prethodna zaraza kovidom u poslednja tri meseca daje dovoljno jak imuni odgovor i da srpski teniser zbog toga ima dovoljno antitela.

- Kao prvo, veliki sam navijač Novaka Đokovića, ali ne mogu da ulazim u to da li je imao potrebnu dokumentaciju za ulazak u Australiju ili ne. To je između njega, vlasti i lekara. Smatram da preležan virus daje dovoljnu zaštitu od infekcije, ne samo u ovom slučaju nego generalno. I to na neko određeno vreme. U mnogim zemljama širom Evrope sertifikat vam je validan šest meseci nakon poslednje doze vakcine, a u slučaju preležanog virusa samo tri meseca nakon pozitivnog testa. Dakle, zaštita koju dobijate nakon prirodno preležanog virusa nije toliko velika kao posle vakcine. To je ono što sam ja rekao i o čemu mogu da govorim - rekao je Burla.

Trenutno se čeka na odluku Ministra za imigracije Australije Aleksa Hoka oko eventualne deportacije Đokovića iz zemlje na osnovu diskrecionog prava. On se, barem za sada, nije odlučio na takav korak, iako se u javnosti to nekoliko puta pominjalo kao opcija.

BONUS VIDEO: SRBIN OTKRIVA KOJE SU TO METODE U OBRAČUNU SA LJUDIMA: Kina vlada svetom preko parapsihologa

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR