Glas Javnosti

JAČI OD NEPRAVDE: Novak je istrpeo i prevazišao razne sabotaže, a sada mu se otvara put do pet novih rekorda

Tenis
Autor: Glas javnosti

Novak Đoković 2022. godinu pamtiće po turbulentnim dešavanjima, nepravdi i neprijatnostima koje su ga dočekivačale od Australije do Amerike. Međutim, kada zatvori vrata za ovom sezonom, srpski as uprkos nedaćama može da bude zadovoljan jer je osvojio pet titula, a naredne sezone biće u prilici da obori isto toliko rekorda.

Dok bi neki mentalno poklekli i kad god im se ukaže prilika „kukali“ o nepravdi, Novak Đoković prihvatao je svaku vrstu tereta na svoja leđa i samo ga dodovao kakko je tekla sezona.

U tišini, smirene glave, tamo gde su ga puštali da igra uglavnom je pobeđivao, tamo gde su mu zabranili da dođe rekao je da se ne ljuti i da će se vratiti. Tako i bi, vraća se!

Prošla godina za Novaka je završena u ne tako lepoj atmosferi jer je sa nestrpljenjem čekao vesti iz Australije, a ove konačno može praznike da provede u miru i pripremi se za igranje na mestu gde je devet puta podigao pehar.
Naredna godina srpskom teniseru ne samo da nosi šanse da ispravi svu nanetu nepravdu, već i da u svoju ukoričenu knjigu istorijskih rekorda upiše novih pet.

Broj nedelja na prvom mestu ATP liste

S obzirom na to da je deportovan iz Australije, da mu nije dozvoljeno da igra na US Openu, kao ni na još četiri Masters turnira, Novak je izgubio prvo mesto na ATP listi.

Međutim, ove godine Novak ne bi trebalo da ima problem i samim tim što će igrati svuda gde želi ima veliku šansu da se vrati na lidersku poziciju. Srpski as na prvom mestu proveo je 373 nedelje i fali mu još samo četiri nedelje kako bi oborio rekord Štefi Graf koja je na vrhu provela 377 nedelja, što ja najviše u konkurenciji svih tenisera i teniserki.

Đoković ima veliku šansu da obori rekord slavne teniserke jer u prvoj polovini sezone gotovo da nema poena koje treba da brani. Najviše bi mogao da mu pomogne Australijan Open jer bi mu titula donela 2.000 bodova koliko mu je dovoljno da prestigne Karlosa Alkarasa i ponovo dođe na vrh.

Izjednačenje ili prestizanje Rafaela Nadala po broju Grend slem trofeja

Novak i Rafa započeli su 2022. godinu sa 20 Grend slem titula za sobom pre nego što je Španac preuzeo vođstvo na Australijan Openu. Nadal je posle Australije osvojio i Rolan Garos, dok je Novak još jednom podigao trofej na Vimbldonu da bi na krjau sezone imao 21 Grend slem naspram 22 koliko ih ima „kralj šljake“.



Već u Australiji Novak može da izjednači taj broj, a kasnije tokom sezone ima priliku i da prestigne Nadala jer će moći da igra na US Openu, kao i Rolan Garosu i Vimbldonu.

Trostruki Grend slem

Novak je postao prvi teniser koji je uspeo da osvoji po dva puta svaki Grend slem. Srpskom asu to je pošlo za rukom kada je trijumfovao na Rolan Garosu 2021. godine. Đokovićev rekord početkom godine u Australiji izjednačio je Nadal, ali sada srpski teniser ima novu priliku za još veći podvig.

Novak je Australijan Open osvojio devet puta, Vimbldon čak sedam, US Open tri i Rolan Garos dva puta, što znači da mu ponovo fali samo jedan trofej sa Otvorenog prvenstva Francuske kako bi ovoga puta postao prvi teniser koji je po najmanje tri puta osvojio svaki Grend slem.

Da je bilo koji drugi turnir u pitanju zadatak bi bio lakši, ali Novak na Rolan Garosu ima težak izazov jer je Rafael Nadal taj turnir osvajao rekordnih 14 puta i to čak u situacijama kada je delovao da više neće moći da stoji na nogama od umora ili bola.

Izjednačenje rekorda Rodžera Federera po borju osvojenih trofeja na Vimbldonu

Đoković ima samo jedan trofej manja na Vimbldonu od Rodžera Federera. Srpski as ove sezone stigao je do sedme titule na najprestižnijem teniskom turniru, a ove godine krenuće u pohod po izjednačenje rekorda koji Švajcarac više neće moći da uveća jer je završio karijeru.



Po osmi put završava godinu kao broj jedan

Sedam sezona Novak Đoković završio je kao najbolji teniser sveta. Nijedan teniser u istoriji belog sporta nije toliko godina uspevao da bude dominantan.

Dugo godina Novaku je bio cilj da stigne dvog idola Pita Samprasa po broju završenih godina sa zvanjem najboljeg igrača na svetu, a onda ne samo da je srpski as uspeo da ga stigne već ga je i prestigao.
S obzirom na to da ne brani veliki broj bodova, više može da dobije nego izgubi Novak ima velike šanse da poveća rekord i čak osmu sezonu završi kao broj jedan.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR