Glas Javnosti

NOVAK OSLOBOĐEN, IZAŠAO NA TEREN! Porodica Đoković: NISMO ZNALI NI GDE JE, DA LI IMA HRANE (VIDEO+FOTO)

Tenis
Autor: Glas javnosti

Budite uz "Glas javnosti" u najdužem uživo prenosu. Prvi teniser sveta Novak Đoković i njegov advokatski tim odneli su pobedu protiv države Australije, sud mu je vratio vizu i time dozvolio da učestvuje na omiljenom turniru Australijan open. Prenos UŽIVO pratite i na Youtub kanalima Glas javnost i TV Avala!

Veliko je interesovanje brojnih domaćih, ali i inostranih medijskih ekipa, koji čekaju početak konferencije novinare porodice Novaka Đokovića, čiji je početak zakazan za 14 sati u restoranu "Novak" u Beogradu.

Đokovići 

Noletov otac Srđan Đoković izjavio je da će se srpski teniser video linkom uključiti u pres konferenciju njegove porodice.

- Novak je konačno na slobodi, izašao je ne teniski teren i trenirao - obelodanio je Đorđe, Novakov brat.

- Izvinite što smo malo pomerili početak obraćanja, kako bi dobili najčistiju informaciju šta se dešava. Kao porodici nam je jako teško, jer smo mnogo subjektivni, jer je u pitanju naš brat, sin naših roditelja, a iako smo bili borci za istinu i pravdu, nismo hteli da ometamo proces australijskog pravosudnog sistema. Ali, hteli smo i da podignemo ceo svet, da bi se dokazalo da je Novak u pravu. Zahvalio bih se ovom prilikom i narodu širom sveta, organizovani su skupovi širom sveta, od Beograda, preko Vrnjačke Banje, Čačka, Zadra, sve do Melburna... 

- Novak je jedan pošten, izuzetan čovek, a ja kao običan čovek kažem da je dobro što postoji pravni sistem, što možemo da se na njega oslonimo i učinimo ovaj svet boljim mestom. Hvala i sudiji Keliju, koji je obavio fer i korektno suđenje. Nije ni njima u sudu bilo lako, sigurno je da je bio veliki pritisak, jer je sve pratio ceo svet. I to veoma dugo je trajalo, pa hvala svima... Novak je na slobodi! On je malopre bio na terenu. Otišao je da trenira. On je zbog tenisa i otišao u Australiju. On je pre svega sportista, on se bavi tenisom, on je najbolji teniser sveta, tretirali su ga na razne načine, ali on se oduvek  zalagao samo za slobodu izbora, ništa više - rekao je Đorđe.

Novakova majka, Dijana Đoković, rekla je da u jednom trenutki nisu znali ni gde je njihov sin, ni da li ima da jede.

- On se samo borio za pravdu. Ništa drugo nije tražio, a pretrpeo je torturu. I, naravno da je ustao protiv tamošnje Vlade,  jer je smatrao da sa pravom sme tamo da bude, jer je došao da osvoji taj turnir. Mi se s ovakvom situacijom nikada nismo susretali, a jako nam je bilo teško, i trudili smo se u ovih pet, šest dana, da se izborimo sa svime, a za njega. Tuga, očaj, razočaranje, strah... sve smo osećali. Bilo je trenutaka kada nije imao telefon uz sebe, nismo znali šta se dešava, da li je dobro, da li je bolestan, da li je sit, da li je sve u redu s njim. To kao majka ne mogu da prebrodim, i mislim da će me sve majke na svetu rezumeti. ... Hvala Bogu, a Boga ima, da je pravda doneta u pravom momentu i da je Novak oslobođen. Ovo je, za mene, najveća pobeda u njegovoj karijeri, veća od svih njegovih grend slemova.

Srđan Đoković je rekao da su svim silama pokušali da slome Novaka, da se odrekne vize. On nije hteo da potpiše taj dokument, jer nije bilo razloga za tako nešto. Nisu mu dali da ima kontakt sa njegovim timom, advokatima, trenerima, oduzeli su mu telefon.

-Hvala svima koji se na svetu bore za slobodu izražavanja, izbora... Novak se za to izborio, zahvaljujući svima nama, a pre svega porodici. Nije se dao baciti na kolena, niti će se ikada baciti. Svašta se dešavalo ovih dana, mnogo je bilo teško... ali, on je jedna gromada, fantastičan mladi čovek koji nikada nikoga povredio nije i uvek je pokušavao da pomogne, a ne da odmogne. Ali, očigledno da to što je iz jedne male, siromašne zemlje, nije se svidelo moćnicima, koji su mislili da su Bogom dani...

MIC_4467_b 

Nastavlja se višednevna drama Novaka Đokovića u Australiji. Sud ga je oslobodio, ali Vlada ne želi da ga pusti.

Ministar imigracija u vladi Australije Aleks Houk potvrdio je da opet razmatra ukidanje vize!

To može da učini tokom sutrašnjeg ili narednih dana.

"Nakon odluke Federalnog okružnog i porodičnog suda na proceduralnim osnovama, ostaje u diskrecionom pravu ministra za imigraciju Houka da razmotri ukidanje vize gospodin Đokoviću pod njegovim ličnim ovlašćenjem da otkaže vize u skladu sa članom 133C(3) Zakona o migracijama. Ministar trenutno razmatra ovo pitanje i proces je u toku", saooštio je njegov kabinet.

Novi dan u Australiji počinje za dva sata i 25 minuta.
australianopendjokovic94420-22010382794420_b  

Novak Đoković na konferenciji za medije
Od 14 časova po našem vremenu odnosno od ponoći po australijskom, Novak Đoković će se obratiti javnosti

Đokovići pred medijima u 14h
Konferencija za medije porodice Novaka Djokovića, prvobitno najavljena za 12 sati, pomerena je i održaće se u 14 časova, javljaju mediji.

Do pomeranja termina došlo je, s obzirom na to da se još uvek ne zna da li će Novak, uprkos tome što je dobio sudski spor u Australiji, ostati u zemlji ili će ministar za migraciji iskoristiti zakonsko pravo i doneti odluku o deportaciji.
 

 

Prethodno je doneta odluka da srpski teniser Novak Đoković bude priveden i deportovan.

"Novak Đoković je pobedio Australiju!" je vest koja je vrlo kratko bila tačna, jer je odmah posle pobede na suđenjeu - iznova priveden.

Policija je stigla u zgradu u kojoj se nalazi kancelarija advokata koji su zastupali Novaka Ðokovića na Sudu Australije, prenosi australijski portal Ejdž.

Kako se navodi, u zgradu su stigli pripadnici policije Viktorije i nekoliko članova privatnog obezbeđenja.

To se desilo nakon što je Federalni sud presudio u korist Ðokovića i odbio zahtev da mu se poništi viza i da se on deportuje.

Bar su tako glasili prvi izveštaji, ali izgleda da stvari možda i nisu tako crne.

Izvesnije da Novak Đoković uopšte nije iznova uhapšen. To tvrdi politički novinar australijsko portala "Ejdž", Pol Sakal.

- Novak Đoković nije uhapšen. Izveštaji o tome su netačni, prema našim izvorima u Vladi Australije i tenisu. Ministar imigracija još uvek odlučuje da li da Novaku oduzme vizu (na šta ima diskreciono pravo i pored odluke suda, prim. prev.), istakao je on.

Karen Svini, sudska novinarka Australijskog asošijeted presa iz Melburna (koja se "proslavila" nedavnim tvitom da će "Đoković uskoro osetiti kako izgleda kada ga cela država mrzi") obavestila je australijsku javnost o sledećim činjenicama:

1) Policija koja je ispred zgrade uopšte nije australijska savezna policija, već ona iz države Viktorija, dakle lokalna;

2) Ona je tu zbog činjenice da se narod okuplja ispred zgrade, kako navijači Novaka Đokovića, tako i predstavnici medija, a i zbog magnitude samog događaja;

3) Ako do hapšenja uopšte dođe, to bi trebalo da uradi Granična policija Australije (ABF), a ne klasična Savezna policija (AFP), a ni jedne ni druge - trenutno nema ispred zgrade;

4) Pomenuta novinarka očekuje da se, ako do ukidanja vize dođe, o tome prvo javnost obavesti ministar za imigracije;

5) Kombi koji je stigao je, verovatno, samo doneo Đokovićeve stvari iz hotela / sa aerodroma;

 

Ðokovićevi advokati ranije su potvrdili da se najbolji teniser sveta nalazi sa njima.

To je potvrdila njegova pravnica iz Sindikata tenisera koji je Nole oformio, Ksenija Pavlović.

Ona je to istakla posle razgovora sa Novakovim ocem Srđanom Đokovićem.

 

 

Politikolog Nina Marković iz Australije je, gostujući na TV prva, dodala koji minut pre toga i sledeću informaciju:

- Zvaničnici imigracionog biroa su ispred kancelarije advokata i hoće da deportuju Novaka Đokovića, što bi dovelo i do tri godine zabrane ulaska u zemlju.

Međutim, Pol Sakal, politički novinar uglednog australijskog portala "Ejdž" dodaje ovim povodom sledeće:

- Trogodišnja zabrana ulaska u Australiju ne bi, ipak, bila automatska, već bi Vlada imala diskreciono pravo da mu dozvoli da učestvuje na sledećem Australijan openu. Naravno, pod uslovom da bude izbačen iz zemlje ove godine.

Ko ima pravo da deportuje Novaka?

Nije kraj. Bar prema rečima advokata Australije Kristofera Trana koji preti i kaže da ministarka Karen Endruz ima glavnu reč.

Ona, kaže Tran i dalje ima pravo da deportuje Đokovića. Ako to odluči, Đokoviću će biti zabranjen ulazak u Australiju naredne tri godine.

Kraj suđenja! Novak Đoković će igrati na Australijen openu! Pobeda Đokovića! Sve se odužilo zato što se čekao dogovor između Australije i Đokovića. Ukinuta je odluka da se Novaku ukine viza, Novak je pobedio!

Stigla je još jedna poruka podrške. Ponovo se oglasio Fudbalski savez Srbije na Instagramu. 

Suđenje još nije nastavljeno i ne zna se kada će. Oteglo se sve, a advokat Australije, još nije kompletirao svoj iskaz.

„Sud je saopštio da je proces još uvek privremeno odložen i da nameravaju da se vrate u nekom trenutku danas. Ali ne znamo kada će to tačno biti“, prenosi Gardijan.

Đoković je došao je u sud, dao izjavu sudiji i vratio se u hotel, jer u sudu nije mogao da prati proces jer nije radio strim, prenosi RTS.

Boravak u Australiji isticao mu je u 06:00, a Trent je tražio da se produži do 06:30. Na kraju je sudija produžio do 10:00 i pozvao ga da dođe na suđenje. Očigledno je da Keli želi da se sve završi danas.

Svakog trenutka suđenje treba da se nastavi. Tužilaštvo će imati na raspologanju minimum 60 minuta za izlaganje. Njihov zadatak biće da odgovore na brojne stvari koje je izneo Novakov advokat.

U toku je pauza za ručak, suđenje se nastavlja u 5 i 15.

Advokat Australije počeo i tvrdi da sudija Entoni Keli ne može da utvrdi da su zvaničnici graničnih snaga vršili pritisak na Đokovića tokom procesa intervjua.

Keli mu je odgovorio da su u periodu od oko osam sati delegati „utrčavali i izlazili“ iz sobe za intervjue, koja se snimala, pa se Đoković osećao pod pritiskom.

Tran krivi Novaka. Kaže da vlada ima moć da uradi ono što je ona uradila.

Kristofer Tran kaže da postoje dva razloga zašto nije došlo do povrede proceduralne pravičnosti. Kaže da se običajno pravo ne primenjuje u ovom slučaju ako je zakonodavni proces tehnički u potpunosti poštovan, što je i bio.

Keli se obratio tužiocima da iznesu svoj raspored izlaganja.Kristofer Tran, glavni advokat države Viktorija, želi da govori u narednih 30 minuta pre pauze. Dobio je dozvolu.

Sudija Keli je odlučio je da se Đoković prebaci iz hotela u kom je bio pet dana i da se premesti na drugu lokaciju kako bi pratio tok suđenja.

Suđenje je nastavljeno, ali, strim i dalje ne radi. Advokatski tim Novaka Đokovića završio je izlaganje. Na potezu je Australija. Reklo bi se da je Novak zaista dobio prvi set i da su advokati odlično odradili posao.


Australijska novinarka karen Svini, kaže da je utisak da suđenje za sada ide u dobrom smeru za Novaka Đokovića, ali i da je još rano reći da će mu sud dopustiti da igra na Australijan openu.

Đoković je ostavljen bez mobilnog telefona i savetovano mu je da ne kontaktira pravne zastupnike sa tvrdnjom da mu to neće pomoći.
To je ozbiljna, ozbiljna proceduralna greška delegata Granične policije i ova tvrdnja hrabri pred nastavak procesa.
Ponovo je pukao strim. 
Đokovićev advokat je naveo da je Đoković bio sprečavan u nameri da kontaktira advokate, rečima delegata da mu to neće pomoći.
Sudija se saglasio sa time.

"Relativno značajna činjenica je da su ovde profesor i eminentno kvalifikovani lekar izneli i dali podnosicu medicinsko izuzeće", kaže sudija."Šta je još taj čovek mogao da uradi, da pruži kao dokaz?!"

Usledio je kratak prekid suđenja, jer se neko uključio u prenos!? Sudija je to ocenio kao nedopustivo...

Sudija Keli rekao je kao odgovor da je Novak službenicima na aerodromu rekao "Ako mi dozvolite da razgovaram sa nekim ljudima pokušaću da vam dam objašnjenje za ono što želite".

Advokati Novaka Đokovića jasno i glasno:

"Ne samo da je Đoković uradio sve da dostavi potrebnu dokumentaciju, nego je to učinio i pre nego što je seo u avion", kaže Vud i dodaje:

"Pre nego što je ušao u avion u Dubaiju, Đoković je podneo zahtev i rekao da ima medicinsku kontraindikaciju i da pripada u grupu B.

Tada ne mora da podnese dokaz za to, samo da izjavi – on je svejedno dao dokaze Australijancima.

Sudija će izgleda dozvoliti Novakovim advokatima da govore dva i po sata.

Paragraf 1.7 i 2 govore da nevakcinisani moraju da dostave dokaze doktora.  Sektor 5.2 navodi da je potrebna deklaracija koja govori u kojoj kategoriji se nalazi lice.

"Ova verzija može da sadrži dokaze dostavljene od strane medicinskog radnika", ne da je obavezno, rekao je Vud, Novakov advokat.

Sudija hoće da zna kako je Đoković ostao bez vize.

Konačno! Proradio je strim! Napokon se sve vidi.

Nik Vud kaže da su Novaka odbili zbog mešavine dva osnova, a sudiju taj argument ne interesuje.

Đokovićev pravni tim kaže da je do nesporazuma došlo jer su pomešani različiti dokumenti i da bi sud zbog toga trebalo da popusti.

Novakovi advokati su počeli izlaganje.

Suđenje je počelo, ali bez video strima. Niko ne zna o čemu se priča, Novaku se sudi u tajnosti.

Advokati Novaka Đokovića prvi će imati reč kada počne proces.

U međuvremenu pojavili su se problemi sa video-linkom tako da suđenje još nije počelo.

I košarkaški klub Crvena zvezda poslao je poruku podrške svom Noletu.

Oglasio se i glavni sudija Keli, koji je sam u prostoriji. Ostali članovi pojaviće se putem video linka. Keli je rekao da će ukoliko Novak bude dao izjavu da će to ubrzati proces.

Evo kakva je atmosfera ispred suda: Obezbeđenje, veliki broj ljudi, igra se kolo... 

NOVAČE, NISI SAM

Goran Draganić, advokat porodice Đoković kaže:

- Kolege u Australiji su u poslednja 72 sata detaljno odradili tužbu. Tri momenta su ključna. U novembru dobija vizu. Potvrdu dobija 30. decembra - koju izdaje država Viktorija i Teniska asocijacija Australije. Novak 1. januara dobija potvrdu da može da putuje u Australiju. Novak nikada ne bi krenuo na put da nije siguran da je ispunio sve pravne uslove - rekao je Draganić za javni servis.

Advokati Nik Vud i Pol Holdenson braniće Đokovića. Kristofer Tan biće advokat države, a glavni sudija je Entoni Keli.

Porodica je svih ovih dana, naravno uz svog Noleta.

- Novak je pozitivan, misli samo pozitivno. Dobijamo podršku svaki dan. On čuje podršku koju dobija ispred hotela. Hoće da izgura pobedu. Nijedan zakon nije prekršio. Dobio je svu potrebnu dokumentaciju. Sve je na Novakovoj strani, on ide da izbori pobedu - kaže  Đorđe Đoković za RTS i dodaje:

- Upleteni smo u političku bitku između savezne države i federalne države Viktorija. Ovo je ozbiljno kršenje ljudskih prava. Imali su šanse da ga vrate. Novak je diplomata države Srbije, a oni su ispali...

Podrška Novaku stiže ne samo ispred hotela, već sa svih sa svih strana sveta. Javljaju se znani i neznani, kolege iz sveta sporta, VIP face, političari. 

Posle pet dana, srpski teniser napustio je svojevrsni kazamat i uputio se ka sudu.

Prethodno su ispred hotela izbili veliki nemiri jer je policija počela brutalno da hapsi demonstrante.

Prvi reket sveta Novak Đoković  zatočen je u migrantskom hotelu u predgrađu Melburna.

Ovo je presedan jer jedna sudska odluka može uticati na istoriju jednog sporta.

Posebnu težinu u celom slučaju daje činjenica da bi eventualnom pobedom na Australijan openu Đoković postao igrač sa najviše osvojenih gren slemova u istoriji i pretekao bi svoje suparnike Rafaela Nadala i Rožera Federera.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR