Glas Javnosti

ĐOKOVIĆ PROTIV SVIH: Legendarni Amerikanac daje kvote za kladionice, ostali imaju samo simbolične šanse

Tenis
Autor: Glas javnosti/Novosti

Slavni američki trener Bred Gilbert, koji je zaslužan za uspehe takvih teniskih asova kakvi su Endi Mari, Andre Agasi i Endi Rodik, veruje da će mladi igrači svojim sve boljim nastupima samo dodatno motivisati Novaka Đokovića da bude još bolji i time mu pomoći da nastavi dominaciju "belim sportom".


Novak je 2023. godinu počeo kako je završio prethodnu - trijumfalno. Osvojio je turnir u Adelejdu pre nego što je na Australijan openu stigao do 22. grend slem trofeja.

Izgubio je samo jedan meč od jula prošle godine, finale mastersa u Parizu od Holgera Runea, a osvojio je Vimbldon, Tel Aviv, Astanu i Završni turnir 

Nema nikakve sumnje da je Nole favorit i na Rolan Garosu, iako mu prete Rafael Nadal i Karlos Alkaraz. Osvajanjem pehar musketara, Novak bi kompletirao treći Grend slem karijere - što nikad nikome nije uspelo.

Osim njega, dva imaju samo još tri čoveka - oba u Open eri još samo Rafael Nadal, Rod Lejver ima po jedan u Open eri i jedan amaterski, dok Roj Emerson ima dva amaterska. Rodžer Federer je jedva kompletirao jedan, kada mu je Robin Soderling 2009. s puta uklonio Rafu.



Posle šljake u Bulonjskoj šumi, na red dolazi vimbldonska trava, gde Nole nije izgubio od 2017. godine i gde će jurišati na osmu titulu čime bi se izjednačio sa Federerom.

Iako će zbog vakcinalnih pravila u SAD propustiti prva dva mastersa sezone, Indijan Vels i Majami, novak se vraća na Ju-Es open, pošto administracija predsednika Bajdena menja pravila posle 11 aprila. Novak će tako imati priliku da ostvari i Grend slem kalendarske godine, kojim se u Open eri može podičiti samo Lejver.

Gilbert je u podkastu Patrika Makenroa "Holding kort" dao svoje viđenje nastavka sezone.

- Mislim da će definitivno sve da se svede na okršaj Đokovića protiv svih ostalih! Ako bih morao da postavim granicu "više-manje" za kladioce, rekao bih 2,5 grend slema za Novaka, koji igra sve bolje iako ima 35 godina - rekao je Gilbert (zapravo, Novak puni 36 za nešto više od tri meseca).

- Ranije su Novak, Rafa i Rodžer gurali jedan drugog i tako postajali sve bolji, ali sada je Đoković prešao na "drugi nivo", prilagodio svoju igru Cicipasu, Alkarazu i ostalim mladim igračima koji ga guraju na način na koji su ranije Rodžer i Rafa. To će mu, u nekom smislu, dati i više vremena na vrhu.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR