Glas Javnosti

ĐOKOVIĆ NE POSUSTAJE: ATP nas ne želi i ne čuje, ali nastavićemo da postojimo

Tenis
Autor: Glas javnosti

Svetski broj jedan se, između ostalog, još jednom dotakao teme njegovog udruženja PTPA, kao "pandan" ATP-u.

– PTPA će nastaviti da postoji, čak i ako nas dosta ljudi iz vladajućih tela ne želi u teniskom ekosistemu. PTPa je jedina organizacija koja 100 odsto čini prava tenisera i teniserki. I dalje smo mlada asocijacija i treba nam vremena da uđemo u sistem. Izazov je za nas da nas prihvate. Za sada nismo. Nismo za pregovaračkim stolom gde bismo trebali da budemo, jer nismo priznati od slemova ili bilo koga drugog. Što se tiče igrača, ima pritužbi. Razgovarao sam sa nekim igračima poslednjih dana, posebno sa onima koji su prošle godine dobro igrali na Vimbldonu, sa onima koji su najviše pogođeni oduzimanjem bodova – rekao je Novak.

Povezao je odluku ATP-a sa Vimbldonom da se zabrani nastup ruskim i beloruskim teniserima.

 – Znali smo da koju god odluku ATP donese, to će biti zapravo posledica ili reakcija na to što je Vimbldon doneo odluku da zabrani nastup Rusima i Belorusima. Nisam u Savetu igrača, ne znam dokle se stiglo sa razgovorima. Razgovarao sam sa predsednikom ATP-a pre nekoliko dana i rekao mi je da se vode razgovori sa LTA (vodećim telom britanskog tenisa prim. aut), tako da ne znam koje su opcije, sumnjam da će ATP promeniti odluku. Da li će biti nekih "dopuna" te odluke, to ćemo videti. To je nešto o čemu bi igrači želeli da razgovaraju sa ATP, jer ne mogu da razgovaraju sa slemovima, Grend slemovima. Savet ATP je deo strukture, predstavlja igrače, tako je bilo decenijama.Novak se nije zaustavljao na kritikama.

– Mislim da to nije najbolji sistem koji imamo. Sistem je izneverio toliko igrača, mnogo puta i to je razlog zašto PTPA postoji. Kada su ovakve stvari u pitanju, glasovi mnogih igrača se ne čuju dovoljno Znate da unutar ATP-a imate po 50 odsto zastupljenosti igrača i turnira. Tako da nikada igrači neće imati 100 odsto zastupljenosti. Vraćamo se na istu poentu. O čemu god da se radi, sada Vimbldon, sutra nešto drugo, pre nekoliko godina je bilo nešto treće. Uvek ću biti za ujedinjenost igrača, da igrači pokažu snagu koju poseduju. Nažalost, iz mog iskustva, većina igrača gleda svoje interese. Tu se obično pojavljuju sukobi

novak-?okovi?-tanjugAP.png
foto: Tanjug

O samom meču, srpski as je rekao:

- Do sada sam zadovoljan sam kako se osećam, kako udaram, po ovim uslovima protiv veoma "triki" protivnika. Znao sam da neće biti lak meč, smirio sam nerve i odigrao taj-brejk, sve ide u pravom pravcu i gledam prema novom cilju. Igram protiv dešnjaka naredni meč, to mi je bitno, da razmišljam. Do sada je dobro. Zadovoljan sam kako se osećam na terenu, načinom na koji udaram lopticu. Dobro je bilo uzimajući u obzir ove izazovne vremenske prilike i činjenicu da sam igrao protiv specijaliste za šljaku, a uz to sam igrao i finale prošle nedelje. Ne očekujem lak meč, ali smatram da sam sasvim dobro igrao danas. U trećem setu sam pretrpeo brejk, dozvolio sam mu da se vrati u duel. Ipak, zadržao sam smirenost i odigrao kako bi trebalo u taj-brejku. Zadovoljan sam što sam baš odigrao na ovakav način u prve dve runde takmičenja. Sve ide u dobrom smeru i okrenut sam novim izazovima.

Đoković je potom dobio pitanje o čestim "urlicima" kao vid ispoljavanja emocija na meču, te protivnicima koji igraju levom rukom.

- Pa dobro, sledeći protivnik je dešnjak, tako da ne znam o kome govorimo. To je jedino što mi je na umu, sledeći izazov. Idemo dalje i videćemo kako će se odvijati situacija. Što se tiče emocija na terenu, one zaista variraju. To kako se osećaš, tvoj protivnik, njegove reakcije ili reakcije publike, sve to zavidi. Nikada nije isto.

Tema konferencije bile su i društvene mreže i psihičko stanje igrača.- To je veoma bitno i trebalo bi o tome češće pričati. Kratko moje mišljenje ili objašnjenje mog stanovišta je sledeće: I ja koristim društvene mreže, ali to zavisi od pojedinca, kako će uspeti da se iskontroliše i koliko će vremena provoditi onlajn. Sve se svodi na to, jer se dosta dobrih stvari može videti na internetu i na društvenim mrežama. Mnogo informacija je tamo, ali nije svaka dobra. Svestan sam toga. Ipak, to je deo naše svakodnevnice i ne smatram da je to moguće izopštiti iz života mlade osobe ili mladog tenisera. Ne idite niti na jednu društvenu mrežu. Ne vidim bolju soluciju, jer on ili ona će svakako pisati nešto iza vaših leđa. Zato, mislim da bi trebalo da se priča sa mlađom generacijom, da se pokuša na jedan prijateljski način da se dozvoli da deli šta misli. Da se ta mlada osoba osloni na vas kao mentora, na nekog ko je stariji i iskusniji, to bi možda pomoglo. Zajedno možda možemo iznaći rešenje. Zaista, sve se svodi na pomaganje i na usmeravanje mladih ljudi. To je izazov. Mlad sam otac, imam dvoje dece, uskoro dolazi taj period za mene. Moja žena i ja razmišljamo o tome, pričamo o tome i nije lako. Sve zavisi od životnog stila. Za mlade tenisere, život na putu može biti nekad usamljenički, a putuje se dosta. Tu se nalazi to vreme gde provodite dosta na internetu, pogotovo kada ne trenirate. Mnogo tenisera koje vidim ovde provodi svoje vreme na telefonu. To nije idealno, očigledno. Činim to i sam, ali pokušavam da se iskontrolišem. Zato, najbintije je pronaći recept kako vam korišćenje televona može lično odgovarati.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR