Glas Javnosti

ATP menja odluku o bodovanju i to ne ide Novaku u prilog

Tenis
Autor: Glas javnosti

Teniska sezona je prekinuta još od početka marta i neće se vratiti do sredine avgusta, a sada ATP treba da odluči kako će se igračima brisati bodovi koje je trebalo da brane na turnirima ovog proleća i leta.

I kako stvari stoje, to neće ići na ruku Novaka Đokovića.

Prošla su već četiri meseca od odluke ATP-a da se sezona prekine i turniri poput Mastersa u Indijan Velsu, Majamiju, Monte Karlu, Madridu i Rimu su otkazani, a rang lista je “zamrznuta”.

 Zbog tog zamrzavanja Đoković na vrhu liste ne dobija nove sedmice koje je proveo kao najbolji teniser sveta, a sada znamo kako i koliko bodova bi mogao da izgubi u narednom periodu.

Kako piše španska Marka, ATP je najbliži odluci da se broj bodova koji igrači imaju na zamrznutoj listi podeli sa brojem nedelja u godini i da se onda u 52 sedmice od nastavka ATP tura igračima oduzima isti broj bodova svake nedelje. To bi zamenilo opciju da se igračima odjednom obrišu svi bodovi koje nisu ni mogli da brane tokom prinudne pauze.

Đoković ima 10.220 bodova na svom kontu i po 196 bodova bi gubio svake sedmice u narednih godinu dana, od 21. avgusta (kada se očekuje prva nova ATP lista, posle turnira u Vašingtonu koji startuje 14. avgusta) do istog datuma naredne godine.

Tako bi onda Nadal svake sedmice gubio po 189 bodova (trenutno ima 9.850 bodova), umesto da izgubi 5.360 bodova odjednom. Jasno je da ovo manje odgovara Đokoviću, jer umesto da Španac odjednom izgubi 1.175 bodova više od Đokovića, po ovom scenariju bi Đoković svakog ponedeljka gubio sedam bodova više tokom narednih godinu dana.

Ukoliko se ATP odluči na to, onda će Nadal imati lakši posao da stigne Đokovića, koji ima 370 bodova prednosti na aktuelnoj rang listi. Navodno, druga opcija ATP-a je da rangiranje ostane zamrznuto i da se do kraja 2020. godine koristi nova lista, koja bi služila samo za to da se odluči ko će igrati na završnom Mastersu u Londonu.

Ipak, i taj scenario bi bio negativan po Đokovića, jer bi praktično čitava 2020. godina prošla bez da mu se računaju nedelje koje je proveo na prvom mestu ATP liste.

(Izvor Mondo)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR