Glas Javnosti

'Adrija tur' kao leglo zaraze koronavirusa: Pljušte kritike na račun Đokovića, da li je sve moglo da bude izbegnuto?

Tenis
Autor: Strahinja Nikolić

U trenutku kada je čitav svet tek bojažljivo pravio planove da kroz nekoliko meseci započne pripreme za pojedine teniske turnire, u Beogradu i Zadru odigran je u tom momentu najjači turnir na svetu. No, u svetlu najnovijih informacija, moramo da se zapitamo da li je za ovaj spektakl plaćena prevelika cena?

Još od kada je u drugoj polovini maja najavljen, "Adrija tur" privukao je pažnju svetske javnosti. No, uprkos velikom broju ljubitelja tenisa i sporta generalno koji su praktično jedva dočekali ovaj turnir jer su u ovom humanitarnom turniru videli beg iz krize zvane "koronavirus", ni broj onih koji su u ovome videli potencijalan problem nije zanemariv. Iz dana u dan skeptika je bilo sve više i više, a sve je eskaliralo nakon selidbe turnira iz Beograda u Zadar. 

'Kola' su krenula nizbrdo kada je saopšteno da se bugarski teniser Grigor Dimitrov povlači nakon što je testiran pozitivno na prisustvo koronavirusa. Dan kasnije, poput bombe u teniskom svetu odjeknula je informacija da su pozitivni i teniser Borna Ćorić, Grigorov trener Kristijan Groh, ali i kondicioni trener aktuelnog "svetskog broj jedan", Marko Paniki.

Ključno pitanje je - zašto? Gde je 'škripalo', i kako je došlo do širenja zaraze? 

Vratimo se na 11. jun, kada je u Beogradu održana oproštajna utakmica Dejana Milojevića od klupe Mega Bemaksa, na kojoj je i Novak prisustvovao. Na istoj utakmici bio je i košarkaš Partizana Nikola Janković, koji je 15. juna testiran pozitivno na koronavirus. Istog dana, Novak je organizovao fudbalsku utakmicu na kojoj su nastupili teniseri koji su potvrdili učešće na turniru, dok su rivale imali u umetnicima. Đokovićev turnir otvoren je 12. juna, a pored Lole Astanove i mnogobrojnih zvanica, fotografije sa otvaranja pokazuju da je broj onih koji su nosili zaštitu gotovo zanemariv, dok zagrljaja i fizičkog kontakta, sudeći po fotografijama, nije izostalo.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Adria Tour (@adriatourofficial) on

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Adria Tour (@adriatourofficial) on

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Adria Tour (@adriatourofficial) on

 

Takođe, sprečavanju širenja zaraze sigurno nije pomoglo ni to što je bio dozvoljen ulazak na turnir bez zaštitne maske - njih su volonteri delili prilikom izlaska na tribine, ali nikakva detaljnija kontrola nije postojala. Turnir u Beogradu je završen, sledeća stanica bila je Hrvatska, a u Zadru, tačnije dvorani "Krešimir Ćosić", odigrana je košarkaška utakmica, gde je Đoković u više navrata imao direktan fizički kontakt sa Dimitrovim.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Adria Tour (@adriatourofficial) on

 

Zagrljaji nisu izostali ni kada je u posetu došla Biserka Petrović, majka pokojnog Dražena Petrovića.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Adria Tour (@adriatourofficial) on

 

Očekivano, sve to je odjeknulo u svetskoj teniskoj javnosti, pa se Novak našao na meti mnogobrojnih kritika, i kako sati prolaze, one se ne stišavaju:

 

 

 

Da li je Novak zaslužio brojne kritike sa kojima se susretao u dosadašnjem toku karijere? Ne, jer je do sada mnogo puta dokazao da pored teniskog poseduje i ogorman ljudski kvalitet. 

Da li je, sa druge strane, Novak zaslužio da bude iskritikovan zbog loše organizacije nečega što bi moglo da ima poguban uticaj ne samo na njega već i na praktično sve posetioce "Adrija tura"? Apsolutno i bez dileme. Jednostavno, u skladu sa imenom koje ima i reputacijom kakvu je izgradio, organizacija turnira pod imenom Novaka Đokovića morala je da prođe besprekorno, ma koliko komplikovanije za organizaciju bilo. Pogotovo jer je nedostajalo samo malo bolje organizacije i ozbiljnosti. Ovako, svetskom reketu "broj jedan" nije ugrožena samo reputacija, već to može imati ozbiljne posledice po Đokovićevu karijeru i mesto u teniskom savetu. 

Jednostavno, utisak je da su u Đokovićevom timu svemu pristupili previše olako i mere bezbednosti shvatili kao nešto što je poželjno, ali ne i neophodno na svakom koraku. Rezultat smo videli. Ljubiteljima tenisa je ostalo da se nadaju da će se sve ovo završiti bez težih posledica, i da će svi zaraženi već kroz koji dan moći da se vrate normalnom načinu funkcionisanja. U isto vreme, čini se da je ovo opomena Đokoviću da je pravi trenutak da se reorganizuje pre nego što sve ono što je gradio u protekloj deceniji nepovratno bude prosuto uz vetar. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR