Glas Javnosti

PUTIN NAREDIO: Ovaj grad u Ukrajini mora da padne do 9. maja! RUSIJA U STRAŠNOJ OFANZIVI!

Svet
Autor: Glas javnosti

Vrhovni komandant Ukrajine Oleksandr Sirski tvrdi da rusko vojno rukovodstvo ima za cilja da osvoji grad Časiv Jar do 9. maja, Dana pobede u Rusiji kojim se obeležava pobeda Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

Prethodno je Sirski je priznao da se situacija na istočnom frontu Ukrajine "značajno pogoršala poslednjih dana" jer je Rusija intenzivirala ofanzivne akcije na istoku od prošlomesečnih predsedničkih izbora.

Ruske trupe fokusiraju svoje napore na proboj zapadno od okupiranog Bahmuta (Artjomovsk), rekao je Sirski.

Kako je obrazložio, Rusi pokušavaju da dođu do kanala Siverski Donec, veštačkog plovnog puta južno od reke po kojoj je dobio ime, i zauzmu Časiv Jar - kako bi napredovali dalje prema širem području Kramatorska.

- Neprijateljske planove ometa herojska odbrana naših brigada, koje su se doslovno ukopale u zemlju i zadržavaju svakodnevne napade neprijatelja - rekao je Sirski.

- Ruske trupe su iskoristile brojčanu nadmoć i druge motivacione metode, uključujući pogubljenja i odvojene grupe pešadije, da napreduju do predgrađa Časiv Jara, ali smo ih uništili uz pomoć kamikaza-dronova i artiljerijske vatre. Kako bismo mogli odlučno da odgovorimo na njihove akcije i ojačamo odbranu, preduzeli smo mere za jačanje brigada municijom, bespilotnim letelicama i elektroničkim ratovanjem - rekao je on.


Aleksandar Sirski  (Foto: Jutjub)

Ukrajinski tenk 17. tenkovske brigade gađa ruske položaje u Časiv Jaru, mestu žestokih borbi sa ruskim trupama u Donjeckoj oblasti, 29. februar 2024.

Glavni zaključak nakon njegovog dvodnevnog boravka na frontu, kako je rekao, je potreba poboljšanja kvalitete obuke, uključujući moralnu i psihološku komponentu, te povećanje broja modernih bespilotnih sistema za razne namene.

Časiv Jar je uglavnom prazan, teško razoren grad 10 kilometara zapadno od Bahmuta. Rusija je pojačala ofanzivu prema Časiv Jaru nakon što je zauzela Avdijevku (Avdijivka). Lokalne vlasti tvrde da je u Časiv Jaru ostalo oko 800 stanovnika.

Za Rusiju bi zauzimanje Časiv Jara bila ključna prekretnica za dalje napredovanje prema Konstantinovki, Kramatorsku i Slavjansku, kaže ukrajinska vojska.


Glas javnosti/Ag.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR