Glas Javnosti

Platila 7.000 evra kako bi došla na Balkan, pa dobila otkaz nakon mesec dana: Nepalka očajna

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Durga Fujal se nadala da će započeti novi život kada je sletela u Hrvatsku, ali se suočila sa teškom bitkom da se prilagodi. Phuial je među desetinama hiljada migranata koji su hrlili u Hrvatsku iz čak Azije, jer očajnički pokušavaju da prevaziđu hronični nedostatak radne snage.

Tradicionalno zavisna od sezonskih radnika iz susednih zemalja, Hrvatska se sve više oslanja na radnike iz Nepala, Indije, Filipina i druge kako bi premostila jaz. Masovna emigracija i depopulacija stvorila je desetine hiljada slobodnih građevinskih i uslužnih poslova u zemlji koja zavisi od turizma, poznatoj po svojim živopisnim plažama duž Jadranskog mora.

U Nepalu je Fujal platila ukupno 7.000 evra za razne takse, dokumenta i putne troškove pre sletanja u Hrvatsku.

Ipak nisu svi izrazili dobrodošlicu, jer se migranti suočavaju sa skučenim i skupim stanovima. Kako je navela, mesec dana nakon dolaska ostala je bez posla, a agencija koja ju je zaposlila nije joj ponudila nikakvu pomoć.


- Bilo je veoma teško. Nisam imala posao, smeštaj, hranu
 - rekla je ona.

Zemlja je 2023. godine obezbedila radne dozvole za skoro 120.000 državljana zemalja koje nisu članice EU, što je skok od 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, uoči opštih izbora u aprilu, desničarske stranke optužile su migrante da ugrožavaju bezbednost zemlje i kradu poslove od Hrvata.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR