Glas Javnosti

KOLIKO RODITELJE KOŠTAJU VANŠKOLSKE AKTIVNOSTI: Treninzi i do 20.000 dinara

Društvo
Autor: Glas javnosti

Veliki broj lekara i psihologa preporučuje da se deca još od najranijeg uzrasta bave nekim sportom i drugim vanškolskim aktivnostima, pre svega zbog zdravlja, a potom i zbog razvoja intelektualne sposobnosti i socijalizacije. Sport, jezik, ples su aktivnosti koje deca najčešće biraju, a s druge strane, za roditelje predstavljaju veliki "udarac" na mesečni budžet, posebno ako imaju više dece.

Finansijsko opterećenje ne odnosi se samo na cenu aktivnosti na koje će dete ići, već je vrlo često neophodno kupiti dodatnu opremu, posebno ako se ima u vidu da deca brzo prerastu garderobu i obuću ili je jednostavno iscepaju.


Mama troje dece, dva dečaka i devojčice, Natalija navela je da mesečno za vanškolske aktivnosti izdvaja i do 20.000 dinara.


„Stariji sin već duže vreme trenira košarku u okviru škole, i za članarinu odvajam 3.500 dinara mesečno. Mlađi sin je tek krenuo u školu pa za sada ide na plivanje, koje plaćamo 5.000 dinara, a najmlađa ćerkica je od janura ove godine izrazila želju da krene na balet. Bilo nam je žao da je ne upišemo, posebno zato što ima dva starija brata koja idu na treninge, sada i za nju odvajamo 4.500 dinara. Stariji sin krenuo je i na engleski jezik, jer je već peti razred, što je dodatnih 7.000 dinara. Pored plaćanja treninga, skoro svaki mesec imamo izdatak u vidu opreme – šortsevi, kupaće gaće, a sada smo se istrošili za kupovinu i baletskih haljinica, koje čak i u najjeftinijim radnjama dosta koštaju, iako znam da će ih prerasti za dva meseca. Kad se sve to podvuče mesečno odvojimo i do 20.000 dinara“, rekla je Natalija.


Cene aktivnosti na mesečnom nivou

Među najpopularnijim individualnim sportovima su karate, plivanje za dečake, tu su ritmička gimnastika i balet za devojčice, međutim nove generacije često biraju i tenis.


Fudbal i košarka, su i dalje najviše traženi timski sportovi, posebno u školskom uzrastu. Navedene cene u tekstu su najniže i odnose se uglavnom na početnike.

Košarka – oko 3.500 dinara.

Fudbal – oko 4.000 dinara, ukoliko se opredelite za klubove kao što su Zvezda i Partizan, deca manjeg uzrasta plaćaju oko 6.000, dok se za starije vrši testiranje za primanje u tim, zbog čega je besplatno ukoliko se uspešno prođe.

Tenis je i dalje među najskupljim sportovima – od oko 8.000 dinara do 14.000 zavisno od uzrasta i broja treninga nedeljno.

Plivanje – oko 4.000 dinara.

Karate – oko 3.500 dinara.

Balet – oko 4.000 dinara.

Ritmička gimnastika – oko 4.000 dinara.

Učenje stranog jezika danas je „pod obavezno“. Što ranije krenu sa učenjem, deca brže savladaju strani jezik, a kada se uzme u obzir da se danas podrazumeva znanje engleskog jezika, većina roditelja se opredeljuje da decu upiše na kurseve od najranijeg uzrasta.

Za školarce kursevi engleskog jezika se organizuju od septembra do juna.

Postoji mogućnost da se odmah plati ceo iznos, ali se roditelji najčešće opredeljuju za rate, koje se kreću oko 7.000 dinara, plus cena knjiga.

Moguće ostvariti popust

U većini slučajeva se za istu aktivnost ostvaruje popust na drugo upisano dete.

Popusti se kreću oko 1.000 dinara, nekada i više, a za treće dete neki nude i besplatno. Važno je da se roditelji uvek dobro raspitaju pre nego što donesu konačnu odluku.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR