Glas Javnosti

MERCEDES KORAK BLIŽE BUDUĆNOSTI: Humanoidni roboti pomagaće u proizvodnji automobila

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Da li će zameniti ljude?

Mercedes-Benz je postigao dogovor s Apptronikom za uvođenje humanoidnih robota u svoje fabrike s ciljem pojednostavljivanja operacija i pružanja pomoći ljudskim radnicima na trakama za sklapanje automobila.


Reč je o robotima pod nazivom Apollo, koje će nemački proizvođač koristiti i proceniti eventualnu primjenu za poslove vezane za logistiku, kao što su donošenje delova radnicima na proizvodnoj traci, isporuka kompleta za montažu ili čak inspekcija delova, što će u teoriji uštedeti vreme i povećati efikasnost.

Ideja o robotima u obliku čovjka može biti "neugodna", ali razlog za to postoji. Proizvodnja humanoida koji se mogu prilagoditi postojećim fabrikama mnogo je isplativija od redizajniranja objekata vrednih više milijardi dolara kako bi se smestili novi roboti. Apollo je težinom i veličinom sličan čoveku i može podići teret težak do 25 kilograma.


Međutim, Mercedes i Apptronik ne žele oduzimati ljudima poslove, nego će umesto toga humanoidi služiti za "fizički zahtevne, ponavljajuće i dosadne" zadatke za koje je teško pronaći ljudske radnike. Zaposleni na montažnoj traci se ne bi trebalo da se plaše Apolla, koji je dizajniran da bude prijateljski nastrojen.


Arhitektura kontrole sile osigurava siguran rad oko ljudi, a Apptronik tvrdi da Apollo funkcioniše više kao kolaborativni robot, a ne industrijski. Zato će pomagati čoveku da sastavlja automobile poput C-Klase.


Robot je kompatibilan sa softverima i funkcijama treće strane, baš kao aplikacije dostupne na Appleovom iPhoneu.

"Mercedes planira koristiti robotiku i Apollo za automatizaciju nekog ručnog rada niskih veština i fizički izazovnog rada, a taj model će preuzeti i druge organizacije u narednim mesecima i godinama", izjavio je Džef Kardenas, direktor i suosnivač Kardenasa.


Mercedes-Benz nije prvi proizvođač automobila koji usvaja humanoidne robote, jer je BMW to već napravio u Spartanburgu u Južnoj Karolini ranije ove godine. Roboti će na ovoj lokaciji pomagati radnicima na traci u različitim zadacima, od proizvodnje do skladišta.

Možda i najpoznatiji automobilski humanoid je Tesla Optimus Robot, koji je sličan čoveku na nekoliko načina. Izvršni direktor Tesle Ilon Mask je 2022. godine rekao da bi humanoid trebao biti spreman do 2027. godine te da će koštati 20.000 dolara.


Hyundai je takođe proizveo robotske pse, koji se mogu koristiti u različitim situacijama, od jednostavnih zadataka u fabrici do pomaganja vatrogascima.


Glas javnosti/U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR