Glas Javnosti

TRANSRODNE ŽENE VIŠE NEĆE MOĆI DA POBEĐUJU SLABIJI POL: Stavljena tačka na najveću kontraverzu savremenog sporta

Ostali sportovi
Autor: Glas javnosti

Međunarondad plivačka federacija (FINA) odlučila je danas da ograniči učešće transrodnih sportista u elitnim ženskim takmičenjima i da oformi radnu grupu sa zadatkom da za njih na nekim takmičenjima omogući "otvorenu" kategoriju.

Odluka je doneta tokom vanrednog generalnog kongresa FINA na marginama Svetskog prvenstva u Budimpešti nakon što su članovi upoznati sa izveštajem radne grupe za transrodne osobe koju čine ugledne ličnosti iz oblasti medicine, pravna i sporta, prenosi Rojters.

Nova procedura će zahtevati od transrodnih takmičara da završe tranziciju do svoje 12. godine kako bi mogli da se takmiče u ženskim takmičenjima.



- Ovo ne znači da mi ohrabrujemo da se ove tranzicije rade pre 12. godine. To kažu naučnici, jer ako pol promenite posle puberteta stičete prednost i to nije fer - rekao je DŽejms Pirs, predstavnik za medije predsednika FINA Huseina Al Musalema.

Odluka je usvojena sa oko 71 odsto glasova za, a o njoj su se izjašnjavali članovi 152 nacionalne federacije na kongresu u Puškaš areni u glavnom gradu Mađarske, navodi britanska agencija, prenose Novosti.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR