Glas Javnosti

Srpski as pričao o sukobu sa 'Hrvatskim tiraninom': Razgovor nije bio prijatan

Ostali sportovi
Autor: Glas javnosti

Proslavljeni vaterpolo trener Ratko Rudić, osvajač čak preko 40 medalja sa raznih takmičenja, poznat i kao strog stručnjak pod prefiksom "Hrvatski tiranin", odlučio je da se penzioniše.


Poslednji klub bio mu je Pro Reko, a koronavirus sprečio je da sa tim gigantom napadne trofej Lige šampiona na bazenu u Đenovi.

Upravo je njegov doskorašnji igrač Filip Filipović, kapiten reprezentacije Srbije, govorio o Rudiću za "Total vaterpolo" i kako se sukobio s njim u Rimu posle polufinala Svetskog prvenstva 2007. godine.

- Razgovor nije bio prijatan, ali sve je bilo u toku snažnih emocija. Sve se oprašta vaterpolo legendi kao što je Ratko. Pre dolaska u Pro Reko otvoreno i dugo pričali - otklrio je Filipović, prisetivši se tadašnje pobede Srbije nad Hrvatskom 12:11.

 Filipović priznaje da je mnogo naučio od Rudića.

- Čvrst stil rada i način na koji vodi tim krasi Ratkov posao. Njegova strast i predanost trenerskom poslu graničila se s nemogućim. Koji god tim da je vodio bio je 100 odsto u tome. Nije mi rekao to, ali imao sam čast i priliku da to osetim kaže Filipović.

Srpski as priznao je da su Rudićevi treninzi bili jako naporno, čak i mentalno, ali i da je poštovao igrače.

- Ako je neko od igrača posle treninga hteo da vežba šut ili neki drugi segment, Ratko je uvek čekao dok poslednji igrač ne završi. To je detalj za pamćenje i primer svima. Time je pokazao poštovanje svojim igračima - kaže on.

Upravo je zbog svoje zahtevne discipline Rudić imao nadimak "Tiranin".

- Nije bio strog. Samo dosledan i uporan u svojim zahtevima i disciplini. To je nešto s čime je bio upoznat svaki igrač od prvog dana. Voleo je sukob sa 'teškašima'. Zbog dugogodišnjeg iskustva znao je tačno da integriše sve igrače u svoj sistem i svrhu tima. Uvek je bio pravedan i korektan, nikoga nije favorizovao. Možda su neki imali predrasude da je bio strog sa igračima priča Filipović.

Filipović je govorio i šta je naučio od Rudića.

- Naučio me je da igrač koji je trajno pod fizičkim protiskom mentalno padne posle određenog perioda. A mi igrači odlučujemo kada će protivnik da padne. Svojim intezitetom i voljom da nametnemo presudni trenutak. Ratko Rudić je nepogrešivo odredio mentalnu strukturu svakog vaterpoliste - zaključio je.

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR