Glas Javnosti

SRBIJO, BUDI PONOSNA! Objavljeni zvanični rezultati: Beograd je organizovao NAJBOLJE SVETSKO ATLETSKO PRVENSTVO U ISTORIJI! (FOTO+VIDEO)

Ostali sportovi
Autor: Glas javnosti

U Beogradu je od 18. do 20. marta održano Svetsko atletsko dvoransko prvenstvo u atletici koje je po mnogo čemu bilo specifično, a veliko priznanje stiže od strane najvišeg tela kraljice sportova.

Svetsko prvenstvo u atletici zvanično je proglašeno kao najkvalitetnije i najbolje u istoriji ovog sporta. Naime, Svetska atletika je objavila tabelu rangiranja učinka prvenstva, na kojoj je prvenstvo u Beogradu ubedljivo prvo, u konkurenciji još šest prvenstava, počev od 2008. godine.

Najbolje je prvenstvo koje postiglo najviši skor, a kako je objašnjeno, rezultat u tabeli se izračunava tako što se u obzir uzimaju postignuti rezultati, nivo atletičara koji su učestvovali i svetski rekordi postignuti na takmičenju.

Prema tabeli Svetske atletike, prvenstvo u Beogradu je ubedljivo prvo, sa 49348 bodova. Sledi Birmingem 2018. sa 48861 bodom, iza njega su prvenstva u Istanbulu 2012. (48393 boda) i Sopotu 2014. (48365 bodova), dok tri poslednja mesta zauzimaju Valensija 2008. (47818), Portland 2016. (47778) i Doha 2010. sa 47659 bodova.

U toku tri dana nastupilo je 129 timova, a atletičari iz 59 zemalja su učestvovali u finalima. Na šampionatu je, osim 3 svetska, palo i 7 rekorda šampionata i 17 kontinentalnih rekorda. Samo poslednjeg dana publika je videla 3 svetska rekorda, a završnica prvenstva je izgledala spektakularno, navodi se u tekstu na sajtu svetske atletike.


- Svetsko dvoransko prvenstvo u Beogradu je imalo sve - tri svetska rekorda, nezaboravnu pobedu domaće atletičarke, emocionalnu zlatnu medalju za Ukrajinu, koja je bila primer neverovatnog duha ukrajinskog tima, briljantna rivalstva, neizvesne trke i učešće atletičara iz 59 različitih zemalja u finalima, što je ponovni dokaz da je atletika najglobalniji od svih sportova. Publika u Beogradu je bila glasna, strastvena i velikodušna i pružila je dobrodošlicu atleričarima iz svih krajeva sveta. Stvorili su sjajnu atmosferu za naše atletičare, koji su im uzvratili dajući sve od sebe i stvarajući istoriju. Beograd je organizovao najuspešnije prvenstvo kojeg ćemo se uvek sećati. Hvala - rekao je predsednik Svetske atletike Sebastijan Kou, a prenosi telegraf.rs.



Takmičari iz 31 zemlje su osvojili medalje, a posebno se pominje pobeda i zlato Ivane Vulete pred 6800 navijača u Areni koja je odbranila svetsku titulu.




BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR