Glas Javnosti

PORAZ ODBOJKAŠA SRBIJE ZA KRAJ: Plasman na Olimpijadu ipak moguć, zavisi od pozicije na rang listi

Ostali sportovi
Autor: Glas javnosti

Odbojkaši Srbije porazom su završili kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Tokiju. Bolji od izabranika Igora Kolakovića na kraju su bili Slovenci, koji su slavili sa 3:0.

Nije ovaj meč imao takmičarski značaj, s obzirom na to da su mesto na Olimpijskim igrama iz grupe B već obezbedile Sjedinjene Američke Države i Japan. Međutim, bio je izuzetno važan kada je reč o bodovima za rang listu, s obzirom na to da je Slovenija u ovom trenutku ispred Srbije.

Ipak, naši odbojkaši nisu mogli da pariraju rivalu. Lošim izdanjem je „plava četa“ završila ovaj kvalifikacioni turnir, koji je označen kao najvažniji pred početak sezone.

Mnogo problema bilo je u igri „orlova“, mučili su se na prijemu, pa nije bilo ni dobrih napada. Slovenci su dominirali na servisu, sigurniji su bili u bloku i slavili su maksimalnu pobedu.

Loše su naši odbojkaši počeli meč sa bronzanima sa polsednjeg Evropskog prvenstva. Grešili su više „orlovi“, mučili su se na prijemu, pa se Slovenija rano odvojila.




Kad god je bilo važno naši rivali su odlično servirali, čime su ostavljali Srbiju bez dobrog prvog napada. Pokušavao je Kolaković tajm-autima nešto da promeni, ali bez uspeha.

U završnici se približio naš tim, povukao je Kujundžić. Ali nisu dozvolili Slovenci preokret.

Snažnim servisima su „zmajčeki“ počeli i drugi period, međutim, neobična situacija je pokrenula Srbiju. Sjajno je u odbrani reagovao Kapur, ali su Slovenci prekinuli igru smatrajući da je lopta dodirnula teren. Ipak, čelendž je pokazao da to nije slučaj i poen je pripao „plavoj četi“.

Velika se borba vodila u nastavku, sigurniji su bili naši odbojkaši u napadu i bolje su se kretali u bloku i prilikom odbrane. A onda još jedan neverovatan poen, koji je „osvojio“ Kapur. Fantastično je Todorović vratio jednu loptu sa reklama, a potom je naš libero nadmudrio odbranu Slovenije. 


Razigrala se „plava četa“, as je zabeležio Ivović, a blok Podraščanina doneo je novo izjednačenje (22:22). Ipak, kad je bilo najvažnije, dobro su servirali Slovenci i uzeli su i drugi set.

U trećem periodu je potpuno dominirala Slovenija. Nisu pronalazili rešenja naši odbojkaši za igru protivnika, koji je nastavio da servira sjajnu.

Podigli su i blok naši rivali u ovom setu, pa su čuvali razliku. Pokušavali su naši momci da se vrate, ali bezuspešno.

Srbija - Slovenija 0:3 (22:25, 23:25, 21:25)

ODLUKA ZA ZELENIM STOLOM

Narednog juna, po okončanju preliminarne faze Lige nacija, pet selekcija će se plasirati na Olimpijske igre zahvaljujući poziciji na rang listi.

Prema usvojenom pravilniku, prednost će imati selekcije sa kontinenata koji do tada ne budu imali predstavnike, a potom će se timovi birati prema rangu.

Srbija je trenutno na devetom mestu sa 260,03 boda, pa će joj svaki meč u komercijalnom takmičenju biti važan sledeće godine.

Glas javnosti/B06S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR