Glas Javnosti

ŠAHOVSKA ŠAMPIONKA TUŽILA NETFLIKS: Nona zbog "DAMINOG GAMBITA" traži odštetu od PET MILIONA DOLARA! (VIDEO)

Ostali sportovi
Autor: Glas javnosti

Šahovska velemajstorka Nona Gaprindašvili tužila je Netfliks za pet miliona dolara zbog toga što je u njihovoj popularnoj seriji "Damin gambit" navedeno da nikada nije igrala protiv muškaraca, što Gaprindašvili smatra seksističkim i uvredljivim.

Tužba je podneta okružnom sudu u Los Anđelesu kako bi se ispravila greška u priči o fiktivnoj šahistinji Bet Harmon (Ana Tejlor-Džoj) koja odlazi u Moskvu gde igra protiv sovjetskih velemajstora.

Harmon je predstavljena kao kompleksan lik koji se bori sa zavisnošču, dok su njeni sovjetski protivnici, uključujući jednog koji je labavo zasnovan na Borisu Spaskiju, mahom dvodimenzionalni.

U finalu serije, jedan lik kaže "Elizabet Harmon uopšte nije važan igrač po njihovim standardima. Jedino neobično kog nje je njen pol. A čak ni to nije jedinstveno u Rusiji. Tu je Nona Gaprindašvili, ali je ona svetska šampionka i koja nikada nije igrala protiv muškaraca".

Gaprindašvili, koja sada ima 80 godina i žibi u Tbilisiju, u Gruziji, jeste igrala protiv muškaraca. U tužbi navodi da je igrala šak protiv 59 muškaraca, a 1968. godine, kada se serija odvija, igrala je protiv čak 10 velemajstora.

- Pokušavaju da predstave fiktivni lik koji utire put drugim ženama, kada sam u stvarnosti ja već utrla put i inspirisala generacije. To je ironično, rekla je Gaprindašvili Njujork tajmsu.

Šahistkinja traži 5 miliona dolara na ime nadoknade za poražavajuće neistine i potkopavanje i degradiranje njenih dostignuća i brisanje izjave da nikada nije igrala protiv muškaraca. U tužbi se navodi i da je u seriji ona predstavljena kao Ruskinja a zapravo je Gruzijka.

-Netfliks je drsko i namerno lagao o dostignućima None Gaprindašvili zarad jeftinog i ciničnog pojačavanja drame, i sa idejom da se gledaocima učini da je izmišljena junakinja učinila ono što nije nijedna šahistkinja pre nje, među kojima je i Gaprindašvili. Tvrdnja da Gaprindašvili nikada nije igrala protiv muškaraca očigledno je lažna, kao i krajnje seksistička i omalovažavajuća, navodi se u tužbi.

Gaprindašvili je počela da igra šah kao tinejdžerka i prvu od pet titula svetskog šamiona stekla je kada je imala 21 godinu. Pobedila je na turniru koji je gotovo isključivo muški - Hejstings čelendžers 1963-64 i prva je žena kojoj je 1978. dodeljena titula međunarodnog velemajstora.

-Ceo moj život je ovde precrtan, kao da nije važan, požalila se ona Njujork tajmsu.

Netfliks je naveo da izuzetno poštuju Gaprindašvili i njenu bogatu karijeru, ali da je njena tužba bez osnova.

Netfliksova serija je adaptacija istoimenog romana Voltera Tevisa iz 1983. godine i planetarni je hit.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR