Glas Javnosti

ODLUKA KAO PREDSKAZANJE: Da li ovo znači da nas čeka jesen bez ikakvog sporta?

Ostali sportovi
Autor: Glas javnosti

Koronavirus ne jenjava, a najnovija odluka čelnika američke NFL lige mogla bi da posluži kao naznaka daljih dešavanja, bar kada je sportska jesen u pitanju.

Udruženje igrača NFL obavestilo je svoje članove da ove godine neće biti održana predsezona jer postoji velika bojazan da bi predsezonske utakmice mogle da doprinesu širenju koronavirusa. Prethodno, liga je donela odluku da broj utakmica prepolovi, pa je umesto četiri trebalo da budu odigrane samo dve, ali je nakon sastanka čelnika NFLPA sa vlasnicima klubova liga donela odluku da predsezonu otkaže kompletno.

Takođe, spominje se mogućnost da roster umesto uobičajenih 90 igrača bude sastavljen od njih 80, pre konačno kraćenje spiska na 55 imena, mada to još uvek nije prihvaćeno. 

Kako je bilo predviđeno da predsezona počne 14. aprila, odluka da predsezonske utakmice, s obzirom na ogroman broj zaraženih u SAD, budu otkazane i ne iznenađuje. Međutim, ukoliko se situacija ne smiri u narednih nekoliko nedelja, ne bi bilo iznenađenje da i zvanična sezona počne nekoliko nedelja kasnije i da bude održana ili u skraćenom obliku, mada ne bi trebalo isključiti ni mogućnost kompletnog otkazivanja. Pogotovo ukoliko se broj zaraženih igrača ne smanji (trenutno, 59 NFL igrača je pozitivno na koronavirus).

Ovo bi takođe moglo da predstavlja i svojevrsnu naznaku onoga što nas može očekivati u narednim mesecima. Naime, NFL zauzima vrh liste liga sa najvećom zaradom na godišnjem nivou od 11.4 milijardi evra, dve više od MLB lige (bejzbol, 9.7 milijardi godišnje), skoro četiri više od NBA (7.7), a gotovo duplo više od engleske Premijer lige, koja zauzima četvrto mesto na listi najbogatijih liga sveta sa godišnjim prihodom od šest milijardi evra. Nemogućnost održavanja takmičenja bi u najmanju ruku prepolovila ovu sumu, pa je jasno da bi samo ekstremna situacija naterala vlasnike timova i čelnike lige da pribegnu takvom rešenju.

A da ono nije tako daleko svedoče i reči vlasnika Los Anđeles Raidersa Majka Dejvisa, koji tvrdi da NFL još uvek nije odustao od ideje o definitivnom otkazivanju sezone. Druge dve opcije su smanjivanje broja utakmica na 12 i početak sezone u novembru, uz otkazane mečeve koje bi ekipe odigrale protiv rivala iz druge konferencije, ili ono čemu se nadaju svi - početak po planu, u septembru. Takođe, interesantno je i da su čelnici Filadelfije već uputili poruku navijačima Iglsa da ove godine neće biti u prilici da prisustvuju mečevima.

Šta sve ovo znači, i kako bi odluka NFL-a mogla da utiče na ostatak sportskog sveta?

Kako već napisasmo, NFL kao najbogatija liga na svetu bi pretrpela ogromne gubitke, ali se čini da je situacija dovoljno ozbiljna da ni zov zelenih novčanica ne može da natera milijardere da rizikuju. Ukoliko NFL preseče, istim putem bi gotovo sigurno krenuli i MLB i MLS i, što je za nas najvažnije, NBA. 

Zašto?

Jednostavno, čelnici Evrolige, a samim tim i ABA lige, u dobroj meri kopiraju dešavanja u NBA ligi, pa bi odluka o potencijalnom otkazivanju sezone gotovo sigurno imala uticaja i na takmičenja u Evropi. Iako je moguće da bi veliki broj igrača pohrlio ka "starom kontinentu", verovatnija opcija je da bi košarkaši iz SAD odlučili da ostanu tamo i sačekaju da se sitaucija stabilizuje. Takođe, teško je zamisliti da bi UEFA ignorisala ova dešavanja, pa bi i fudbal u Evropi najverovatnije pretrpeo izvesne promene. 

Kako će se situacija razvijati saznaćemo u narednih nekoliko nedelja, ali iz ove perspektive, održavanje sportskih takmičenja ne izgleda toliko sigurno kao što je izgledalo početkom leta, pa ne bi bilo iznenađenje ni da 2021. godinu dočekamo lišeni mogućnosti da uživamo u bravurama sportskih timova širom sveta.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR