Glas Javnosti

MLADI ZRENJANINAC JUSTIN OSTVARIO SAN SVAKOG PLIVAČA: Postavio je novi rekord Srbije, ovo je njegov RECEPT ZA USPEH

Ostali sportovi
Autor: Glas javnosti

Plivač Justin Cvetkov postavio je novi rekord Srbije u disciplini 100 metara slobodno za plivače do 16 godina

Justin Cvetkov iz Zrenjanina iako je kao dete oboleo od astme, vredno je trenirao, radio na sebi i uspeo je da postane jedan od najuspešnijih mlađih plivača u Srbiji. On je jasan dokaz da zalaganje, volja i čvrsta odluka mogu dovesti do rezultata i da svaki pojedinac može da ostvari svoje snove.

On je 16. decembra postavio novi rekord Srbije u disciplini 100 metara slobodno za plivače do 16 godina na takmičenju u Đeru u Mađarskoj. Taj rekord sada iznosi 50.40.

Justin Cvetkov je za portal Espreso detaljno ispričao koliko se dugo pripremao za ovo takmičenje, kada je počeo da se profesionalno bavi ovim sportom i šta je sve potrebno da jedan plivač poseduje pored fizičkih predispozicija.

Justin Cvetkov
foto: Privatna arhiva/Justin Cvetkov

"Ja sam počeo da treniram plivanje isključivo zbog toga što imam astmu. Samo to plivanje mi je pomoglo u prevazilaženju poteškoća u vezi astme. Na prvo takmičenje u plivanju sam učestvovao u osmoj godini. U pitanju je bilo međunarodno takmičenje.", započinje svoju priču Justin.

Iako je na samom početku, Justinova karijera je bogata brojnim medaljama, a kako stvari stoje, ona će u svojoj budućnosti biti bogatija sa još mnogo novih nagrada.

"Najvažniju medalju u mojoj karijeri koju sam osvojio jeste nagrada na EYOF (European Youth Olympics Festival), odnosno Evropskoj ligi mladih u kojoj je učestvovalo pedeset zemalja. To je bilo održano jula ove godine i osvojio sam prvo mesto. Zatim, aprila ove godine učestvovao sam na "Multinations swimming Youth" i osvojio sam takođe zlatnu medalju. Učestvovao sam i na Mediteranskim igrama i mnogim drugim takmičenjima i osvajao sam brojne nagrade. Tako da sam sasvim zadovoljan svojim uspesima i dosadašnjom karijerom.", kaže Justin.

Justin Cvetkov
foto: Privatna arhiva/Justin Cvetkov

On nam je otkrio na koji način se pripremao za takmičenje u disciplini 100 metara za plivače do 16 godina gde je postavio novi rekord.

"Zbog plivanja sam promenio i klub i grad i sam tempo života. Doselio sam se u Novi Sad i maksimalno sam se posvetio treninzima i svojoj karijeri profesionalnog plivača. Plivanje je žestok sport i stvarno morate imati volju da se bavite ovim sportom. Ja imam jedanaest treninga u toku jedne nedelje. Osam puta nedeljno treniram plivanje i to kombinujem sa odlascima u teretanu tri puta nedeljno. Mi plivači tokom treninga preplivamo više kilometara nego što jedan fudbaler pretrči tokom utakmice. Četiri, pet ili šest kilometara preplivam tokom svakog treninga, sve u zavisnosti. Svako ima svoj recept za uspeh, meni su ti treninzi sasvim dovoljni i nemam dodatnih aktivnosti pored njih. Trudio sam se maksimalno da ostvarim sve svoje kapacitete i u tome sam i uspeo", objašnjava Justin Cvetkov.

Justin Cvetkov
foto: Privatna arhiva/Justin Cvetkov

Kako dodaje, ne postoji univerzalni recept za uspeh. Svaki plivač je individua za sebe. Ipak, on smatra da svako ko se bavi plivanjem treba pre svega da se skoncentriše na svoje mane. Naravno, pored fizičkih osobina, plivač mora imati i čvrst karakter i odluku da će istrajati u ovom sportu.

Justin Cvetkov
foto: Privatna arhiva/Justin Cvetkov

"Nikoga ne bih mogao profesionalno da posavetujem čime treba da se bavi. Smatram da deca ukoliko žele da postanu uspešni sportisti, trebaju od najranijih nogu da se bave sportom. Konkretno, plivanje je jako zahtevno i ukoliko želite da se profesionalno bavite ovim sportom morate da imate čvrstu odluku da to želite da postignete. Univerzalna formula za uspeh u sportu ne postoji, svaki plivač je individualni sportista za sebe, ali ono što bih ja mogao da posavetujem jeste da svaki plivač treba pre svega da se skoncentriše na svoje mane. Samim tim on će tim fokusiranjem i da prevaziđe mane. Takođe, neophodno je da ima hrabrost, da nikada ne odustaje, nekog trenutka sve će to da se isplati, samo treba čekati pravi trenutak i pre svega da radi na sebi. To je najbolji mogući odgovor koji bih mogao dati.", tvrdi Justin.

Justin Cvetkov
foto: Privatna arhiva/Justin Cvetkov

Što se tiče astme, Justinu ona ne predstavlja problem i normalno se nosi sa njom, ali zato ima ozbiljan savet za sve roditelje čija deca imaju isto oboljenje, a to je da ih što pre upišu na neki sport.

"Od malena imam bronhitis, odnosno sužavanje bronhija. Meni je plivanje dosta pomoglo u tretiranju astme. I dan danas uvek nosim pumpicu sa sobom, pa i kad idem na treninge. Ali, u svakom slučaju se osećam dobro. Najviše bih preporučio roditeljima čija deca imaju astmu, da ih odma upišu na neki sport jer je fizička aktivnost jako bitna. ", završava Justin.

Glas javnosti / E02S

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR