Glas Javnosti

Ko je Danijele Santareli, čovek koji je doveo naše odbojkašice u finale svetskog prvenstva

Ostali sportovi
Autor: Glas javnosti

Danijele Santareli odveo je reprezentaciju Srbije do finala Svetskog prvenstva.

Srpske odbojkašice u subotu će braniti svetski tron. Drugi put zaredom će "plave dame" igrati finale planetarnog šampionata. I to u prvoj sezoni bez Zorana Terzića, koji je otišao posle 20 godina selektorovanja.

Od ovog leta na klupi sedi Danijele Santareli. Italijanski stručnjak koji je za brojne uspehe znao na klupskom nivou, ali koji je silno želeo da se dokaže i na reprezentativnom.

Kao glavni trener Koneljana osvojio je 41-godišnjak četiri titule prvaka Italije, tri nacionalna Kupa i četiri Superkupa, titulu svetskog klupskog prvaka i pobednika Lige šampiona. 

Bio je slektor reprezentacije Hrvatske, sa kojom je u Zlatnoj ligi osvojio dve srebrne medalje. Ali je želeo više.

I baš u tom momentu dobio je poziv čelnika Odbojkaškog saveza Srbije, koji su smatrali da je strani trener najbolje rešenje posle odlaska trofejnog Terzića.



- Bio sam mnogo srećan, našao sam ono što sam tražio - jaku reprezentaciju, sa čvrstim temeljima, jasnom idejom, uz mogućnost da radim i u klubu i da nastavim da treniram Koneljano - rekao je Danijele.

- Neverovatna šansa mi se pružila. Želeo sam da preuzmem selekciju koja će mi dati priliku da pokažem šta mogu. Srbija mi je za samo nekoliko dana dala tu šansu. Prihvatio sam je.

Početkom godine je preuzeo reprezentaciju koja je u tom trenutku bila svetski prvak, evropski vicešampion i koja je osvojila bronzu na poslednjim Olimpijskim igrama.

- Pokušaćemo da održimo kontinuitet dobrih rezultata i radićemo naporno da održimo srpsku reprezentaciju u vrhu svetske odbojke i da svi u Srbiji budu ponosni na nas - obećao je tada.

Mogao je bez problema Santareli da sanja velike snove, jer je dobio priliku da radi sa timom snova. 

- Možda bi igračice mogle da me nauče nečemu, a ja ću svu svoju energiju da prenesem na teren. Nadam se da će kombinacija mog iskustva sa klubom i njihovog sa reprezentacijom biti dobra za sve - konstatovao je po preuzimanju selektorskog zvanja.



I dala je. Već na prvom takmičenju osvojena je bronza - Srbija je došla do svog prvog odličja u Ligi nacija. Delovalo je da su se devojke brzo privikle na novi sistem igre, koji od njih zahteva znatno bržu igru. I da se dobro razumeju sa Santarelijem i njegovim stručnim štabom.

Sasvim sigurno je od velikog značaja u ovoj tranzicionoj fazi bilo i to što je Santareli u reprezentaciji zadržao i domaće trenere.

- Ideja je da jedan deo stručnog štaba budu Srbi jer oni odlično poznaju situaciju, igračice, znaju jezik, a to je za mene veoma bitno, a da jedan deo štaba bude italijanski jer oni mene poznaju i znaju kako radim. Taj miks je po mom mišljenju veoma dobar. Čuo sam dosta dobrih stvari o srpskim trenerima i siguran sam da ćemo naći pravo rešenje ko će biti u stručnom štabu - istakao je svojevremeno selektor Srbije.

I na kraju je izabrao pomoćnike Dijega Flizija, Andreu Cotu i Nikolu Milosavljevića, a tokom Lige nacija tu je bila i Jelena Blagojević. Statističar je Marko Greko, kondicioni trener legendarni Vanja Banković, a fizioterapeut Darko Stamatović. Tim menadžer ostao je Dimitrije Pušić.

Taj tim pomogao je našim već zlatnim odbojkašicama da dođu do finala Svetskog prvenstvu. U njemu neće biti Italije, koju je priželjkivao Santareli zbog svoje supruge Monike de Đenaro. Našim odbojkašicama na megdan će selekcija Brazila.

Stručni štab posvetio se ovih dana potpuno narednom rivalu, od kojeg je Srbija izgubila poslednji međusobni duel u polufinalu Lige nacija.

Sigurno je da će Santareli dobro pripremiti svoje devojke, kako ih zove na srpskom. Kao i pred svaki meč do sada. A ako je neko zaboravio - nisu izgubile nijedan na prvenstvu sveta.

Finale je na programu u subotu od 20 časova u holandskom Apeldornu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR