Glas Javnosti

Karlsenov trener napao ruskog velemajstora za podršku Rusiji

Ostali sportovi
Autor: Glas javnosti

U Bakuu se od 30. jula do 24. avgusta održava jedan od najprestižnijih turnira u šahovskom svetu – Svetski kup. Jedan od igrača koji ima pravo da na njemu nastupi je i ruski velemajstor Sergej Karjakin, nekadašnji izazivač za naslov svetskog šampiona.

Karjakin je u svojim javnim nastupima često podržavao aktuelni režim u Rusiji i rusku vojsku tokom rata u Ukrajini, zbog čega mu je FIDE (Svetska šahovska federacija) izrekla šestomesečnu suspenziju.

Ipak, Karjakin je izjavio na svom profilu na telegramu da neće učestvovati na Svetskom kupu, iako mu je to jedan od omiljenih turnira. Osvojio ga je 2015, a 2021. godine je poražen u finalu. Razlog za odustajanje 33-godišnjeg velemajstora rođenog na Krimu jeste činjenica da, usled sankcija FIDE, Karjakin neće moći da nastupa pod simbolima Rusije.

„Ne mogu da igram pod svojom zastavom, a ako budem uspešan, neću čuti svoju himnu. Ja sam protiv toga“, rekao je Karjakin.

Stigao je odgovor iz FIDE, u kojem se navodi da Karjakin nije „pozvan“, već da je svojim Elo rejtingom od 2747 atomatski kvalifikovan za ovaj turnir.



Čitavu situaciju komentarisao je i Danac Piter Hajne Nilsen, trener Magnusa Karlsena, nekadašnjeg svetskog prvaka i jednog od najvećih šahista svih vremena.

„Razgovarao sam sa nekim članovima rukovodstva FIDE i poručio sam im da treba da kazne Karjakina. Oni namerno ne žele da to učine jer im je koristan. Zbog Karjakinovih reči predsednik FIDE Arkadij Dvorkovič, takođe Rus, deluje civilizovanije i uravnoteženije. Zbog toga deluje da je FIDE 2022. godine preduzela mere protiv Rusije, a zapravo je Rusi u šahu imaju najmanje ograničenja“, napiso je Nilsen, koj iza sebe ima veoma uspešnu šahovsku karijeru.

On je kao trener Indijca Visvanatana Ananda i spomenutog Karlsena rekordnih devet puta zaredom trijumfovao na mečevima za naslov šahovskog prvaka sveta.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR