Glas Javnosti

Istorija je majka svih nauka: Covid 19 i šah

Ostali sportovi
Autor: Glas javnosti

Odlukom FIDE i predsednika Arkadij Dvorkoviča (26. marta 2020. - o prekidu Turnira kandidata za prvenstvo sveta u šahu u Jekatirenburgu pod Uralom - posle sedam odigranih kola: 1-2. Lagrav i Nepomnijači 4,5, 3-6. Vang, Karuana, Giri i Grščuk po 3,5, 5-6. Ding i Aledksejenko po 2,5 poena (preostalo je još sedam kola koja će se odigrati na istom mestu, kad koronavirus dozvoli i "poslednji Mohikanac" na sportskom polju - šah otišao je u neizvesnu hibernaciju!

"Danas je državno rukovodstvo Ruske šahovske federacije najavilo da  od 27. marta Rusija prekida vazdušni saobraćaj sa ostalim zemljama na neodređeni rok. FIDE ne može da nastavi Turnir kandidata bez garancija da će se igrači i zvaničnikci bezbedno i na vreme vratiti svojim kućama. U takvoj situaciji, a na osnovu člana 1.5 Pravilnika Turnira kandidata, predsednik FIDE je odlučio da prekine takmičenje. Biće nastavljeno, a tačni datumi biće najavljeni kada situacija sa virusom Kovid - 19 to dozvoli. Kao što je utvrđeno posebnim pravilima, sa kojima su se učesnici saglasili pre početka turnira, rezultati prvih sedam kola ostaju na snazi, atakmičenje će se nastaviti u istom sastavu, počevši od partija osmog kola."

Ovu tešku odluku potpisao je predsednik FIDE Arkadij Dvorkovič, koji se igrom slučaja sa njom suočio baš na svoj 48. rođendan!

Inače, razlozi za prekid nisu bili vezani za zdravlje osmorice učesnika, kandidata za mesto izazivača prvaka sveta, svi su bili zdravi. Organizatori turnira u Jekaterinburgu sprovodili su dva puta dnevno strogu zdravstvenu kontrolu učesnika i pratećeg osoblja. 

Dok se čitava planeta Zemlja bori u neobjavljenom ratu sa koronavirusom - COVID 19, gde dve trećine čovečanstva, od Vukana u  Kini,  preko zaražene Evrope, do Indije, Amerike i daleke Australije - uvode se barikade, zatvaraju granice, ukidaju se, nadam se privremeno, - ljudska prava i sahranjuju na hiljade mrtvih i "ukida sport", otkazuju Olimpijade, ona Letnja u Tokiju za 2021 i šahovska u Moskvi i Hanti Mansjsku za naredno leto 2021 u istim mestima - šah, čini se - pod okriljem koronavirusa - Covida 19 ima priliku da posle dugog  zatišja iskoči na svetlost dana?!

Jer, šah je specifična igra, televizična umetnost, spoj sporta i umetnosti, kakogod je objašnjavali, sasvim legalno i po svim pravilima, može da se igra i u izolaciji i u karantinu, što se dokazivalo do i na Turniru kandidata u Jekaterinburgu, podno čudesnog Urala...i da se uživo, preko interneta prati, gleda, navija, komnentariše, analizira..., ah da i - kladi!

Magnus Karlsen

Bilo je, istina i onih koji su tražili da se Turnir kandidata odloži, i "zbog zdravlja" ne igra, pa kad je počeo - prekine...Čak i neki od učesnika (Griščuk pre svih...) govorili su da je bolje da se prekine, ali...igralo se...

Verovatno je i autoritet predsednika FIDE, Rusa Arkadi Dvorkoviča, mnogi tvrde trećeg po značaju u ruskoj državnoj hijerarhiji, nedavnog uspešnog šefa Svetskog prvenstva u fudbalu (održanog u Rusiji) bio je dovoljan da se koronavirusu i Covidu 19 kaže "NJET", a šahu - "JES", pa je šahovski "live na internetu" prenosio uzbudljive borbe za mesto izazivača prvaka sveta Magnusa Karlsena...a zvnični TV kanal Kine uživo je prenosio i komentarisao svih sedam odigranih kola - do prekida.

Ipak, Dvorkovič je odlučio u ime FIDE  , treba reći bez zvanične intervencije Rusije, o prekidu i nastavka će ipak, morati da pričeka: postoje, zasad, dve varijante - da se nastavi: 1. "on line"(!) preko interneta ili,  2.-  čim Covid 19 dozvoli?! Istina, bar tako danas izgleda,  šah je, na trenutak, "pobedio Kovid 19", jer će se u Holandiji, u Vijk an Zeu u Holandiji, nastaviti tradicija čuvenog festivala u Bevervajku - "šahovskog Vimbldona", i uživo, dakle licem u lice,  igrati tradicionalni turnir?! Očito da ni odluka holandskih vlasti o "zatvaranju" države do 19. januara nije matirala šah!

Istina, neće biti publike, masovnih festivalskih grupa, pa ni rezervnog sa kojeg je pobednik ulazio obavezno na "A" turnir naredne godine...Dakle, igraće: prvak sveta Magnus Karlsen, Fabiano Karuana, Maksim Vašje Lagrav, Aniš Giri, Alireza Firuzdža, Jan Krištof Duda, Danil Dubov, Andrej Jesipenko, David Anton, Jorden van Forest, Nils Grandelijus, Arijan Tari, Radoslav Vojtašek i srpski zet Pentala Harikrišna, suprug Nadežde Stojanović. Igraće se 15. klola, a prvo je 16 januara...Lepo? Zar ne?

Uz to, istorija nas uči, a istorija je "majka svih nauka"  i za to trebalo bi se vratiti u prošlost da bismo razumeli budućnost!

U dugoj istoriji drevne igre na 64 crno-bela polja bilo je slučajeva sličnih ovim pod terorom korona virusa, ali da ne idemo baš u antičko doba...

Dovoljno, za ovaj tekst bi bilo da se vratimo u Lenjingrad i Moskvu pre šest decenija - 1941.,  u period od 23. marta do 29. aprila, kada su Rusi - dok se Drugi svetski rat širio Evropom i neumitno primicao granicama Rusije, a Staljin, iako je imao nekakav sporazum o nenapadnju sa Hitlerom, ipak polako spremao za najgore, organizovali možda i najjači turnir u istoriji šaha  za  "apsolutnog šampiona SSSR"?!

Šestorica velikana crno bele magije: Mihail Botvinik, Paul Keres, Vasilij Smislov, Isak Boleslavski, Andrej Liliental i Igor Bondarevski odigrali su u ratom zahvaćenoj Evropi. Četvorkružno.  poslednji šahovski turnir...

A, među učesnicima bila su i dvojica budućih šampiona sveta, Botvinik i Smislov, pa "večito drugi" neponovljivi Estonac Paul Keres, uz legendarnog Lilijentala, velikih majstora Boleslavskog i Bondarevskog...

Za istoriju i vjek vjekova ostale su tabele i partije velikana drevne igre u vreme kad su ogrome Hitlerove snage Trećeg rajha kidale i komadale deo po deo Evrope...

Kad pomenuh tabelu, evo i plasmana:

1: BOTVINIK 13,5 (+9 - 2 = 9),

2. KERES 11 ( +6 - 4 = 10),

3. SMISLOV 10 (+4 - 4 = 12),

4. BOLESLAVSKI 9 (+4 - 6 = 10),

5. LILIENTAL 8,5 (+5 - 8 = 7)

6. BONDAREVSKI 8 (+3 - 7 = 10)  

 

Za mlada pokoljenja zanimljiva je i predistorija ovog "apsolutnog šampionata" i kako je do njega, zapravo došlo?!

U to doba, s kraja, prve polovine 20.veka, Mihail Botvinik već je figurirao kao mogući kandidat za izazivača Aleksandra Aljehina u meču za titulu, ali...Do tog meča nikad nije došlo...Posle relativnog rezultatskog neuspeha u Hestingsu gde je bio 5.-6., već sledeće 1935. u Moskvi podeli je s Florom 1.-2. mesto ispred dr Laskera (tada je imao 67 godina!), Kapablanke, Špilmana...Za taj uspeh Sovjetski savez je poklonio Botviniku - automobil!!

Godinu dana kasnije, opet u Moskvi, na dvokružnom turniru Botvinik je bio drugi iza Kapalanke, a onda u Notingemu iste 1936. godine ostvaruje sjajan rezultat. Podelio je 1.-2. mesto s Kapablankom, ispred Evea, Fajna, Reševskog, Aljehina, Flora...Za taj uspeh Botvinika Sovjetski savez nagrađuje "Medaljom časti", a u svetu sve češće pominje se kao kandidat za prvaka sveta.

Na čuvenom A.V.R.O. turniru u Holandiji osvaja "samo" treće mesto iza Fajna i Keresa, ispred Evea, Reševskog, Aljehina, Kapablanke i Flora...

Na domaćem terenu Botinik je, naravno bio uspešan, naročito na šampionatima SSSR (koji su se tada uvek igrali po Bergerovom sistemu), po svim procenama najjačim nacionalnim prvnestvima svih vremena. Podsećanja radi na šampionatima SSSR, od prvog 1920. godine (4.-24. oktobar) na kojem je pobedio Aleksandar Aleksandrovič Aljehin sa 12 poena iz 15 partija (+9 -0 = 6), igralo je do raspada najveće zemlje komunizma i socijalizma SSSR-a OSAM prvaka sveta i četvorica finalsta!!

Od 1920. do raspada 1991. po šest titula prvaka Sovjetskog saveza ima lu Mihail Botvinik i Mihail Talj, po četiri Petrosjan, Korčnoj i Beljavski, a po tri - Keres, Štajn, Polugajevski i Karpov! 

Prvi put je Mihail Botvinik pobedio na 7, prvenstvu SSSR u Moskvi (10. 11. 1931. godine sa 13,5 poena iz 17 partija ( +12 - 2 =3), pa na 8. prvenstvu u Lenjingradu (16.8. - 9.9. 1933. sa 14 poena iz 19 partija (+11 -2 =6), pa na 11. prvenstvu opet u Lenjigradu (15.4. - 16.5. 1939.) sa 12,5 poena iz 17 partija (+8 - 0 = 9), ali na 12. prvenstvu SSSR u Moskvi od 5.9. do 3.10. 1940.) trijumfuju Andrej Lliliental i Igor Bondarevski sa 13,5 iz 19 partija, dok je Botvinik na deobi 5. i 6. mesta (+8 -4 =7) ?!

Ovaj rezultatski neuspeh najboljeg sovjetskog šahiste, kandidata za prvaka sveta, očito je teže pao Šahovskoj federaciji SSSR-a, pa je rukovodstvo, prvi put odlučilo da se ne odigra meč za titulu između pobednika 12. šampionata, Andrej Lilientala i Igora Bondarevskog već su im "pridodali" Boleslavskog, Keresa, Smislova i - Botvinika?!

O tome je nešto, dosta nemuštim jezikom, pomenuo i sam Mihail Botvinik u svoj knjizi "Maтч турнир 1941 года" objavljenoj u Moskvi 1947., ali dvomeč ko-pobednika 12. šampionata Lilientala i Bondarevskog je suspendovan, pa se prstupilo četvorokružnom turniru šestorice za titulu "apsoltnog šampiona" i prva dva kruga održana su u Lenjingradu, a preostali u Moskvi...I, 23. marta 1941. u Sali "Tavričeskogo dvorca" počeo je turnir, a sam start turnira narušila je bolest Boleslavskog, a u sredini turnira razboleli su Botvinik, a zatim Keres i Liliental. Druga polovina turnira počela je 11. aprila u dvorani Doma sojuza u Moskvi...

Keres  i Botvinik krenuli su sa pod dve pobede, ali u trećem kolu Botvinik je kao crni u Nimcoindijki, efektno u minijaturi, i samo 22.poteza, postigao treću pobedu i "het-trik", ali ga je u četvrtom kolu, kao crni "sačekao" Bondarevski u daminom gambitu, u dalekoj zavšnici i 89. odigranih poteza slavio pobedu! Međutim, u poslednjem kolu prvog kruga Botvinik je crnim figurama u francuskoj odbrani slavio važnu pobedu iposle prvog kruga imao ispred Keresa, Boleslavskog i Lilentala poen i po prednosti.

Na poluvremenu Botvinik je imao 7 poena ispred Keresa sa 5,5, posle trećeg kruga i 15. kola Botvinik je sa 10 poena povećao još pola pola poena  ispred Keresa, koji je imao 8...

Na kraju je Botvinik postao "apsolutni šampion"  SSSR,  a titulu prvaka osvojio je još tri puta: na 13. prvenstvu u Moskvi od 21.5. - 17. 6 1944. sa 13,5 iz 16 partija (+11 - 2 = 3), pa na 14. prvenstvu opet u Moskvi od 1.6. - 3.7. 1945. sa 15 poena iz 17 partija ( +13 - 0 = 4), a poslednju šestu titulu osvojio je u Moskvi od 29. - 11. - 29. 12. 1952,  godine sa 13,5 poena iz 19 kola (+9 - 1 = 9)... a posle je počela era Mihaila Talja, koji je takođe bio šest puta prvak SSSR.

Mihail Botvinik

 

USSR Absolute Championship, Leningrad - Moscow URS 1941, 2. kolo, 24.03. 1941

 
BELI: BOTVINIK - CRNI: Liliental 1:0
      (Staroindijska odbrana)
1. d4 Nf6 2. c4 g6 3. Nc3 Bg7 4. Nf3 d6 5. g3 Nbd7 6. Bg2 0-0 7. 0-0 e5 8. e4 Re8 9. Be3 ed4 10.Nd4 Ne5 11.b3 Sfg4 12. Bf4 Nc6 13. Nde2 f5 14. h3 Nf6 15. ef5 Bf5 16. Qd2 h5 17. Rae1 Qd7 18. Kh2 Kh7 19. Bg5 Ne5 20. Nf4 c6 21. Bf6 Bf6 22. Ne4 Be7 23. Qc3 Qe7 24. Ne2 Rad8 25. f4 Nf7 26. Nd4 Nh6 27. Ng5 1:0
 
 
USSR Absolute Championship, Leningrad- Moscow URS 1941, 3. kolo, 26.03. 1941
 
BELI: Paul Keres - CRNI: Mikhail Botvinnik 0:1
(Nimcovićeva odbrana)
 
1.d4 Nf6 2.c4 e6 3.Nc3 Bb4 4.Qc2 d5 5.cd5 ed5 6.Bg5 h6 7.Bh4 c5 8.O-O-O Bc3 9.Qc3 g5 10.Bg3 cd4 11.Qd4 Nc6 12.Qa4 Bf5 13.e3 Rc8 14.Bd3 Qd7 15.Kb1 Bd3 16.Rd3 Qf5 17.e4 Ne4 18.Ka1 O-O 19.Rd1 b5 20.Qb5 Nd4 21.Qd3 Nc2 22.Kb1 Nb4 0-1
 

(Glas javnosti - Vladan Dinić)           

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR