Glas Javnosti

ČUDESNI SRBIN U NFL-U: Kako je Aleks Smit uz pomoć 'srpskog inata' ispisao istoriju svetskog sporta?(VIDEO)

Ostali sportovi
Autor: Glas Javnosti

Aleks Smit, kvoterbek Vašingtona, priredio je sve ono što je bilo nerealno očekivati od bilo kog sportiste koji je imao i najmanju sličnost sa njegovom istorijom na terenu. Ipak ovaj, poreklom, Srbin uspeo je sve da demantuje.

Naime, kad su lajnbekeri Njujork Džajantsa Lorens Tejlor i Hari Karson probili ofanzivnu liniju Vašington Redskinsa tog 18. novembra 1985. godine na stadionu “Robert F. Kenedi”, dogodile su se dve stvari. Prva- pozicija levog tekla, takozvana “slepa strana”, postala je jedna od najplaćenijih u NFL-u. Druga, zbog koje se prva i dogodila- Džo Taisman, fantastični vođa napada Redskinsa, doživeo je takav prelom noge da više nije odigrao niti jedan jedini snep kao profesionalni sportista.

Nekadašnji MVP lige i pobednik Superbola 1983. godine našao se na tribinama Fedeks Filda, na kom Vašington sada igra svoje utakmice, kako bi ispratio utakmicu između tadašnjih Redskinsa i Hjuston Teksasa, ali i obeležio 33 godine od stravičnog događaja koji mu je okončao karijeru. A onda su u trećoj četvrtini Karim Džekson i Džej Džej Vat probili ofanzivnu liniju i stigli do Smita. Bilo je jasno da je povreda ozbiljna gotovo iste sekunde, a dok je Taisman bio tek jedan od onih koji su u šoku gledali ka terenu, među ljubiteljima ovog sporta provejavala je nada da će ipak Smit uspeti da se relativno brzo oporavi.

Smit je tada doživeo prelome tibije i fibule desne noge, što je zahtevalo operaciju. Nakon što mu je noga prvobitno operisana, kvoterbeku tima iz prestonice SAD razvio se Nekrotizirajući fasciitis, bakterijska infekcija koja za posledicu može imati i smrt. Zatim je usledio horor- Smitu su bila potrebna četiri odlaska u bolnicu i čak 16 operacija pre nego što je od doktora čuo da mu je noga sačuvana.

Dakle, četiri odlaska u bolnicu, ukupno 17 operacija, u jednom trenutku čak i pitanje da li će preživeti… Karijera je tu bila na poslenjem mestu. Bolje rečeno, karijera je tada bila svima na poslednjem mestu, sem Aleksu Smitu. Strpljivo je čekao, radio… A onda je tačno 693 dana od povrede, 11. oktobra 2020, Smit, tada treći kvoterbek sada fudbalskog tima Vašington (ime “Redskins” povučeno), kompletirao svoj prvi pas.

I izazvao oduševljenje svih.

A pitanje je da li bi bilo te snage volje i želje za povratkom da nije nečega na šta je i sam Aleks neverovatno ponosan- srpskog inata. Smit je, naime, poreklom Srbin. Njegov čukundeda, Srbin rođen u tadašnjoj Austrougarskoj, je sa 12 godina stigao u Ameriku, gde je kasnije zasnovao porodicu. O povezanosti Smita sa ovim krajevima dovoljno govori i odluka da, zajedno sa bratom Džošom i ocem Daglasom istetovira krst, uz reč “otac” i inicijale svog oca, dede i pradede.

Do kraja NFL sezone ostale su još četiri nedelje, i za te četiri nedelje Smit će voditi bitku sa Njujork Džajantsima oko mesta koje vodi u plej-of.

Ukoliko uspe u tome, 36-godišnji Smit zacementiraće mesto u istoriji ne samo američkog, već i svetskog sporta kao akter jedne od najčudesnijih priča.

(Glas javnosti/Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR