Glas Javnosti

BOKSERSKI SPEKTAKL: Borba Fjurija i Usika sve izvesnija

Ostali sportovi
Autor: Glas javnosti

Deluje da se bliži trenutak u kojem će svet boksa dobiti prvog neprikosnovenog svetskog šampiona u 21. veku. Kako trenutno stvari stoje, Britanac Tajson Fjuri i Ukrajinac Aleksandar Usik sastaće se krajem avgusta i pobednik tog eventualnog duela objediniće pojaseve u verzijama WBA, WBC, IBF i WBO.

Poslednji teškaš koji je u svom vlasništvu imao sve relevantne titule svog vremena bio je legendarni Lenoks Luis još 1999. godine.  

U Luisovo vreme WBO pojas još nije bio priznat kao jedna od najvećih svetskih počasti, a u eri četiri titule, usled upitne politike boksa, nijedan borac nije uspeo da objedini sve naslove. Najbliže tome su bili braća Kličko, ali Ukrajnici u periodu od 2008. do 2012, kada su vladali, iz očiglednih razloga nisu organizovali međusobnu borbu.

Tajson Fjuri bi po mišljenju kladionica trebalo da bude veliki favorit protiv 15 centimetara nižeg rivala sa Krima, ali nema sumnje da govorimo o dvojici najvećih teškaša današnjice. Sa tim se slaže i Fjurijev promotor Frenk Voren.


“Svi bi trebalo da skinu kapu Fjuriju jer je on prvi još od generacije Formana, Alija i Frejžera koji se borio sa najboljima iz svoje ere. Borio se sa Kličkom, išao je na njegov teren i pobedio ga je. Potom je savladao teškaša sa najdužom vladavinom – Vajldera. Ne samo da se jednom borio sa njim, već triput. Sada mu je protivnik čovek koji je dvaput savladao Džošuu i ima tri pojasa. Lenoks Luis to nije radio – on je zaobišao Ridika Boua, a sa Majkom Tajsonom se borio tek kada je bio daleko od svog vrhunca”, rekao je poznati bokserski moćnik Frenk Voren, vlasnik promocije “Kvinsberi”.

Mora se reći da je Vorenov sud veoma diskutabilan jer on implicira da se Luis nije borio sa Ridikom Bouom 1992. godine, ali je zato u ring ušao sa mnogim drugim legendama svoje ere i sve ih je pobedio. Od pesnica “Lava” stradali su, između ostalih, Donovan “Rejzor” Radok, Toni Taker, Frenk Bruno, Oliver Mekol, Tomi Morison, Rej Merser, Endru Golota, Željko Mavrović, Šenon Brigs, Ivander Holifild, Majkl Grent, Fransoa Bota, Dejvid Tua, Hasim Rahman, Majk Tajson, Vitalij Kličko…


Luis, olimpijski prvak iz Seula 1988.godine, povukao se iz profesionalnog ringa sa skorom od 41 pobede (32 KO), 2 poraza (oba je osvetio) i 1 remija.

Fjuri je neporažen kao profesionalac u 34 duela (33 pobede i 1 remi), a najveći uspesi njegove karijere svakako su senzacionalna pobeda nad Vladimirom Kličkom 2015. godine, kojim je okončao vladavinu “Doktora Čeličnog Čekića” i dve pobede i remi u izvanrednoj trilogiji sa Diontejom Vajlderom. Ipak, mnogi su dosad zamerali Fjuriju izbor protivnika, a prošli izazivač za njegov WBC pojas bio je veteran Derek Čisora, čovek kojeg je pre toga već pobedio dvaput.

Meč Fjurija i Usika verbalno je ugovoren, ali takve vesti treba uzeti sa mnogo predostrožnosti jer je čest slučaj da se izjalove “gotovi dogovori” dve strane u bokserskim blokbasterima.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR