Glas Javnosti

ZVEZDA PREKO BORCA U POLUFINALU KUPA RADIVOJA KORAĆA: Zakazan derbi sa Partizanom

Košarka
Autor: Glas javnosti

Košarkaši Crvene zvezde su uz mnogo muke savladali Borac iz Čačka

Treći polufinalista ovosezonskog izdanja Kupa Radivoj Korać posle Partizana i Mege je ekipa Crvene zvezde koja je uspela da nadigra Borac - 89:64 (17:19, 18:12, 29:17, 25:16).

Navijači u Čairu su mogli da vide dva potpuno različita poluvremena u okršaju timova koji nastupaju u ABA ligi. U prvom je Borac uspeo da pošteno namuči aktuelnog branioca trofeja i na startu meča bude bolja ekipa zahvaljujući pre svih Đorđu Gagiću, koji je imao odlična rešenja na obe strane terena i koji je zadavao dosta problema rivalu. 



Kako je vreme odmicalo, crveno-beli su smanjivali minus, ali nisu uspeli da se značajnije odlepe od momenta kada su preokrenuli. Slika u preostalih dvadeset minuta bila je potpuno drugačija.

Da nisu u prvom delu košarkaši Zvezde pošteno morali da natope dresove, za drugo bi se moglo reći da je bio lakši trening ili odrađivanje posla. Ekipa Duška Ivanovića se bez problema odlepila na distancu, na kojoj Čačani više nisu mogli da ih ugroze i eventualno u pitanje dovedu plasman u polufinale.

Svaki bez mnogo potrošnje postignut poen, i te kako je značio ekipi sa Malog Kalemegdana kada se u obzir uzme da ih 24 sata nakon ovog meča očekuje polufinalni okršaj protiv najjačeg mogućeg protivnika na ovom turniru, ekipe Partizana. 


Jasno je kakav će motiv biti i jednih i drugih, kao i da će nakon tog duela jedan od "večitih" biti u prilici da pobegne po broju "Žućkovih levica" u vitrinama, pošto ih sada imaju po osam.

Što se Čačana tiče, iako su eliminisani, Dejan Mijatović može da bude zadovoljan kakav je otpor njegov sastav pružio evroligašku, pogotovo kada se u obzir uzmu problemi koje ovaj tim u poslednje vreme ima. 

Veće iskustvo, ali i širina igračkog kadra odrazili su se na konačan ishod utakmice, u čijem je pogotovo drugom poluvremenu do izražaja došao individualni kvalitet koji je na strani Crvene zvezde.

Košarkaši Borca su bolje uspeli da otvore meč na krilima dobre igre Đorđa Gagića koji je u uvodnom minutima postigao osam poena, od čega jednu trojku, pratio ga je Hejl, a Čačani su nakon dobrih defanzivnih reakcija i tranzicije uspeli da sredinom perioda stignu do dvocifrenog plusa (6:17). 


Serijom u završnici prve četvrtine, nizom poena Nedovića i trojkom Lazića, te pogotkom Mitrovića je Zvezda uspela da razliku istopi i dođe do "minus dva" (17:19) uoči prvog predaha.

Tokom drugog perioda je tas na vagi bio na strani ekipe iz Beograda, koja nije uspela da se osetnije odlepi, uz dosta loših rešenja u napadu na obe strane, Čačani su najviše profitirali iz igre Gagića koji je nastavio da zadaje probleme centrima Zvezde.

 Ivanovićev tim se oslanjao na šut sa distance i upravo se posle trojki Kampaca i Nedovića, te poena Petruševa za seriju 8:0, prvi put na meču odlepio nešto više (30:23), četiri minuta pred odlazak na veliki odmor.

Do kraja poluvremena su košarkaši Borca mahom pokušavali van 6,75, te su im dve pogođene trojke u finišu od ukupno četiri na utakmici do tada iz 14 hitaca omogućile da minus svedu na četiri poena (35:31). Doduše, ni crveno-beli nisu blistali za tri poena u prvom delu, procentualno su bili svega malo bolji (33 naspram 29 odsto), pošto su pogodili četiri od dvanaest.

Po nastavku meča su Beograđani dodali gas i najpre je Nedović pogodio trojku, a onda Vildosa vezao deset, od čega šest van 6,75, a crveno-beli su otišli na "plus 14" (48:34). Pokušaji igrača Borca da smanje zaostatak za crveno-belima, doveli du do toga da se Čačani dobrano istroše, pošto je Mijatović koristio sedmoricu igrača, ne računajući Đorđa V. Ćurčića koji je imao skroman učinak.

 Takvo stanje stvari je umela da iskoristi Zvezda, koja je duel uvela u svoj ritam i na poslednju pauzu otišla sa 64:48 i u ovom periodu koji je dobila sa 29:17, slomila je rivala.



Svestan da njegov tim ima sve u svojim rukama i da je uspeo da ode na razliku koja se "vrtela" oko 20 poena, a u pogledu toga da ih već u petak očekuje verovatno mnogo zahtevniji izazov protiv Parnog valjka, Ivanović je odlučio da u završnici meča rasporedi minutažu gotovo svim igračima, dok je Ben Bentil ostao u civilu za ovaj susret. 

Crnogorski strateg neće imati mnogo vremena za kreiranje plana za duel protiv Partizana (petak, 21 sat), koji će biti naredna prepreka njegovog timu na putu ka odbrani "Žućkove levice", koju je ova ekipa osvajala poslednje dve sezone, ali pod vođstvom Dejana Radonjića. 

Sa 18 poena i četiri dodavanja crveno-bele je ka pobedi vodio Luka Vildosa, Nemanja Nedović je ubacio 13, Filip Petrušev je dodao 11 uz četiri skoka, dok su po deset imali Fakundo Kampaco i Ognjen Dobrić.

Na drugoj strani je Đorđe Gagić ubacio 14 uz devet skokova, 14 je imao i Marko Radonjić, 13 je dodao Hanter Hejl, a 11 Diante Boldvin.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR