Glas Javnosti

Otkrivena još jedna tajna Titanika! Zašto je bilo manje čamaca za spašavanje?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Pre 112 godina, u aprilu, potonuo je najluksuzniji brod toga vremena. Osmatrač Frederik Flit prvi je primetio ledeni breg malo pre ponoći, a u 2.20, dva i po sata od sudara Titanika sa ledenom santom u Atlantskom okeanu, Titanik je potonuo u okean sa 1. 517 putnika. Spaseno je 705, a moglo ih je biti više.

- Pomoću nove tehnologije, Titanik sada prima nove goste, ali virtuelno, piše "Dejli mejl". Naime, američki animator Džared Oven postavio je pre godinu dana na platformi YouTube digitalni prikaz broda iz svakog ugla, tačno onako kako je izgledao pre nego što je isplovio iz Soutemptona pre 112 godina. Ovaj video otkrio je brojne do sada nepoznate detalje.
- Ovo je sve dizajnirano rukom, za mene je to neverovatno inženjerstvo i majstorstvo - rekao je Oven.
Pri izradi prikaza, služio se brojnim izvorima, Nacionalnu geografiju, Titanik izdanje serije knjiga Hejnes Manuel, a potom se oslonio na program za stvaranje 3D sadržaja da bi oživeo sve prikupljene informacije.

Njegov video prikazuje svih 10 Titanikovih paluba, kao i palubu sa čamcima na samom vrhu.
- Vidno je da na jednom delu palube nije bilo čamaca te da je taj deo bio predviđen za putnike visoke klase koje su odatle imali širok pogled na Atlantik - piše Oven.

Ovaj brod imao je teretanu, tereni za skvoš, tursko kupatilo, gimnastičku dvoranu čak i bazen!. Ono što se manje pominjalo Titanik je bio "Kraljevski poštanski parobrod", što znači da ga je britanska monarhija legalno naručila za prevoz pisama i paketa.
Prema podacima Nacionalnog poštanskog muzeja Smitsonijan, na brodu je bilo između šest i devet miliona predmeta namenjenih Njujorku.
Celokupna Titanikova pošta izgubljena je kada je brod potonuo.

Video bi, kako navodi "Dejli mejl" mogao biti koristan australijskom milijarderu Klajvu Palmeru, koji je obećao da će replika Titanika biti spremna za plovidbu do 2027.



Titanik leži na morskom dnu oko 350 nautičkih milja od obale Njufaudlenda u Kanadi. Međutim, ova osetljiva olupina tako brzo propada pod vodom da bi mogla potpuno da nestane u narednih  40 godina, tvrde stručnjaci. 


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR