Glas Javnosti

Sada je već definitivno - Peđa Stojaković i zvanično hodajuća legenda Sakramento Kingsa!

Košarka
Autor:

Jedan od najboljih trojkaša u istoriji NBA lige, Predrag Stojaković, proglašen je za člana idealne petorke Sakramento Kingsa

Sakramento Kingsi za tri godine proslaviće jedan vek postojanja. Osnovani u Ročesteru pod nazivom Sigrams, u ovom gradu su nastupali još kao Prosi i Rojalsi, da bi 1957. prešli u Sinsinati. Put je zatim tadašnje Rojalse 1972. odveo u Kanzas Siti, gde su preimenovani u Kingse, da bi svoje trenutno ime, Sakramento Kings, dobili nakon što su 1985. Mizuri zamenili Kalifornijom. 

Za tih 97 godina kroz klub je, ako računamo da je svake godine igralo bar 12 igrača, prošlo najmanje 1164 imena, dok je u periodu nakon drugog svetskog rata do danas bar jedan meč za ovu ekipu odigralo 486  košarkaša. 

ESPN je tokom trajanja karantina usled zaključavanja posvetio vreme istraživanju i, nakon višednevne diskusije novinara koji ispred ove kuće prate NBA timove, odabrao idealnu petorku od osnivanja pa do današnjih dana jedne franšize. A među tim odabranim igračima našlo se i ime jednog nekadašnjeg reprezentativca Srbije - Predraga Peđe Stojakovića.

Stojaković je karijeru započeo u Crvenoj zvezdi, potom je id 1993. do 1998. nastupao za grčki PAOK. Talenat su 1996. primetili Sakramento Kingsi, uzeli ga kao 14. pika prve runde na draftu, a dres Kingsa zadužio je kao najbolji strelac Evrolige dve godine kasnije, i polako počeo da krči put ka statusu jednog od najboljih Evropljana u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu. 

Za Sakramento je do 2006 odigrao 518 utakmica, od čega 408 kao starter, i prosečno je beležio 18.3 poena, a ostaće zabeleženo i da je dva puta trijumfovao u takmičenju u brzom šutiranju trojki. No, jedan od najboljih trojkaša u istoriji košarke nije uspeo da se domogne sa Kingsima šampionske titule (priča o čuvenoj seriji sa Lejkersima je već mnogo puta ispričana), ali jeste u svojoj "labudovoj pesmi", kada je uz Dirka Novickog zacementirao svoje ime u istoriji ovog takmičenja, 2011. godine.

Pored Stojakovića, u idealnu petorku Kingsa uvršteni su Oskar Robinson, Tajni Arčibald, Kris Veber i Džeri Lukas.

 

 

Pored Stojakovića, ESPN je istakao i Nikolu Jokića, koji još uvek nije uspeo da nadmaši Dikembea Mutomba kao najbolji centar u istoriji Denver Nagetsa, ali s obzirom na to da ima tek 25 godina, realno je očekivati da se i Jokić pridruži Stojaković u nekom narednom izboru.

Stojaković je nastupao još za Indijanu i Nju Orleans, a deset najboljih poteza iz njegovog perioda u Sakramentu možete videti na snimku ispod:

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR