Glas Javnosti

TUŽNA ISPOVEST DEVOJKE MAJKLA ODŽA: Pred smrt se žalio na bol u grlu i plućima, JEDVA SE PEO UZ STEPENICE!

Košarka
Autor: Glas javnosti

Smrt nigerijskog košarkaša Majkla Odža koji je preminuo u Beogradu i dalje potresa ovdašnju javnost. Njegovo telo je i dalje u Beogradu, a Nigerija je zvaničnom notom zatražila potpuno rasvetljavanje ovog tragičnog slučaja.

Odžova devojka Svetlana Srećkov, s kojom je živeo poslednjih 10 meseci, izjavila je "Blicu" da je on, neposredno pred smrt, govorio da se ne oseća dobro. 

- Početkom jula se žalio da ga boli grlo, izgubio je čulo mirisa. Naravno da je odmah otišao kod lekara i rekli su mu da miruje 14 dana u karantinu. Žalio se da ga bole pluća. Uradio je sve testove u „Bel Medicu“, plućni krilo mu je bilo zamagljeno. Radio je terapije, znam da je išao svaki dan u sedam uveče da primi lekove, posle sedam dana su mu rekli da nema napretka i da je upala zahvatila i drugo plućno krilo. Morao je da ide na CT sken, pošto je bio preveliki čovek i nije mogla slika na rendgenu čisto da pokaže njegova pluća. Našli su mu nešto veličine graška, nešto na plućima, zaključili su da ima manjak cinka i vitamina. Posle nedelju dana uzimanja lekova, uradio je ponovo kontrole i zaključili su da nema više upalu pluća.

Ona je u ekskluzivnom intervjuu "Blicu" ispričala i da je Majkl prenaglio u želji da se što pre vrati u formu i da joj nije dozvoljeno da, posle smrti, vidi njegovo telo ili udje u stan u kojem su živeli. 

- Ja želim da znam kako je umro! Naslušala sam se svakakvih komentara u ovih skoro mesec dana i pozitivnih i negativnih na moj račun, ali me to ne interesuje! Nema ovo veze sa klubovima, košarkom, niti mene to interesuje. Govorili su tih poslednjih dana da treba da se vrati što brže, da se spremi. Da li su ga slušali, da li su pregledali papire od lekara, da li su videli da je završio terapiju dva dana pre toga, da ne može košarkaški tempo da izdrži.

Svetlana je, takodje, rekla da je uverena da se ovakav tragičan ishod mogao izbeći, jer je postojala preporuka lekara da Majkl mora da miruje, odnosno da ima minimalnu fizičku aktivnost, što se svodilo na šetnju. Umesto da tako postupi, on je počeo da trči ujutru i da odlazi na treninge u sali na stadionu Partizana. Stalno je ponavljao da želi dobro da se pripremi za novu sezonu jer je smatrao da u prethodnoj nije igrao kako treba. 

- Videla sam ga u četvrtak, kada se vratio sa treninga iz Partizana, dan pre smrti..... Jedva je uspeo da se popne uz stepenice i odmah je legao u krevet. - ispričala je Svetlana.

Visoki Nigerijac je bio interesantan mnogim klubovima, a Svetlana je prisustvovala ndekim od razgovora u vezi njegovog angažmana. 

- Počeo je sa Partizanom da trenira u ponedeljak, 3. avgusta, nije mi bilo jasno zašto, i kako su mogli da ga puste da trenira sa takvim lekarskim nalazima koje su sigurno videli. Oni su mu ponudili... dali mesto gde da trenira, jer su imali tu salu na stadionu. Ne znam ko je bio taj prijatelj sa kojim se dogovarao, mogla bih da kažem ako budem imala pristup telefonu jer mogu da prepoznam broj, slušala sam preko spikerfona pričali su na engleskom i to vrlo često u tim danima. To je bio neki agent koji je hteo da ga odvuče od Toda, njegovog menadžera, on mu je obećavao taj klub, ne znam koliko timova je spominjao, jedino što znam da mu je stalno pričao:

Ona je, takodje, rekla da je taj agent hteo da Majkla odvoji od njegovog menadžera Toda, da je taj čovek "zvao 700 puta" dnevno, obećavao kule i gradove.

 

Foto: Aba/Crvena Zvezda

U javnosti se povela vrlo oštra polemika između Crvene zvezde i Partizana oko navodne zainteresovanosti crno-belih za visokog Nigerijca. Svetlana po prvi put javno govori i o toj epizodi,

- Zadnje što mi je rekao da treba da ga zove Ostoja Mijailović i još jedan igrač bi bio sa njim, i da bi želeo da budem tu kada ga budu zvali.

To mi je rekao u sredu u 10 sati (5. 8. 2020), izašli smo na večeru, ja sam taman došla sa smene. Partizan ga jeste tri puta zvao, zvali su njegovog menadžera Toda da pređe prvo, ali se nećkao... Kada je pričao bila sam tu, voleo je da sam tu, iako se u košarku ne razumem mnogo.

Svetlana otkriva i nove detalje:

- Prvi put su ga zvali pre vanrednog stanja zbog korone, drugi put kasnije kada je Volden prešao u Zvezdu, treći put par dana pre smrti, stvarno ne znam ko je to radio u ime Partizana, ali znam šta sam čula.

Odžo je prema rečima Svetlane imao velike dileme u tim danima:

- Išao je da trenira, iskreno je očekivao da će ga Zvezda pozvati da se vrati. Rekao mi je da se pokajao što je odbio Zvezdinu ponudu pre korone, i da Crvena zvezda neće zvati dva puta, i da ne zna koliko mu je pametno da ide u Partizan. Čak mu je i Budućnost dala ponudu tamo negde krajem maja, i mislio je da je možda bolje da ode kod njih, ali nije bio zadovoljan novcem. Neki tim iz Turske, oni su ga zvali danonoćno, Tel Aviv, i Trinkijeri je hteo da ga odvede u Bajern, ali su potpisali drugog centra. Da je Trinkijeri ostao u Partizanu, on bi prešao u Partizan kod njega. Čak se sećam da mu Partizan nije rekao cenu, već su rekli kada su ga zvali: "Koliko Zvezda plaća, mi ćemo ti dati duplo više". To je bio taj prvi kontakt kada su razgovarali u tom prelaznom periodu pre vanrednog stanja.

Foto: Glas javnosti

 

(Glas javnosti/Blic.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR