Glas Javnosti

Svetski mediji veličaju Jokića po osvajanju NBA prstena: Italijani ga nazivaju umetnikom, Španci mađioničarem

Košarka
Autor: Glas javnosti

Istorija je ispisana u noći između ponedeljka i utorka. Nikola Jokić je postao peti srpski košarkaš sa NBA prstenom nakon trijumfa Denver Nagetsa nad Majami Hitom ukupnim rezultatom 4-1 u velikom finalu.

Srpski centar je još jednom bio fenomenalan upisavši 28 poena i 16 skokova, što nije promaklo ni brojnim svetskim medijima koji su se utrkivali sa hvalospevima na njegov račun. Sa pravom, jer je popularni Džoker postao najniže draftovani igrač sa titulom najkorisnijeg igrača serije za prsten, pošto je u proseku beležio 30,8 poena i 13,5 skokova.


Sada već standardno, makar jedan od dva velika španska giganta donosi zanimljiv naslov. Marka je na naslovnoj strani objavila tekst sa naslovom "Veliki Džokerov trik: Jokić MVP finala sa Denver Nagetsima" u kojem nas još jednom podsećaju na poređenje Jokića i i kultnog filmskog karaktera uz poređenje sa kraljem. U samom tekstu nalazi se i karikatura koja spaja fiktivnog i pravog Džokera uz pregršt statističkih brojki koje oslikavaju kakav plej-of je iza Somborca.

Italijanska Gazeta uz naslov "Izveštaji sezone Nagetsa: Jokić umetnik za 10, Braun krađa za 7" donosi analizu sezone Nagetsa uz fokus na Jokića, čije partije se karakterišu najvišom ocenom. Upravo se navodi da je on bio glavna pogonska snaga Denvera uz pomoć ostalih igrača, koji su takođe odigrali maestralan plej-of.


Britanskom Dejli Mejl najinteresantnija je bila reakcija Jokića kada je čuo da će parada biti održana u četvrtak, pošto sada već čuvene konjičke trke ima u nedelju i verovatno neće moći da stigne na početak.

Analitički tekst na američkom ESPN-u bavi se različitim segmentima prve titule u istoriji Nagetsa, sa fokusom naravno na Džokera. "Džokmas, bratsko ojačanje i rani znaci slave: Uzdizanje Nikole Jokića do NBA titule" vraća nas na period oko Božića 2016. kada je srpski centar isključivo zauzeo poziciju "petice" u ekipi, zatim nas podseća i na uticaj braće posle sukoba sa Morisom i dodaje različite segmente u razvoju Jokića kroz godine u NBA ligi.


Još jedna Gazeta, ali ona grčka, donosi preko deset tekstova rasparčanih na različite segmente samog petg meča serije i ono što se dešavalo nakon. Glavna vest "Poklonite se Jokiću, Denver je šampion" opisuje tok poslednje utakmice i neverovatan povratak Nagetsa, dok se u ostalim tekstovima bave i Nikolinom braćom, polivanjem saigrača pivom i šampanjcem i brojnim drugim dešavanjima.

Ruski Sports.ru baš kao i nakon većeg broja mečeva u blog tekstu brojnim epitetima "krste" Jokića uz napomenu koliko je momak iz Sombora skroman i prizeman. U nastavku pokreću temu zbog čega se generalno u svetskim medijima nije previše verovalo u njega i razotkrivaju misteriju iza uspeha.

Interesantno je da se i kineska Sina sa većim brojem naslova pozabavila finanom serijom što nije bio slučaj u nekim prethodnim navratima.

Nikola Jokić je još jednom učinio ponosnim čitavu naciju, baš kao i Novak u nedelju, uz konstataciju da je zaista "Lepo biti Srbin ovih dana".

Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR