Glas Javnosti

SRBIN ŠAMPION Virtus uzeo pehar Evrokupa (FOTO+VIDEO)

Košarka
Autor: Glas javnosti

Virtus Bolonja je šampion Evrokupa za sezonu 2021/22! Italijanski gigant i nekadašnji šampion Evrope se tako vratio na staze stare slave, pa je pored pehara došao i do plasmana u rang više kada je u pitanju međunarodno takmičenje Starog kontinenta.

Njemu nije odoleo Bursaspor, koji je kao najprijatnije iznenađenje mnogima "pomrsio konce". Ipak, nije uspeo isto da učini u "univerzitetskom gradu", a semafor legendarne dvorane "Paladoca" je pokazivao 80:67.

Od samog početka susreta bilo je jasno da su domaći košarkaši ušli u meč sa namerom da što pre dođu do prednosti koja bi im garantovala mirniji nastavak utakmice. Glavni čovek u dolasku do tog cilja je u tim momentima bio Miloš Teodosić, koji je sa osam od prvih devet poena italijanskog velikana bio faktor u tome da već u ranoj fazi susreta Virtus ima prednost od devet poena. Sa druge strane, ekipa Dušana Alimpijevića nikako nije uspevala da nađe napadački ritam. Sve je to rezultiralo time da se nakon deset minuta košarke u Bolonji na odmor ode sa 13 razlike u korist domaćih, a svemu tome je kumovala izuzetna serija Marka Belinelija, koji se priključio Teodosiću i bio „čovek od poverenja“ Virtusa u tim trenucima. Nakon prvog kvartala rezultat je bio 25:12.

Za razliku od prvog kvartala, već na početku druge deonice postalo je jasno da Fruti Ekstra Bursaspor sa ovako lošim napadačkim ritmomne može dugo ostati u utakmici. Trojkom Džona Holanda, kasnije i poenima Onuralpa Bitima i Endrjua Endrjusa gosti su uspevali da pronađu ritam u napadu, ali su sa druge strane Belineli i Džakari Sampson u potpunosti „zatrpavali“ koš zeleno-belih. Dušan Alimpijević nije imao konkretnije rešenje, njegova ekipa je uspela da, uglavnom sa linije penala, poveže redove, ali se činilo da svaki nalet biva neuspešan, te da je Virtus jednostavno kvalitetnija ekipa. Priključio se Kajl Vims, u seriju se vratio i Teodosić, što je bilo dovoljno da, uprkos velikom broju slobodnih bacanja gostiju, tim iz Bolonje na veliki odmor ode sa dvocifrenom prednošću – 41:31.

Početak treće deonice obeležen je imenom Kevarijusa Hejsa. Centar Fruti Ekstra Bursaspora uspeo je da poveže dva dobra napada i vrati svoj tim na jednocifren minus, da bi ekipa Serđa Skariola preko Sampsona, Šengelije i Teodosića uspelo da se brzopotezno vrati na ogromnih plus 15. Ipak, baš u momentima kada su svi u potpunosti otpisali goste iz Turske, usledila je nova serija, čiji su glavni protagonisti bili Dejv Dudžinski i Derik Nidam, pa se pravo niotkuda Fruti Ekstra Bursaspor našao na samo sedam poena zaostatka. Tada je svetlost pozornice u Bolonji ponovo preuzeo Miloš Teodosić. Pored dva realizovana slobodna bacanja Kajla Vimsa, srpski plejmejker je sa dva vezana pogotka za tri poena još jednom odbio nalet ekipe Dušana Alimpijevića i vratio svoj tim na ustaljenu prednost od 15 poena. Ipak, preko Hejsa, Holanda i Bitima gostujući sastav je uspeo da četvrtinu zatvori na pravi način i u poslednju deonicu uđe sa jednocifrenim minusom - 62:53.

A u poslednjoj deonici - nagoveštaj drame! Nakon uvodnih poena Mamadu Žaitea gosti iz Burse su vezali šest poena preko Dudžinskog, Nidama i Bitima, pa je prednost Virtusa vrlo brzo "skliznula" na samo plus pet. Domaći košarkaši su preko Šengelije i Belinelija uspeli da se vrate na dvocifrenu prednost, koju su nedugo nakon toga ponovo uspeli da na optimalnih osam razlike vrate Dudžinski i Hejs. Ipak, poenima pod faulom MVP-a ovosezonskog ciklusa Evrokupa, Mamadua Žaitea za plus 11 na nešto više od dva minuta pre kraja, nakon toga i 21. poenom Miloša Teodosića, postalo je jasno da će Virtus poneti titulu osvajača Evrokupa i obezbediti povratak u Evroligu. To se na kraju i dogodilo, pa je konačan rezultat glasio 80-67.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR