Glas Javnosti

SRBIJA BEZ NBA IGRAČA U TOKIJU: Koliko je realno da Jokić, Bogdanović i ostali ipak zaigraju na Olimpijskim igrama?

Košarka
Autor: Glas javnosti

Komesar NBA lige Adam Silver osvrnuo se pred drugu utakmicu finala između Majami Hita i LA Lejkersa na svoju izjavu od pre desetak dana u kojoj je istakao da je veliko pitanje da li će igrači koji trenutno nastupaju u NBA ligi ipak moći da se stave na raspolaganje nacionalnim selekcijama na Olimpijskim igrama.

- Razmatramo sve, ali ja mislim da je malo verovatno da, na kraju dana, ukoliko nova sezona krene kasno, zaustavimo takmičenje zbog Olimpijskih igara. Znate, nije u pitanju samo period koji će provesti u Tokiju, već i pripreme, odmor nakon turnira... Ja ne verujem da ćemo, iako će sezona biti smatrana kao 2020/21, započeti pre januara. 

Silver je istakao da bi to moglo da predstavlja veliki problem za druge reprezentacije:

- Mi u SAD imamo mnogo neverovatnih igrača, i verujem da ćemo moći da napravimo veoma kompetetivnu ekipu. Malo sam zabrinut za druge reprezentacije, pošto kao što znate neke od njihovih zvezda igraju u našoj ligi, i njihovo odsustvo bi napravilo veliku razliku za nacionalne selekcije. 

Ukoliko bi sezona krenula u januaru, a s obzirom na to da NBA ne planira da smanji broj utakmica sa 82, ligaški deo bi bio okončan u avgustu najranije. Kako je, prema trenutnom rasporedu, plan da OI budu održane od 23. jula do 8. avgusta, jasno je da će borbe za plasman u doigravanje biti u punom jeku, pa se čini da je sve izvesnije da Igre u Tokiju prođu bez NBA zvezda.

- Ovo su zaista izuzetne okolnosti. Čak i ukoliko isplaniramo tako da se uklopimo sa Igrama, kako mogu da znaju kako će svet izgledati sledećeg leta, i šta će se dešavati u budućnosti? Zato smatram da, u situaciji u kojoj se nalaze svi trenutno, sva konvencionalna pravila više ne važe i svi moramo da napravimo određene ustupke, zaključio je Silver svoje izlaganje za zvaničnu televiziju NBA lige i tako praktično potvrdio da NBA zvezde neće igrati u Japanu, pod uslovom da Igre budu održane.

Situacija bi mogla da se promeni ukoliko NBA bude prinuđena da iz nekog razloga skrati kalendar, ili ukoliko timovi koji su bez šanse za plasman u plej-of dopuste svojim igračima da se prikluče nacionalnim selekcijama, ali je to u najmanju ruku malo verovatno, pa će selektor Igor Kokoškov po svemu sudeći ekipu morati da pravi od igrača koji nastupaju u Evroligi, Evrokupu i FIBA Ligi šampiona.

Podsećamo, od igrača iz Srbije u NBA ligi su trenutno Nikola Jokić (Denver), Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica (Sakramento), Boban Marjanović (Dalas), Marko Gudurić (Memfis) i Alen Smailagić (Golden Stejt).

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR