Glas Javnosti

Sećanje na VELIKANA JUGOSLOVENSKE KOŠARKE: 27 godina od smrti Dražena Petrovića

Košarka
Autor: Glas Javnosti

Na današnji dan pre 27. godina tragično je završio svoj život Dražen Petrović, "košarkški Mocart" i idol mladih Jugoslavije iz osamdesetih godina prošlog veka.

Imao je samo 29. godina i još mnogo toga da pokaže na svetskoj i NBA sceni, ali je saobraćajni udes kod nemačkog gradića Denkendorfa bio koban.

Petrović je stradao po povratku iz poljskog Vorclava, gde je odigrao poslednju utakmicu kao reprezentativac Hrvatske protiv selekcije Slovenije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Bilo je to 5. juna 1993. godine, dan kada je izabrao da se kući u Šibenik vrati kolima umesto avionom kao ostatak njegove ekipe. U automobilu marke golf, kojim je upravljala njegova devojka, nemačka manekenka Klara Šalanci bila je i turska košarkašica Hilal Edebal.

Tragedija se dogodila 7. juna. Zbog smanjene vidljivosti, a priča se i neprilagođene brzine crveni golf udario je u kamion koji se preprečio preko autoputa. Od siline udara, na mestu je poginuo Dražen. On je u trenutku nesreće spavao na suvozačkom sedištu, dok je Turkinja doživela teške povrede glave. Sahranjen je 11. juna na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Šalanci je danas supruga bivšeg nemačkog fudbalera i aktuelnog sportskog direktora tamošenjeg fudbalskog saveza Olivera Birofa, a Edebal, njena drugarica iz detinjstva, još pati od posledica nesreće. Prema njenom priznanju, ne seća se nijednog detalja pre sudara, a tokom oporavka pomišljala je i na samoubistvo.

Edebal i nemačka manekenka su prekinule kontakt. Draženova majka Biserka uspela je da se upozna sa Turkinjom pre tri godine, dok Klaru nikada nije čula i videla, niti se Nemica povodom nesreće oglašavala u medijima.

-Ona je monstrum. Nije čak u kontaktu ni sa Hilal. Klara nije posetila Hilal dok je ležala u bolnici, iako su dugogodišnje prijateljice. Igrale su zajedno košarku od malih nogu. Hilal je studirala u Americi, a kada se vratila, Klara ju je pozvala da idu zajedno po Dražena na aerodrom u Frankfurtu - pričala je Biserka o devojci svog pokojnog sina Dražena.

Dražen Petrović 22. oktobar 1964, Šibenik - 7. jun 1993. Denkendorf Karijera: Šibenka, Cibona, Real Madrid, Portland, Nju Džersi Nets. Reprezentacije: Jugoslavija, Hrvatska.

Trofeji: Šampion Evrope sa Cibonom: 1985, 1986. Šampion Jugoslavije: 1985. Olimpijske igre: bronza 1984, srebro 1988, srebro 1992 sa Hrvatskom Evropsko prvenstvo: bronza 1987, zlato 1989. Svetsko prvenstvo: bronza 1986, zlato 1990. 

Najviše postignutih koševa na meču: 112 Najbolji procenat šuta u konkurenciji bekove u NBA 1992, 1993. Član Kuće slavnih u Springfildu.

(Izvor: Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR