Glas Javnosti

RASIZAM U SPORTU: Sedam događaja koji su šokirali čitav svet (VIDEO)

Košarka
Autor: Strahinja Nikolić

Čitav sportski svet je u stanju blagog šoka pratio dešavanja u NBA ligi, gde su igrači doneli odluku da prekinu borbu za šampionski prsten nakon nove pucnjave u koju je bila uključena policija, čime su pokrenuli čitav talas otkazivanja mečeva u SAD.

No, ako pogledamo neke od najvećih incidenata na sportskim borilištima, jasno je da je bilo pitanje trenutka kada će doći do događaja poput ovog.

1.      Mario Baloteli

Baloteli je, čini se i zaslugom svog burnog temperamenta, jedan od igrača koje navijači protivničkih timova obožavaju da izazivaju na ovaj način. Samo tokom prvog dela sezone Serije A koja je prekinuta zbog pandemije korona virusa, Baloteli je u čak dva navrata imao problema sa rasizmom. Prvi se dogodio tokom utakmice koju je njegova Breša igrala protiv Verone, a drugi tokom utakmice protiv Lacija.

Oba puta navijači su 29-godišnjeg fudbalera “pozdravljali” majmunskim kricima, a protiv Lacija je Baloteli odlučio da im uzvrati tako što je loptu ispucao ka delu tribina na kom su se oni nalazili. Iste stvari Baloteli je doživljavao dok je igrao za Inter, Milan, ali i reprezentaciju Italije.

2.      Dani Alveš

Barselona je gostovala Viljarealu u španskoj La Ligi, i slavili su Katalonci sa 3:2, ali naslov “pobednik dana”, uprkos dramatičnom preokretu i golu Lea Mesija sedam minuta pre kraja za potvrdu pobede, ide Alvešu. Barselona je “dobila” korner u 76. minute, i dok se Alveš spremao da ga izvede, navijači su ga gađali bananama. Barsin Brazilac se nasmejao, uzeo jednu bananu, oljuštio je, zagrizao i nastavio sa igrom.

- Propatili smo dosta zbog rasizma… Ponekad jednostavno morate da stvari prihvatite uz dozu humora, rekao je Alveš posle utakmice.

3.      Partis Evra i Luis Suarez   

Rivalitet Mančester Junajteda i Liverpula je jedan od najvećih na svetu, često ide i do granica brutalnog, ali je Luis Suarez 2011. godine ipak otišao predaleko. On je tokom jedne rasprave sa Patrisom Evrom, bekom Mančestera, Francuza nazvao “crnčugom”, zbog čega je i kažnjen od strane engleskog FA, iako se pravdao kako reč “negro” na španskom ima drugačije značenje.

Evra je kasnije, 2017. godine, ponovo bio deo velikgo incidenta, kada je kao fudbaler Olimpika iz Marseja udario navijača ove ekipe koji ga je izvređao na rasnoj osnovi pre utakmice između portugalske Vitorije i francuskog kluba. Razlog – Evra nije uspeo da postigne gol tokom zagrevanja, zbog čega su navijači počeli da ga vređaju.

4.      Rajli Kuper

Vajd risiver (hvatač) Filadelfija Iglsa 2013. godine je, tokom koncerta Kenija Čisnija, ušao u sukob sa nekoliko momaka crne puti, nakon čega su ga kamere snimile kako urla kako će da “prebije sve crnce”. Kuper nije trpeo nikakve sankcije sem finansijske kazne.

5.      Tajger Vuds

Po mnogima najbolji golfer sveta više puta se susretao sa rasnim profilisanjem, ali najgore se dogodilo 1997. godine, kada je Fazi Zeler, upitan da prokomentariše Vudsove nastupe, rekao da je “bolje da ode i da prodaje pečenu piletinu.”

6.      Kolin Kapernik

Možda i najbitnija figura modern američke istorije, Kapernik je, nezadovoljan nedostatkom pravde kada su u pitanju napadi policije na pripadnike crnačke populacije, odlučio da u predsezonskim utakmicama stav izrazi klečeći tokom intoniranja himne. Pridružili su mu se mnogobrojni igrači, u jednom momentu čitava liga je protetovala, dok je predsednik Donald Tramp besno poručivao – “Otpustite te ku**ne sinove!”

Kapernik je od te sezone bez posla, iako kvalitetom spada u sam vrh lige.

Interesantno je takođe i da je pre njega kvoterbek Tim Tibo protestovao takođe klečanjem 2011. godine, ali tada reakcije javnosti nije bilo.

7.      Piter Norman

Ukoliko na Guglu u pretragu ukucate “Black power salute”, u slikama će izaći rezultati sa trojicom sportista. Dvojica stoje na postolju, spuštene glave i dignute pesnice sa rukavicama, dok treći, belac, gleda dignute glave ispred sebe. Ukoliko ste pomislili da je odlučio da izignoriše dešavanja i ruglu izvrgne pobednika Tomija Smita i trećeplasiranog Džona Karlosa, grešite.

Norman, okrenut leđima, nije video šta njih dvojica rade, ali je zato na fotografijama vidljivo da nosi bedž Olimpijskog projekta za ljudska prava (OPHR). I sam taj čin ga je koštao toliko da je, po povratku u Australiju, postao izopšten. Tek decenijama kasnije svet je priznao njegovu veličinu, a srebrni sa trke na 200 metara postao pozant kao “Neopevani heroj Olimpijsih igara 1968”. 

O Normanu ćete više moći da pročitate nekom drugom prilikom, jer uz Džesija Ovensa spada među imena koja ne bi smeli da zaboravimo.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR