Glas Javnosti

NIJE POŠTENO DA SRBIJA PRISVAJA MEDALJE JUGOSLAVIJE: Svetislav Pešić o trofejima, ali i SRPSKIM TRENERIMA u bivšoj državi

Košarka
Autor: Glas Javnosti

Selektor Srbije Svetislav Pešić govorio je da naša košarka ne bi smelo da samo sebi prisvoji uspehe Jugoslavije. Pešić je bio prvak Evrope (2001) i sveta (2002) u zajednici Srbije i Crne Gore, ali za ranije zlatne medalje kaže da podjednake zasluge imaju ostale članice velike SFRJ.

Objasnio je i da je Aleksandar Đorđević napravio veliku stvar osvajanjem tri srebra na najvećim takmičenjima.

Pešić je bio prvak Evrope (2001) i sveta (2002) u zajednici Srbije i Crne Gore, ali za ranije zlatne medalje kaže da podjednake zasluge imaju ostale članice velike SFRJ.

Objasnio je i da je Aleksandar Đorđević napravio veliku stvar osvajanjem tri srebra na najvećim takmičenjima.

Uticaj srpskih trenera je bio najveći, podvukao je Pešić.

"Taj Ranko Žeravica je bio trener kada smo osvojili prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu i jedina olimpijska zlatna medalja je pod njegovim vođstvom. A trener je sa prostora Srbije. To moramo da priznamo, bez ikakvog umanjivanja vrednosti trenera u Hrvatskoj, Bosni, Makedoniji ili Crnoj Gori, ipak su tvorci jugoslovenske metodike trenera i selekcije, jedinstvene u svetu, bili profesor Aca Nikolić i Ranko. I svi ostali koji su dolazili, vrhunski treneri poput Mirka Novosela, Skansija su proizvod toga... Boša je odavde izašao, ja sam odavde izašao. Trener koji je imao najveći uticaj na mene bio je Ranko Žeravica", dodao je.

Pešić se dotakao i tima koji će biti pod njegovim vođstvom.

"Smene generacije sigurno neće biti. Dolaziće neki igrači, neki će završiti karijere. Kao što sam ja išao kod Saleta Đorđevića, igrao je tada u Madridu. Razgovarali smo da igra za reprezentaciju, bio je kapiten. On je rekao da ne može više, da ga sve boli, da nađem neke mlađe, da može da pomogne na neki drugi način. Sve ima svoj kraj. Ali smena generacija se neće sigurno dešavati. Napravićemo balans, mladih i iskusnih igrača. Na taj način se pravi pobednički tim", zaključio je.

Pešić je prošle nedelje promovisan kao novi selektor Srbije posle odlaska Igora Kokoškova i neuspeha u borbi za Olimpijske igre.

(Glas javnosti/B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR