Glas Javnosti

Neki novi timovi Srbije i Grčke za Mundobasket, ali za sve imamo adute

Košarka
Autor: Glas javnosti

Vizu za Mundobasket možemo overiti već u Atini, jer nam je dovoljna samo jedna pobeda u dve utakmice koliko je preostalo.

“Orlovima” su ostale još dve runde, prva u petak od 18 časova protiv Grčke u Atini i druga u ponedeljak u Beogradu protiv Veliki Britanije, a iz njih im je dovoljna jedna pobeda kako bi se našli na smotri najboljih selekcija na planeti.

Iako je Britanija "dušu dala" za poslednjeg protivnika, namera Srbije je da posao završi u Atini, gde ih čeka rasterećena Grčka, koja je plasman već obezbedila.


Za helene ovaj meč, prema tome, nema rezultatski značaj, pa će na teren izaći u prošaranom sastavu, a najveće zvezde će biti pošteđene. Sa klupe će ih umesto Dimitrisa Itudisa predvoditi Sotiris Manolopulos, a na okupljanju su se pojavili: Kostas Godikas, Panajotis Kalaicakis, Dimitris Kacivelis, Janis Kuseloglu, Lefteris Mancukas, Vasilis Muratos, Dimitris Nezi Rogaga, Jorgos Tanulis, Vasilis Toliopulos, Jorgos Salburis, Dimitris Flionis, Manolis Hacidakis, Vasilis Haralambopulos i Nikos Hugaz. 

Iako bi rezultatski mogli da budu nezainteresovani i mada će biti u slabijem sastavu nego u prethodnim duelima, očekuje se da Grci ipak ozbiljno pristupe meču, kako bi se velikim rivalima revanširali za poraz iz prvog meča kvalifikacija, koji su odigrali u avgustu u”Areni”.

Kao što je već poznato, zbog sukoba FIBA i Evrolige nacionalni timovi tokom kvalifikacija nisu mogli da računaju na igrače iz klubova koji su deo najjačeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu, pa je zbog toga bio u problem i selektor Srbije Svetislav Pešić.

Njemu je zato teret sa leđa pao kada je rešeno pitanje igrača Moskovskog CSKA Nikole Milutinova i Dejana Davidovca, na koje nije mogao da računa tokom novembarskog prozora, kao i kad je Bajern dao dozvolu Ognjenu Jaramazu da nastupi u oba meča. Ova trojica košarkaša bi, shodno kvalitetu igrača koji će igrati, trebalo da budu udarne igle našeg tima.

Ni to što Nikola Milutinov nije igrao za reprezentaciju od Evrobasketa, na kom je nastupio na svega dva meča, kao ni to što zbog sankcija ruskih timova ne igra u Evroligi, nisu uticali na da ostane jedan od najboljih centara u Evropi. Ove sezone u dresu Armejaca prosečno beleži 15,6 poena uz 8,5 skokova, te jednu i po asistenciju za 23,13 na terenu, pa se očekuje da bi on, uz pomenutu dvojicu reprezentativih saigrača, mogao da bude faktor zbog kog bi tas u Atini mogao da prevagne na stranu Srbije.


Popularni Kari je odlučio da na megdan izađu još Marko Jagodić Kuridža, Boriša Simanić, Stefan Jović, Ognjen Jaramaz ,Aleksa Uskoković, Marko Jeremić, Nemanja Dangubić , Aleksa Radanov i debitant u reprezentativnom dresu Dušan Beslać, košarkaš Vojvodine i najbolji igrač u Košarkaškoj ligi Srbije.

Selektor je najavio težak meč, u kom očekuje da igrači koji će se naći na terenu daju maksimum.

- Čeka nas teška utakmica protiv motivisanog tima koji je mnogo utakmica odigrao. Nisu to igrači kvaliteta NBA ili Evrolige, ali su agresivni i sa jakom odbranom, dodatno motivisani. Moraćemo dobro da se spremimo. Nemamo vremena, ali to nije ništa novo, to je izazov da pokušamo da izvučemo što je više moguće. Svi momci koji su tu su fizički dobro, nema nikakvih povrede. Razmišljamo samo o tome kako da se pripremimo i da izvučemo maksimum, da pokažemo pravu energiju, sigurno nam je neće manjkati, a videćemo hoće li biti dovoljno.

On je istakao da očekuje da “orlovi" posao završe u Atini.

- Stalno govorimo o koncentraciji, ona povećava odgovornost. Želimo da pobedimo u Grčkoj, ali svi žele da pobede Srbiju, to je trofej više. Zato očekujemo izazov i agresivnost koju sam spomenuo, i u odbrani i u napadu. Rekao sam igračima da je najvažnije da uzmemo sudbinu u svoje ruke, da mislimo na svoje zadatke u napadu i u odbrani, da bude pravi stav.

Srbija u svakom slučaju sve drži u svojim rukama i sudbina joj zavisi od njenih izdanja u narednim danima.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR