Glas Javnosti

MEGA POKAZALA ZUBE: Igraće se "majstorica", Zvezda na kolenima u drugoj utakmici

Košarka
Autor: Glas javnosti

Malo ko se nadao da bi "ružičasti" mogli da iznenade šampiona ABA lige.

Košarkaši Mega Basketa su priredili senzaciju tako što su na svom terenu u beogradskom naselju Braće Jerković savladali aktuelnog šampiona ABA lige, Crvenu zvezdu. Semafor tamošnje dvorane je pokazivao 77:70, čime je došlo do izjednačenja u seriji na 1:1.

Važno je napomenuti da su "ružičasti" do ovog velikog trijumfa stigli nakon još većeg preokreta, s obzirom da su uspeli da nadoknade minus i od 15 poena. Ovo im je pošlo za rukom zahvaljujući promenom strategije trenera Vladimira Jovanovića, koji je drugo poluvreme odlučio da njegov tim postavi zonsku odbranu za koju crveno-beli nisu imali rešenja.

Individualno gledano, za uspeh domaćina su bila najzaslužnija trojica igrača. Matej Rudan je uspostavio dominaciju pod oba reketa, te je na svom kontu imao čak 18 skokova, od kojih devet ofanzivnih! Na to je dodao i 18 poena, za indeks korisnosti 32. Samson Ružencev je postigao 23 poena, uz šest uhvačenih lopti, dok je Aleksa Uskoković briljirao sa 14 poena, osam skokova i pet asistencija.

U redovima gostiju su se istakli Luka Mitrović sa 16 poena i devet skokova, dok je Ognjen Dobrić zabeležio 15 poena. Zanimljivo je da je Ostin Holins susret otvorio sa tri trojke i da od prve četvrtine nije nijednom pogodio koš, pa je na kraju duel završio sa tih devet poena!




Tok utakmice

Nakon dosta neefikasnog početka susreta, košgetersku monotoniju je razbio Ostin Holins ubacivši tri trojke. Od tog trenutka je vođstvo gostiju počelo da raste i ubrzo je dostiglo dvocifrenu razliku.

Imali su domaći spreman odgovor, te su ubrzo, na krilima raspoloženog Cerovine, uspeli da koliko-toliko smanje ubedljivi zaostatak. U jednom periodu igre su im se crveno-beli "nudili", ali "ružičasti" su to iskoristili tek delimično. Njihov nalet je odbio Ognjen Dobrić i diferencijal je ponovo postao kapitalan (23:38). Sve što je Mega uspela da uradi do kraja prvog poluvremena je da za nijansu popravi svoj položaj pred početak drugog - 26:38.

A, nakon petnaestominutnog odmora, na parket dvorane "Mega faktori" kao da se vratila neka druga ekipa Mege. Trener Jovanović je odlučio da drugo poluvreme otvori zonskom odbranom. Kako je shvatio da ona daje rezultata, do kraja susreta nije odustajao od nje. 

Tada se obistinilo nepisano pravilo da dobar napad dolazi iz dobre odbrane. Prvo je Ružencev "načeo" Zvezdu, te je svojim minijaturama smanjio zaostatak i dao svome timu nadu da može da preokrene. Za to vreme su crveno-beli promašivali veliki broj otvorenih šuteva sa distance čime je postalo jasno da su u kontraritmu.

Tamo gde je stao ruski košarkaš, nastavio je Aleksa Uskoković, koji je svojim munjevitim prodorima doneo veliki preokret Megi i utakmicu učinio neizvesnom. U poslednjoj četvrtini je nastupila takozvana "rezultatska klackalica", a u jednom trenutku je čak delovalo da će Zvezda ipak uspeti da se ponovo "odlepi" i dođe do, za mnoge, očekivanog plasmana u finale.

Ipak, nešto se pitao i Rudan, koji je iz napada u napad svog tima hvatao ofanzivne skokove i nakon istih pogađao na samom obruču. Evroligaš je izgledao potučeno, Mega je "namirisala krv" i na kraju došla do senzacionalnog trijumfa.

"Majstorica" između Crvene zvezde i Mege Basket će biti odigrana u utorak u dvorani "Aleksandar Nikolić".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR