Glas Javnosti

Košarkaška reprezentacija Srbije se priprema za predstojeći meč u Atini

Košarka
Autor: Glas javnosti

Naši igrači se pripremaju u Beogradu za meč pretposlednjeg kola, prekosutra u Atini, a u poslednja dva meča dovoljna im je jedna pobeda. – Pešić: Svi žele da poraze Srbiju

Košarkašima Srbije neophodna je pobeda u preostala dva kola evropskih kvalifikacija da bi se plasirali na Svetsko prvenstvo u Japanu, Indoneziji i Filipinima krajem ovog leta, a prvu „meč-loptu” imaće prekosutra u Atini, protiv Grčke koja je prebrinula sve brige. Ako bi Belgija kao gost pretrpela poraz od Velike Britanije, naš tim bi izvadio vizu bez obzira na svoje i na ostale rezultate, a u slučaju da uoči poslednjeg kola ima samo pobedu više od Belgijanaca, onda bi susret sa Britancima (ponedeljak, Beograd) bio „biti il’ ne biti”.

– Mi smo u ponedeljak održali prvi trening u punijem sastavu. Dosta je dobro zdravstveno stanje kod momaka koji su ovde, nema nikakvih povreda. Sada se ne razmišlja ni o čemu drugom, osim o tome kako da se pripremimo za Grčku, da izvučemo maksimum i pokažemo dobru energiju. Da li će to biti dovoljno za pobedu – videćemo tamo - izjavio je selektor Srbije Svetislav Pešić posle jučerašnjeg treninga u Dvorani „Aleksandar Nikolić” na kome su predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Predrag Danilović i generalni sekretar Zlatko Bolić poželeli stručnom štabu i igračima uspešan završetak kvalifikacija.

Pešić trenutno računa na 15 košarkaša: Marko Jagodić Kuridža, Ognjen Jaramaz, Stefan Jović, Dejan Davidovac, Nikola Milutinov, Dušan Ristić, Dušan Miletić, Dušan Beslać, Aleksa Uskoković, Marko Jeremić, Nemanja Dangubić, Nikola Đurišić, Boriša Simanić, Marko Pecarski i Aleksa Radanov. Uz njih je i mladi Nikola Šaranović, koji pomaže u treninzima.

Iz svake grupe evropskih kvalifikacija na šampionat odlaze po tri selekcije, a u našoj, E grupi, Letonija i Grčka su se ranije plasirale. Posle loših rezultata u prvom krugu, kada je doveden u pitanje odlazak na „Mundobasket 2023”, srpski tim je nanizao četiri pobede, od toga tri u derbijima sa Grčkom (kod kuće) i Turskom (oba puta), i tako došao u izuzetno povoljnu situaciju dva kola pre kraja. Tome su doprineli i loši rezultati Belgijanaca koji su nas neprijatno iznenadili u prvom krugu. Ne treba posebno isticati da će i Srbija i Grčka, zbog preklapanja kalendara u Fibi i Evroligi, opet biti znatno oslabljene. Međutim, Pešić upozorava da Grci imaju „dugu klupu”:

– Čeka nas utakmica protiv konkurentnog rivala, motivisanog tima, duže vremena igraju zajedno. To su sve izvanredni igrači, nije to kvalitet Evrolige ili NBA, ali igraju sa dodatnom motivacijom i agresivnošću. Nemamo mnogo vremena, nije to ništa novo. Izazov za nas da iz ove situacije izvučemo nešto više, da uzmemo situaciju u svoje ruke i rešimo, videćemo kako će se završiti. Dobra je stvar što mi odlučujemo o svojoj sudbini. Sada imamo apsolutnu mobilnost, moramo da zadržimo koncentraciju, što opet povećava odgovornost i pritisak. Želimo da pobedimo, ali neće sve zavisiti samo od nas, već i od Grčke koja će igrati motivisano. Svi žele da pobede Srbiju, to je izazov više za nas da odgovorimo na njihovu agresivnost.

Kapiten reprezentacije Marko Jagodić Kuridža naglašava da je cilj da se već u Grčkoj obezbedi plasman na šampionat sveta:

– Svesni smo da nam je potrebna ta jedna utakmica da se kvalifikujemo na Svetsko prvenstvo. Naravno da ćemo dati maksimum u Grčkoj, da probamo tamo već da završimo, a potom imamo i Veliku Britaniju. Pripremamo se prvo za Grčku… Svako ima svoje zadatke u klubovima, ovde je to malo drugačije. Treneri daju sve od sebe da nas prilagode na sve to i da što bolje odigramo u Grčkoj.​-izvor Politika

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR