Glas Javnosti

Koliko je ubedljiv KARI, svedoči priča o tome kako je ubedio STOJAKOVIĆA , a sad i JOKIĆA

Košarka
Autor: Glas javnosti

Deluje da je vreme da se istorija ponovi, te je pravi trenutak da naš nacionalni tim krene u novi pohod na najsjajnija odličja.

Svetislav Pešić je neko ko zna kako se osvajaju trofeji. Kroz šake iskusnog stručnjaka je tokom karijere prošlo na desetine trofeja, ali je osvajanje Svetskog prvenstva u Indijanapolisu nešto što definitivno vuče ogromnu težinu, možda čak i najveću.

Malo je poznato kako je došlo do toga da naša selekcija u punom sastavu krene put Sjedinjenih Američkih Država. Te 2001. godine Saša Đorđević je odlučio da odbije poziv, sa obrazloženjem da je vreme da palicu preuzme neko mlađi, dok je Dejan Bodiroga svojim pristupom da se na njega može računati, zaradio kapitensku traku. Ipak, malo je poznato kako je do dresa reprezentacije stigao Peđa Stojaković.

Jedan od najboljih šutera svih vremena nije bio zadovoljan statusom koji je imao u nacionalnom timu, pa je njegovo odazivanje na poziv selektora Pešića bilo pod velikim znakom pitanja. O tome je govorio i aktuelni selektor reprezentacije Srbije.

"Kad sam bio kod Peđe Stojakovića u Americi rekao mi je otprilike da mu je drago što sam ja selektor, ali da nije siguran da će igrati, jer nije bio zadovoljan prethodnim tretmanom u reprezentaciji", rekao je Pešić u intervjuu za Politiku. A onda je Pešić odlučio da Peđi napiše pismo.

"Celu noć uoči povratka iz Amerike pisao sam pismo za njega. To pismo sam ostavio njegovom prijatelju koji me je odvezao na aerodrom. Da ne otkrivan detalje pisma, uglavnom, čim sam stigao u Evropu, Peđa me je pozvao i rekao mi: Možeš sto odsto da računaš na mene!. Reći ću samo to da sam mu u tom pismu, pored ostalog, rekao da ćemo najverovatnije biti prvaci Evrope i sveta i da su to velika priznanja za jednog igrača, kao i da nisam siguran da će on ikada osvojiti NBA, jer je to vrlo teško", rekao je Pešić.

Kako je Pešić i predvideo, upravo to su bili najveći uspesi u karijeri prekaljenog šutera, koji se ipak 2011. godine okitio prstenom NBA lige, ali kao veteran u dresu Dalas Maveriksa, sa sporednom ulogom i manjom minutažom. Sa druge strane, 2001. godine, na samom zenitu svoje karijere, sa Pešićem na klupi je pokorio Istanbul, zatim i Indijanopolis.

Još duža priča bio je Vlade Divac, kod koga je selektor otišao u Ameriku i bio izuzetno uporan u pregovorima, te je iskusni centar nakon šest godina pauze obukao dres reprezentacije.

„Zamolili su me ljudi iz reprezentacije i Saveza. Iskreno, da sam se ja pitao, ne bih igrao na Svetskom prvenstvu. Na njihovu molbu, načiniću korak napred i pokušati da pomognem reprezentaciji koliko god mogu“, rekao je Divac svoju konačnu odluku 2002. i nije zažalio.

Deluje da je vreme da se istorija ponovi, samo što će u glavnoj ulozi ovoga puta biti Nikola Jokić. Nije bilo pisanja pisma, ali je Pešić išao u Ameriku i obišao Jokića, pokazao mu koliko računa na njega i dalje je sve bilo lakše.

 - Jokić će igrati za reprezentaciju samo pod jednim uslovom, a to je da kroz reprezentaciju Srbije postane bolji igrač - poručio je nedavno u svom stilu selektor Pešić povodom košarkaške "teme nad temama" u Srbiji i objašnjava dalje.

- Nije u pitanju da li on voli svoju zemlju. To je nesumnjivo. On je ponosni Srbin, koji meni poruke piše ćirilicom. Međutim, mi moramo da nađemo način da ga motivišemo da se odmeri sa najboljim igračima u Evropi. Ako nije motivisan, ako nema interes, onda nema ni svrhe da igra“, rekao je popularni Kari tokom gostovanja na Fakultetu za sport Univerziteta "Union - Nikola Tesla".

Pričao je Pešić i o nedavnom susretu sa Jokićem u Americi. 

- Kada smo se našli i kada sam ga video, više mi je ličio na krilo nego na centra. Fizički je u besprekornom stanju. Ranije je bio simpatični bucko, a sada je to lep momak, rekao je u svom stilu proslavljeni stručnjak, koji je nedavno u ekskluzivnom intervjuu za Sportal govorio o aktuelnim košarkaškim temama, pa i o situaciji oko Jokića.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR